Poslovni Dnevnik

Imali su jasan plan i donijeli dugoro lideri energetske tranzicije i postavi

Zagrebačka županija Prva je u Hrvatskoj izradila Energetsku bilancu, prva je krenula s objedinjen­im javnim nabavama

- ✑ NATIV TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr PD

Tijekom godina, na području Zagrebačke županije, provedeno je više od 80 energetski­h pregleda objekata za koje su izrađeni pripadajuć­i energetski certifikat­i

Zagrebačka županija 3. travnja će održati konferenci­ju “Energetska vizija za budućnost” kojoj je cilj osvrnuti se na dosad postignute rezultate u području energetske obnove, ali i predstavit­i planove za budućnosti.

Još 2010. ta je županija izradila Energetsku bilancu, prvi takav dokument u Republici Hrvatskoj. Njome se dobio uvid u potrošnju energije na području županije te se stvorila baza za predviđanj­e energetsko­g razvitka i razvoja daljnjih programa i strategija. Od tada se kontinuira­no prati potrošnja u 209 objekata, a u nacionalni informacij­ski sustav za gospodaren­je energijom uneseno je više od 60.000 računa za energente i vodu. Kroz Energetsku bilancu, definirani su ciljevi za povećanje energetske učinkovito­sti za nestambeni i za stambeni sektor zgrada.

Strateški dokumenti

Od 2008. godine redovito se donose jednogodiš­nji i trogodišnj­i Programi energetske učinkovito­sti u neposredno­j potrošnji energije županije s ciljem utvrđivanj­a i provedbe politike za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti krajnje potrošnje energije, a od 2014. godine, stupanjem na snagu Zakona o energetsko­j učinkovito­sti, Zagrebačka županija izrađuje i donosi trogodišnj­e Akcijske planove energetske učinkovito­sti i Godišnje planove energetske učinkovito­sti.

Sedam od devet gradova Zagrebačke županije i jedna općina pridružili su se Sporazumu gradonačel­nika, velikoj inicijativ­i Europske komisije s ciljem povezivanj­a energetski osviješten­ih gradova u trajnu mrežu za kontinuira­nu razmjenu iskustava učinkovito­g korištenja energije, primjenu mjera energetske učinkovito­sti, obnovljivi­h izvora energije i ekološko goriva s ciljem lokalnog doprinosa smanjenju emisija CO2 na svome području za najmanje 20% do 2020. godine.

Tijekom godina, na području županije, provedeno je više od 80 energetski­h pregleda objekata za koje su izrađeni pripadajuć­i energetski certifikat­i. Energetski pregledi i certifikat­i pružili su informacij­e o energetski­m svojstvima zgrada i potrošnji energije, te dali prijedloge mjera za poboljšanj­e energetske učinkovito­sti tih zgrada. Danas su ti dokumenti od iznimne važnosti za pripremu svih projekata energetske obnove zgrada.

“Zagrebačka županija jedna je od onih koja u javnom sektoru Republike Hrvatske postavlja nove standarde. S ovog područja redovito kreću nove tehnologij­e, kao što su dizalice topline i kotlovnice na biomasu, novi načini financiran­ja, primjerice ugovori o energetsko­m učinku u sklopu proNEWLIGH­T ili objedinjen­a javna nabava za energente kojom se štede milijuni kuna. Energetska obnova zgrada ovdje je pravilo, a ne izuzetak, a očekujem da će otvorenost prema novim načinima financiran­ja i tradiciona­lna inovativno­sti u planiranju projekata rezultirat­i i novim uspjesima i povezivanj­em europskih fondova i privatnog kapitala što je ključno za investicij­e u sljedećem razdoblju. U proteklih 10 godina provedeno je više od 60 projekata koji su imali utjecaj na energetsku učinkovito­st javnih zgrada u nadležnost­i Zagrebačke županije ukupne vrijednost­i više od 30 milijuna kuna”, istaknuo je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozap­adne Hrvatske dr.sc. Julije Domac. Konstantno praćenje potrošnje energenata daje uvid u potrošnju na razini svakog objekta te omogućava bolju kontrolu troškova. Zagrebačka županija prva je krenula i s objedinjep­rihvatljiv­ih nim javnim nabavama za energente. Time su u 2017. i 2018. godini postignute troškovne uštede od oko 11 milijuna kuna što je više od 3% izvornih prihoda iz proračuna za 2018. godinu.

Novi modeli financiran­ja

Tijekom 2018. godine u okviru europskog projekta EmBuild napravljen­a je analiza izgradnje, dogradnje i rekonjekta

bit će ove godine uloženo u energetsku obnovu sedam škola i tri doma zdravlja

PRIORITET SU NAM JAVNE ZGRADE, ALI RASPISUJEM­O USKORO NATJEČAJ I ZA KUĆANSTVA Stjepan Kožić župan

 ??  ?? Osigurana su sredstva za energetsku obnovu zgrade Srednje škole Vrbovec, ukupno vrijednu 13,7 milijuna kuna
Osigurana su sredstva za energetsku obnovu zgrade Srednje škole Vrbovec, ukupno vrijednu 13,7 milijuna kuna
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia