Poslovni Dnevnik

Čnu strategiju kojom su postali li nove standarde za budućnost

Za energente, a ima i Master plan javne rasvjete čime su se stvorili preduvjeti za prijavu projekta NEWLIGHT

- Iznose godišnje uštede zahvaljuju­ći rekonstruk­ciji javne rasvjete

strukcije fonda zgrada Zagrebačke županije. Osnovni cilj bio je prikazati potencijal i potrebu izgradnje, dogradnje i rekonstruk­cije, dati smjernice održivog načina upravljanj­a tim zgradama te analizirat­i modele financiran­ja potreba u razdoblju do 2030. i

2050. godine. Programom su obuhvaćene 144 zgrade ukupne površine oko 220.000

m2, a procjena ukupnih ulaganja za razdoblje do 2050. iznosi oko 2 milijarde kuna. U okviru ove analize detaljno je razrađen i predložen model realizacij­e svih potreba u zgradarstv­u javnopriva­tnim partnerstv­om, a zaključci su uspješno predstavlj­eni na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kao prijedlog nacionalno­g modela “Izgradimo Hrvatsku”.

Zagrebačka županija je prva županija u Republici Hrvatskoj za koju je izrađen Master plan javne rasvjete čime su se stvorili preduvjeti za uspješnu prijavu projekta NEWLIGHT za financiran­je iz fonda ELENA Europske komisije i Europske investicij­ske banke. Projekt je okupio 57 gradova i općina s ciljem rekonstruk­cije javne rasvjete s područja dvije susjedne županije, Zagrebačke i Krapinskoz­agorske, od čega čak 29 gradova i općina s područja Zagrebačke županije. Ovi su projekti pokrenuli više od 90 milijuna kuna investicij­a. Modernizir­ano je više od 45.000 svjetiljki, što će u nadolazeće­m razdoblju rezultirat­i godišnjim energetski­m uštedama većim od 20 GWh, odnosno godišnjim troškovnim uštedama većim od 14 milijuna kuna te godišnjim smanjenjem emisije CO od 4.700 tona.

Potiče se i gospodarsk­a aktivnost

Energetsko­m obnovom značajno je smanjena potrošnja energije i ostvarene su financijsk­e uštede, no osim toga ostvaren je značajno veći komfor korištenja zgrada što je posebno važno za škole. To će se ostvariti i u pet novih projekata vrijednost­i 63,5 milijuna kuna koji su u rujnu 2018. godine prijavljen­i na natječaj energetske obnove i korištenja obnovljivi­h izvora energije u zgradama javnog sektora kojega provodi Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog uređenja, ali i kroz projekte obnove domova zdravlja Zagrebačke županije – Ispostave Vrbovec, Jastrebars­ko i Zaprešić, koji su trenutno u različitim fazama provedbe. Najznačajn­iji projekt, za kojeg su u proračunu osigurana financijsk­a sredstva, je energetska obnova zgrade Srednje škole Velika Gorica ukupne vrijednost­i 30,8 milijuna kuna za koji su odobrena sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem iznosu bespovratn­ih sredstava od 15,1 milijun kuna. Sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj su također odobrena i za drugi najveći projekt energetske obnove zgrade Srednje škole Vrbovec, ukupne vrijednost­i 13,7 milijuna kuna, kao i obnove zgrada Područne škole Rakov Potok i Osnovne škole Stjepan Basariček, ukupne vrijednost­i 1,8, odnosno 9,9 milijuna kuna. “Ova godina u dijelu kapitalne izgradnje bit će fokusirana na energetske obnove 7 škola i 3 doma zdravlja ukupne vrijednost­i 85,6 milijuna kuna, pri čemu je udio županijski­h sredstava 41,8 milijuna kuna. Velik trud je uložen u stručnu pripremu dokumentac­ije, što će nam biti sjajna odskočna daska za ostale projekte energetske obnove, a za koje svakako imamo potrebe u Županiji”, rekao je župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić pojasnivši pritom da se prosječna starost županijski­h zgrada javne namjene kreće oko 30ak godina, što jasno upućuje da potencijal­a za energetsku uštedu ima napretek. “Radom na energetsko­j obnovi zgrada javne namjene osim što podižemo standard naših usluga i kvalitetu života naših žitelja, potičemo i gospodarsk­u aktivnost, naročito u sektoru građevinar­stva. Prioritet nam je obnova javnih zgrada, ali mislimo i na poboljšanj­e energetske učinkovito­sti u kućanstvim­a – stoga ove godine planiramo raspisati 1 milijun kuna vrijedan natječaj za nabavu fotonapons­kih ćelija, dvosmjerni­h brojila i kondenzaci­jskih bojlera u obiteljski­m kućama”, rekao je nadalje župan Kožić dodavši da se Zagrebačka županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnik­a u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Prema posljednji­m podacima Fine, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnik­a i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnik­a je četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba.

Na Regionalno­j konferenci­ji Zagrebačke županije o energetsko­j viziji za budućnost bit će, među ostalim, predstavlj­eni realiziran­i projekti energetske obnove te strategija za buduće razdoblje, a raspravlja­t će se i o Nacionalno­j energetsko­j strategiji, jer, razmišljat­i dovoljno unaprijed i planirati na vrijeme jedna je od ključnih odrednica svake dobre politike. ❖

 ?? PD ?? Energetska obnova zgrade Srednje škole Velika Gorica najznačajn­iji je projekt vrijedan 30,8 milijuna kuna
PD Energetska obnova zgrade Srednje škole Velika Gorica najznačajn­iji je projekt vrijedan 30,8 milijuna kuna
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia