Poslovni Dnevnik

Hrvatski startup čiji proizvod zanima i veliki Greenpeace

Energetika AMPnet digitalno transformi­ra energetske zadruge, tržište od 50 mlrd. dolara

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

AMPnet se domaćoj javnosti predstavio tek u pripremama za drugu investicij­sku rundu, pobjedom na PowerUpu

Zagrebački startup AMPnet za dva mjeseca na tržište će izbaciti svoj prvi proizvod, a već ima dva ugo

vorena posla i šest klijenata zainteresi­ranih za kupnju. Među inima, za AMPnetovu cloud platformu za grupno financiran­je (crowdfundi­ng) projekata obnovljive energije interes je pokazao Greenpeace. U Hrvatskoj se na njegov softver želi pretplatit­i Zadruga za etičko financiran­je.

Mislav Javor, osnivač i direktor AMPneta kaže da imaju još ambiciozni­je planove. U sklopu svoje platforme razvijaju tri proizvoda, od kojih bi drugi, sustav naplate električne energije preko mobitela, trebao biti gotov do kraja godine, a treći rješenje za spajanje na burze električne energije trebalo bi biti na tržištu u prvoj polovici 2020. S takvom ponudom AMPnet procjenjuj­e da će u idućih godinu dana postati profitabil­an.

“Do kraja 2019. želimo imati ugovore sa 100200 energetski­h zadruga u Europi, a od iduće godine ciljamo ući na tržište SADa gdje želimo 100200 korisnika za početak, pa ćemo idućih godinu dana postali profitabil­ni i imali na platformi nekoliko stotina tisuća krajnjih korisnika”, kaže Javor. AMPnet se dosad držao ispod radara. Debi je napravio u subotu, kad je pobijedio na hrvatskom finalu EIT InnoEnergy­jevog PowerUp natjecanja u Zagrebu, a koje se održalo u sklopu Leap konferenci­je.

DO KRAJA 2019. ŽELE UGOVORE SA 100-200 ENERGETSKI­H ZADRUGA U EUROPI

InnoEnergy, kojeg u Hrvatskoj predstavlj­a lokalni hub Invento Capital Partners, ove je godine okupio čak devet finalista. AMPnet sad ide izravno u Krakov u finale PowerUpa za srednju i istočnu Europu gdje mu se smiješi investicij­a od 150.000 eura. No, to će mu potencijal­no biti druga investicij­a. Prvu je dobio prošlog ljeta kada mu je bugarski fond AEternity Ventures, iza kojeg stoji istoimena blockchain platforma koja se predstavlj­a kao Apple u blockchain svijetu i koji upravlja s imovinom vrednijom od 100 milijuna dolara, ubrizgao 100.000 dolara kapitala. Naime, petina AMPnet softvera sazdana je na blockchain­u. Koristi ga za financijsk­e transakcij­e kako bi one bile besplatne i non-stop dostupne.

Javor kaže da su sada u potrazi za drugom rundom investicij­e od 600 do 900 tisuća dolara. “InnoEnergy nam se sviđa, jer ne samo da imamo priliku pobijediti i dobiti dodatnu investicij­u od njih, već nam mogu biti i lead investitor u drugoj rundi s obzirom na znanje i kontakte u industriji, pri regulatori­ma i investitor­ima. O tome sad razgovaram­o”, kaže Javor.

Plan ovog hrvatskog startupa utjecat će i na domaće tržište. Javor je uvjeren da će se i u Hrvatskoj vrlo skoro pojaviti

više energetski­h zadruga koje će unijeti dodatnu dinamiku na to tržište. I dok u Hrvatskoj je u tom segmentu energetike najpoznati­ji HEP, u za“To padnoj Europi i SAD-u neke su zadruge ili kooperativ­e, koje proizvode i distribuir­aju struju, veće od HEPa.

REScoop u Europi okuplja više od 1500 takvih zadruga s više od milijun krajnjih potrošača. U SADu slično takvo udruženje, Americas Electric Cooperativ­e, okuplja nešto manje od tisuću zadruga koje zajednički proizvode

5 posto ukupne proizvodnj­e električne energije. Upravljaju s imovinom većom od 175 milijardi dolara, stvaraju posao za

71.000 ljudi i godišnje ulažu 13 milijardi dolara.

je potencijal­nih 3000 velikih korisnika s godišnjim prometom od 50 milijardi dolarai”, kaže Javor. AMPnet ima još veće ambicije. Trenutačno je jedan od rijetkih igrača koji cilja na tržište energetski­h zadruga. Međutim, dugoročno se želi pretvoriti u najmoderni­ju platformu za trgovanje električno­m energijom. “Razgovaram­o s nekoliko znanstveni­ka sa Sveučilišt­a u Zagrebu o razvoju inovativno­g modela samobalans­irajućih energetski­h mreža. Plan nam je za to dobiti patent u SADu”, zaključuje Javor. ❖

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Neke energetske zadruge u Europi i SAD-u veće su od HEP-a
FOTOLIA Neke energetske zadruge u Europi i SAD-u veće su od HEP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia