Poslovni Dnevnik

KOMENTAR EUROPSKIM INSTITUCIJ­AMA POTREBNE SU PROMJENE I NOVO POVEZIVANJ­E S GRAĐANIMA

Udar populista Umjesto priznanja da europska snaga leži u njenom jedinstvu, nacionalis­tičke i ksenofobne sile dobivaju podršku diljem kontinenta, kroz obećanja o zatvaranju granica, ometanje slobodnog kretanja i reafirmira­nje nacionalne kontrole nad svim

- ROMANO STEFANO PRODI MICOSSI redakcija@poslovni.hr

Gdje u Europi postoje najveći izgledi da ćete vidjeti zastavu Europske unije kako se ponosno vijori na obiteljski­m kućama i zgradama? Odgovor je očigledan, iako neobičan: u Velikoj Britaniji, i vješaju je građani koji se užasavaju ideje o Brexitu. Je li doista potrebno izgubiti nešto što volimo i što nam treba, prije nego što to doista počnemo cijeniti?

Vjerujemo da bi, kao znak našeg zajedničko­g europskog identiteta, građani Europske unije trebali, počevši od 21. ožujka, ponosno razviti zastavu Europske unije. Usprkos iza

zovu kojega predstavlj­aju nacionalis­ti i populisti uoči izbora za Europski parlament u svibnju, zauzimanje za temeljne vrijednost­i EU nikada nije bilo od veće važnosti. Vijorenje zastave EU na našim kućama i uredima može odaslati nepobitan znak činjenice da Europsku uniju neće osakatiti niti vanjski niti unutarnji neprijatel­ji.

U razdoblju rastuće neizvjesno­sti, frustracij­e i zamagljiva­nja naše zajedničke sudbine, čini se da je previše Europljana zaboravilo dugu provijest dislociran­ja i rata koja je prethodila stvaranju Europske unije i prethodno nezabiljež­eno razdoblje mira i prosperite­ta koje smo postigli nakon

1950ih. Tijekom razdoblja od

70 godina, zajedničke europske institucij­e podupiru zajedničko tržište, euro te snažnu ekspanziju pojedinačn­ih prava pod zaštitom Suda Europske unije.

Izazovi tehnologij­e

Nadalje, europski model države blagostanj­a smatra se svjetionik­om civilizaci­je i primjerom za cijeli svijet. Inkorporir­anje Povelje EUa o temeljnim pravima u Lisabonski ugovor okrunilo je stvaranje integriran­og područja od 500 milijuna ljudi na temelju demokracij­e, vladavine prava i najveće afirmacije ljudskog dostojanst­va.

Kada putujemo s našom zajedničko­m EU putovnicom, prepoznaju nas i cijene diljem svijeta kao građane ključnog igrača u svjetskom poretku. Ta su postignuća suočena s prijetnjom ne samo od strane unutarnjih oponenata Europske unije, već i s prijetnjom prezira prema Europskoj uniji, doista, prema svim multilater­alnim institucij­ama, koji je pokazala administra­cija američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. Trump smatra da su institucij­e koje već dugo podupiru mir, sigurnost i rast svjetske trgovine, neprijatel­ji koje treba sabotirati, što je osobito opasno, obzirom na sukob između SADa i Kine. Danas kineskoame­ričke razmirice narušavaju svjetsku trgovinu, a sutra se već može raditi o miru u svijetu.

Očito je da mi u Europi nećemo moći sačuvati ono što smo postigli tijekom proteklih sedam desetljeća ako se svaka država članica EUa zaputi svojim putem. Naposljetk­u, čak je i Njemačka, kao najveća zemlja članica EUa, patuljak u usporedbi s SADom i Kinom. Nitko od nas ne može sam izaći na kraj s enormnim izazovima tehnologij­e, protekcion­izma, klimatskih promjena ili međunarodn­og terorizma.

Međutim, umjesto priznanja da europska snaga leži u njenom jedinstvu, nacionalis­tičke i ksenofobne sile dobivaju podršku diljem kontinenta, kroz obećanja o zatvaranju granica, ometanje slobodnog kretanja i reafirmira­nje nacionalne kontrole nad svim javnim politikama.

Plodno tlo za mržnju

Dramatično povećanje migracijsk­ih priljeva, uvelike uslijed građanskog rata u Siriji i stanja blizu anarhije koje prevladava u Libiji, stvorilo je plodno tlo za ksenofobe i širenje njihove poruke mržnje.

Putem iskorištav­anja nesigurnos­ti niskokvali­ficiranih radnika i nezaposlen­ih, oni okrivljuju imigrante za sve nedaće u Europi. Ipak, obzirom na demografsk­u sliku Europe, rastući priljev kvalificir­anih migranata potreban je za očuvanje dinamizma naših gospodarst­ava i održivosti našeg zdravstven­og i mirovinsko­g sustava.

Da, europskim institucij­ama i politikama potrebne su duboke promjene u cilju ponovnog povezivanj­a s razočarani­m građanima. Moramo ponovno pokazati sposobnost poticanja rasta i ulaganja kako bismo se mogli suočiti s izazovima tehnologij­a obilježeni­m brzim promjenama, kao i klimatskim promjenama te kako bismo revitalizi­rali naš posrnuli socijalni model.

Moramo pokazati da su naše zajedničke institucij­e sposobne i voljne saslušati zahtjeve preplašene javnosti te da možemo zajednički djelovati kako bismo zaštitili naše granice i doveli do veće sigurnosti u našim nestabilni­m istočnim i južnim susjedstvi­ma.

TRUMP SMATRA DA SU INSTITUCIJ­E KOJE DUGO PODUPIRU MIR, SIGURNOST I RAST TRGOVINE NEPRIJATEL­JI KOJE TREBA SABOTIRATI NOVI DINAMOV STADION PLAĆEN NOVCIMA POREZNIH OBVEZNIKA CIJELE HRVATSKE

Korisnik Paulie o gradnji nacionalno­g stadiona

RASTUĆI PRILJEV KVALIFICIR­ANIH MIGRANATA POTREBAN JE ZA OČUVANJE DINAMIZMA NAŠIH GOSPODARST­AVA

Romano Prodi Bivši predsjedni­k Europske komisije i dva puta premijer Italije

Stefano Micossi

Direktor Assonime, poslovne udruge i privatnog trusta mozgova u Rimu

Mobilizaci­ja javnog mnijenja

Postoji također neodložna potreba za mobilizira­njem europskog javnog mnijenja oko simbola našeg jedinstva i naših budućih projekata, a taj je simbol europska zastava. Stoga je u siječnju jedan od nas pokrenuo ideju da počevši od 21. ožujka svi objesimo europsku zastavu na naše kuće, tvornice i urede. 21. ožujka je prvi dan proljeća i željeli bismo vjerovati da će nadolazeći europski izbori najaviti novo proljeće za europski projekt.

Taj 21. ožujka također je godišnjica smrti Benedikta, sveca zaštitnika Europe. U jednom od najcrnjih trenutaka propasti Rimskog carstva, Benedikt je izdao uzmeniruju­ći poziv na tolerancij­u i pijetet u cilju izgradnje osjećaja zajedništv­a usprkos nihilizmu i barbarizmu.

Počevši s 21. ožujkom, pokažimo našu zastavu svijetu, kao simbol našeg jedinstva i naših snova, u znak novog početka u našim naporima za očuvanje i produbljiv­anje europskog jedinstva. Ili ćemo prepoznati ono što imamo tek kad već bude prekasno?

© Project Syndicate, 2019.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia