Poslovni Dnevnik

Mladinska knjiga prelazi u vlasništvo državnog SDH

Slom Najveća slovenska izdavačka kuća godinama bilježi pad prihoda i gubitke

-

Posljednje tri godine izdavačka kuća bila je u vlasništvu loše banke DUTB, koja ju je kupila od propalog crkvenog fonda Zvon 1

Počele su pripreme za premještan­je slovenske izdavačke kuće Mladinska knjiga pod okrilje Slovenskog državnog holdinga (SDH), neslužbeno doznaje portal Siol. net.

Tri godine nakon što je Mladinska knjiga prešla u vlasništvo Banke za upravljanj­e potraživan­jima (DUTB), poznatije kao loša banka, najveća slovenska izdavačka kuća, dobro poznata i u drugim zemljama bivše Jugoslavij­e, ponovno je na početku. Iako je službeno već dvije godine u procesu sanacije, već desetljeće je u minusu. Prihodi su smanjeni, a prošle je godine na razini grupe zabilježen gubitak od 640.000 eura.

Prijenos dionica do ljeta

Sada će teret spašavanja Mladinske knjige preuzeti država. Prema informacij­ama portala, DUTB se već priprema za prijenos više od 51 posto dionica Mladinske knjige Slovenskom državnom holdingu (SDH), krovnom upravitelj­u državne imovine. O mogućem prelasku Mladinske knjige u SDH govori se najmanje tri godine u slovenskim političkim i kulturnim krugovima. Već krajem 2016. godine Udruga slovenskih književnik­a, Društvo slovenskih književnih prevoditel­ja, Slovenski centar Pen i Slovenska matica uputili su poziv brojnim državnim institucij­ama da MK Izdavaštvo prijeđe u SDH. Samo na taj način najbolje se može ostvariti nacionalni interes u području knjige, upozorili su pisci, pjesnici i prevoditel­ji.

Još u siječnju je Ministarst­vo gospodarst­va za Siol.net izjavilo da “na tom području nema aktivnosti”. U DUTBu su željeli prije svega poboljšati rad Mladinske knjige do 2022. godine. Međutim, nekoliko izvora posljednji­h dana potvrdilo je portalu da su se planovi promijenil­i. Prema najnovijim planovima, Mladinska knjiga bi pod okriljem SDH mogla prijeći i prije ljeta. DUTB ne opovrgavam takvu mogućnost. Objasnili su da je u skladu sa zakonom moguć prijenos njihovog vlasništva u Mladinskoj knjizi na SDH.

Zainteresi­rani za nekretnine

Međutim, nitko neće plakati za Mladinskom knjigom u lošoj banci, tvrdi Siol.net. Prije svega zato što mnogi, pogotovo u kulturnim krugovima, vide Mladinsku knjigu kao tvrtku od posebnog značaja.

Prema njima, samo kontrolira­ni prijenos Mladinske knjige pod okrilje države spriječit će crni scenarij: komadanje, prodaju ili čak stečaj koji bi zatvorio ključni izdavački kanal za prodaju domaćih knjiga. Već dugi niz godina nagađa se da su neki ulagači koji žele Mladinsku knjigu uglavnom zainteresi­rani za njene nekretnine. Mladinska knjiga ima 60 knjižara u središtu Ljubljane i svih većih slovenskih gradova. Prema posljednji­m podacima, grupa posjeduje nekretnine u vrijednost­i većoj od 25 milijuna eura.

S druge strane, DUTB nije ozbiljno shvatio ulaganje u tvrtku kupljenu od crkvenog fonda Zvon 1 u stečaju. Također, nisu se pretjerano bavili sanacijom Mladinske knjige.

JOŠ 2016. DRUŠTVA SLOVENSKIH KNJIŽEVNIK­A I PREVODITEL­JA, PEN CENTAR I SLOVENSKA MATICA ZATRAŽILI SU OD DRŽAVNIH INSTITUCIJ­A DA KOMPANIJA POSTANE VLASNIŠTVO SDH

 ??  ?? Spašavanje Mladinske knjige preuzima Slovenski državni holding
Spašavanje Mladinske knjige preuzima Slovenski državni holding

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia