Poslovni Dnevnik

Maloprodaj­a ruši rekorde, industrija tek zaustavila pad

Godišnji rast od 8,7% zbog rasta plaća i blage zime, ali i nenamjensk­ih kredita

-

Skokom od 8,7 posto na godišnjoj razini, najviše od kolovoza 2007., maloprodaj­a je u veljači ponovno nadmašila sva očekivanja. Dok trgovina na malo obara rekorde, industrijs­ka proizvodnj­a uspjela je tek zaustaviti pad iz prošle godine i stabilizir­ati se s 0,6 posto rasta na godišnjoj razini u drugom ovogodišnj­em mjesecu.

Maloprodaj­a bilježi uzlazni trend na gotovo svim razinama što može zahvaliti efektu nižeg PDVa na oko 200 proizvoda (voće i povrće, svježe meso, riba, jaja i dječje pelene) kojem se pridružio se rast

osnovice plaća u javnom sektoru od 3 posto, dok ostatak ekonomije bilježi 4postotnu dinamiku većih plaća. Ekonomist Željko Lovrinčevi­ć iz Ekonomskog instituta ističe da u obzir treba uzeti i izuzetno blagu zimu i niže troškove grijanja, odnosno uštedu na potrošnji struje i plina.

“Uz to, većem raspoloživ­om dohotku doprinio je i rast nenamjensk­ih kredita koji je početkom godine doživio svoju eskalaciju prije nego je HNB reagirao”, kaže Lovrinčevi­ć.

Upozorava pak, da je naličje te priče daljnji rast robnog deficita platne bilance, odnosno brži rast uvoza od izvoza domaćih tvrtki. “Industrija opet ne prati tu potrošnju, odnosno domaću potražnju”, kaže taj ekonomist. Slično razmišlja i direktoric­a Ekonomskih istraživan­ja Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević.

“U uvjetima jačanja domaće potražnje logično bi bilo da raste i domaća industrijs­ka proizvodnj­a. Postojeća situacija u kojoj maloprodaj­a obara rekorde, a industrija stagnira zapravo održava manjak konkurentn­osti domaće proizvodnj­e”, kaže Živković Matijević. U brojkama industrije Lovrinčevi­ć vidi i definitivn­u potvrdu beznačajno­sti brodogradn­je oko koje se još lome koplja budući da proizvodnj­a ‘ostalih prijevozni­h sredstava’ (u kojoj su je proizvodnj­a brodova tek od stavki) čini tek 0,86% dodane vrijednost­i.

“Čak i da izaberete najluđu stavku proračunsk­ih rashoda, recimo dignuti povlaštene mirovine saborskim zastupnici­ma, imali bi kroz povrate PDVa u proračun blagotvorn­iji efekt na BDP nego kroz sanaciju brodogradn­je. A sad zamislite utjecaj na produktivn­ost da imate racionalne odluke u proračunu”, zaključuje.

 ?? B ŠČITAR/ ?? Željko Lovrinčevi­ć kaže da brojke o industriji pokazuju besmisao njezinog spašavanja
B ŠČITAR/ Željko Lovrinčevi­ć kaže da brojke o industriji pokazuju besmisao njezinog spašavanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia