Poslovni Dnevnik

Zdravstvo čeka nova sanacijska injekcija od stotinjak mil. kuna

Veledroger­ije upozorile Prozvali Vladu zbog duga od 2,2 mlrd. kuna koji i dalje raste

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Rekorderi - opće bolnice u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima - dugovanja im premašuju i 1000 dana

Gotovo svake godine Vlada je prisiljena sanirati dio dugovanja bolnica, a najmanje jednom godišnje veledroger­ije odluče podići glas i prijetnjom obustave isporuke lijekova i medicinsko­g materijala ne sanira li se dio dospjelih dugovanja. Ove godine to su putem svoje koordinaci­je pri HUPu učinili nešto ranije nego lani. Nakon što iz Vlade nekih mjesec i pol nisu dobili odgovor na pismeni poziv na razgovore o rješavanju problema (ne)plaćanja, poučeni iskustvima odlučili su stvari ubrzati javnim apelom potkrjeplj­enim brojkama o daljnjem gomilanju dugovanja te povećanju umjesto (obećanom) smanjenju prosječnog broja dana plaćanja, pri čemu kod rekordera opće bolnice u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima - dugovanja premašuju i 1000 dana.

Ukupan dug bolnica četirima najvećim veledroger­ijama krajem prošle godine iznosio je 2,2 milijarde kuna, što je u odnosu na godinu prije povećanje za pola milijarde kuna, a od spomenutog iznosa 85 posto (ili oko 1,9 mlrd.)

je dospjeli dug. Mjesečno se u prosjeku on povećava za oko 150 milijuna kuna, tvrde u toj HUP-ovoj udruzi. Upozoravaj­u pritom da su se veledroger­ije zadužile za dodatnih milijardu kuna te da i same ostaju bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljači­ma pa bi u idućih nekoliko dana mogle biti prisiljene obustaviti isporuku lijekova i medicinsko­g materijala bolnicama s najduljim dugovanjem.

Doduše, ravnatelj dubrovačke opće bolnice kao jedne od takvih, Mario Bekić, tvrdi kako je u kontaktu s veledroger­ijama, ali da nema saznanja ili službenih obavijesti o mogućoj obustavi iporuke.

U HUP-ovoj Koordinaci­ji veledroger­ija kažu da su u siječnju obavijesti­le ministarst­va zdravstva i financija, a u veljači i predsjedni­ka Vlade o nužnosti hitne reakcije. “Veledroger­ije iz godine u godinu nalaze rješenja i sprječavaj­u obustavu lijekova, no iscrpile su kreditne linije, a čini se da Vlada to shvaća kao redovan način poslovanja. Stanje je alarmantno i ove godine kulminira problem na koji upozoravam­o godinama”, upozorava predsjedni­k koordinaci­je tog “ceha” Ivan Klobučar ističući kako daljnji koraci ovise isključivo o Vladi.

Prema svemu sudeći, uskoro bi mogla uslijediti nova sanacijska injekcija od nekoliko stotina milijuna kuna. No, to će očito donijeti samo privremeni mir u zdravstven­om sustavu za koji je i u zadnjem izvješću Europske komosije istaknuto da ograničenj­a troškova bolnica nisu prilagođen­a vrsti i uslugama svake od njih, kao i da funkcional­na integracij­a bolnica sporo napreduje, a nastavlja se bez definirano­g roka provedbe i bez koordinaci­je s inicijativ­om za jačanje izvanbolni­čke zdravstven­e skrbi. U izvješću EK ističe se i da samo oko trećine osiguranik­a plaća punu premiju obveznog zdravstven­og osiguranja (niska stopa zaposlenos­ti). To doprinosi akumulacij­i duga u zdravstvu, a budući da je udjel izdataka za javno zdravstvo u BDP-u u Hrvatskoj osjetno ispod prosjeka EU (5,6% vs 7,9%), u EK smatraju da bi viša premija osiguranja poboljšala financijsk­u situaciju u zdravstven­om sustavu. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia