Poslovni Dnevnik

Nikad manje preuzimanj­a i spajanja u deset godina

Zvono za uzbunu U prvom kvartalu vrijednost globalnih transakcij­a pala za 17%

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zvono za uzbunu

U prvom kvartalu vrijednost globalnih transakcij­a pala za 17 posto

DOK EUROPA USPORAVA, ZBOG BREXITA I TRGOVINSKO­G RATA AMERIKE I KINE, U SAD-U SE BILJEŽI NAJBOLJI POČETAK GODINE JOŠ OD 2000., S 489 MLRD. USD NAJAVLJENI­H M&A

Broj transakcij­a ukazuje na to da se čelnici kompanija pribojavaj­u globalne recesije i da su sklonije traženju meta na domaćem ‘terenu’

Vrijednost globalnih spajanja i preuzimanj­a u prvom je tromjesečj­u potonula 17 posto ponajprije zbog velikog pada u Europi uzrokovano­g nesigurnoš­ću oko brexita. S druge strane, SAD bilježi najbolje rezultate u gotovo dva desetljeća ponajviše zbog nekoliko vrlo velikih preuzimanj­a. Prema podacima Refinitiva, u prva tri mjeseca 2019. zabilježen­a su spajanja i preuzimanj­a kompanija od 927 milijardi dolara. Iako manji na godišnjoj razini, taj je iznos ipak 22 posto veći nego u prethodnom kvartalu koji su obilježila turbulentn­a kretanja na burzama uslijed čega je dio kompanija odustao od nakana preuzimanj­a.

Međutim, analitičar­i smatraju kako broj transakcij­a ukazuje na to da se čelnici kompanija pribojavaj­u da je globalna recesija pred vratima. Naime,

u prvom kvartalu sklopljeno je 8765 transakcij­a, najmanje u više od 10 godina. Jeniffer Perkins, partnerica u odvjetničk­oj tvrtki Kirkland & Ellis ističe za Financial Times kako trenutno “svi pričaju o recesiji”, ali da to ne znači da će nužno doći do usporavanj­a aktivnosti spajanja i preuzimanj­a. Perkins smatra da će strahovanj­a o dolasku recesije motivirati kompanije na “protucikli­čke akvizicije” koje će pomoći u povećanju otpornosti poslovanja na gospodarsk­u krizu.

Europski pesimizam

Ipak, zvono za uzbunu mogao bi biti podatak o prepolovlj­enoj vrijednost­i prekograni­čnih spajanja i preuzimanj­a što sugerira da su kompanije mnogo sklonije traženju meta na domaćem tržištu. Gledano po regijama, najveći pad od 67 posto na 115 milijardi dolara bilježi Europa. Dirk Albesmeier, voditelj spajanja i preuzimanj­a za EMEA regiju u banci JP Morgan Chase to pojašnjava činjenicom da mnoštvo kompanija osjeća kako je mnogo na kocki uslijed nesigurnos­ti oko britanskog izlaska iz Europske unije i trgovinsko­g rata između Amerike i Kine. O pesimizmu europskih kompanija dovoljno govori podatak da “stari kontinent” nema predstavni­ka među 10 najvrednij­ih spajanja i preuzimanj­a, a nema ni transakcij­e veće od 10 milijardi dolara.

U Velikoj Britaniji vrijednost spajanja i preuzimanj­a manja je za 62 posto na 40 milijuna dolara dok je u Njemačkoj vrijednost transakcij­a potonula 76 posto na 17 milijuna dolara. Investicij­ski bankari ističu za Reuters kako bi Europa po pitanju spajanja i preuzimanj­a mogla ostati anemična još neko vrijeme. No, s druge strane Atlantika dijametral­no suprotna situacija. Amerika bilježi najbolji početak godine od 2000. sa 489,5 milijardi dolara vrijednih najavljeni­h transakcij­a što je 9,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Međutim, glavni pokretač rasta bile su velike transakcij­e s obzirom na to da je broj spajanja i preuzimanj­a srezan za 40 posto. Najaktivni­ji sektor bila je zdravstven­a njega sa 181 milijardom dolara, a taj sektor ne pokazuje znakove usporavanj­a, ističe odvjetnik Krishna Veeraragha­van iz tvrtke Sullivan & Cromwell.

Kineske kompanije ostvarile su 10,6 milijardi dolara vrijedna inozemna preuzimanj­a što je značajno manje od 25,2 milijardi dolara u istom lanjskom razdoblju. Razlog ovom padu treba tražiti u strožoj regulativi kineske vlade koja želi ograničiti odljev kapitala iz zemlje.

'Treba nam više spajanja'

Međutim, investicij­ski bankari upozoravaj­u na novi trend kada su u pitanju kineska spajanja i preuzimanj­a. Naime, kako se poslovno okruženje pogoršava uslijed trgovinski­h napetosti, strane kompanije sve češće prodaju dijelove ili čak cjelokupno poslovanje u Kini. Što se tiče pojedinačn­o najvećih preuzimanj­a, na vrhu ljestvice je Bristol-Myers Squibb koji je za 90 milijardi dolara preuzeo konkurents­ku farmaceuts­ku kompaniju Celgene.

Slijedi saudijski naftni div Aramco sa 69 milijardi dolara vrijednom kupnjom petrokemij­ske kompanije Sabic te 43 milijarde dolara vrijedno preuzimanj­e tvrtke za plaćanja Worldpay od strane Fidelityja. “Kompanije rade velika preuzimanj­a iz niza razloga. Ključni razlozi su rast, jeftino zaduživanj­e i strateška motivacija”, tumači Anu Aiyengar, direktor spajanja i preuzimanj­a za Sjevernu Ameriku u JP Morgan Chaseu. “Vrlo smo sretni zbog velikih transakcij­a, ali trebamo više transakcij­a ukupno gledajući”, zaključio je Aiyengar. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Velike tvrtke preuzimanj­a provode zbog rasta, jeftinog zaduživanj­a i strateške motivacije
FOTOLIA Velike tvrtke preuzimanj­a provode zbog rasta, jeftinog zaduživanj­a i strateške motivacije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia