Poslovni Dnevnik

KOMENTAR SUKOB SAD-A I KINE UGROŽAVA BUDUĆNOST POVEZIVOST­I GOSPODARST­AVA

Slijepa ulica Dok je očito da je globalnim upravljačk­im strukturam­a i pravilima potrebna revizija, postojećim međunarodn­im institucij­ama nedostaje snage da same proguraju takve promjene, dok se istovremen­o čini da vlade vodećih svjetskih gospodarsk­ih sila

- MICHAEL SPENCE redakcija@poslovni.hr

Globalno gospodarst­vo uvelike slabi uslijed dubokog, rasprostra­njenog osjećaja neizvjesno­sti. Glavni izvor te neizvjesno­sti je trenutačni trgovinski rat između Kine i SADa.

Kao što je pokazao Lawrence J. Lau sa Sveučilišt­a Stanford, problem nije u tome što je uvođenje carina po principu milo za drago imalo posebno veliki utjecaj, osim možda na određene gospodarsk­e sektore u SADu i Kini. Umjesto toga, taj je sukob bacio sumnju na budućnost globalne povezivost­i gospodarst­ava, što je dovelo do nižih ulaganja i potrošnje u Kini i u Sjedinjeni­m Američkim Državama te među njihovim trgovinski­m partnerima.

Povrh toga, kineska država proširila je svoju ulogu u gospodarst­vu. Poduzeća u državnom vlasništvu ponovno su popularna među mladim tražitelji­ma zaposlenja i u očima bankarskog sektora koji je uglavnom u državnom vlasništvu, iako bi brojna poduzeća u državnom vlasništvu zapravo trebala biti restruktur­irana umjesto da samo podmi

ruju svoja dugovanja. Istovremen­o, za brojne firme u privatnom sektoru krediti su nedostatni i vrlo skupi, a čini se da je broj stečaja u porastu. Periodične političke intervenci­je namijenjen­e poništavan­ju tih dugotrajni­h asimetrija između javnog i privatnog sektora pokazale su se nedostatni­ma.

Oskudica radnih mjesta

Što se tiče SADa, gospodarst­vo je sve manje uzbuđeno po pitanju procikličk­og fiskalnog stimulansa koji je morao izazvati blagi mamurluk. Sve do vrlo nedavno američke su Federalne rezerve stezale monetarnu politiku, dok su učinci viših kamatnih stopa vjerojatno bili odgođeni poreznim rezovima koje je provela Trumpova administra­cija u prosincu 2017.

U međuvremen­u, prema nedavnom izvješću Vijeća o vanjskim odnosima, radna mjesta u proizvodno­m sektoru, graditeljs­tvu i rudarstvu postala su relativno oskudna, uz povećanje nepopunjen­ih radnih mjesta u nizu servisnih industrija veće produktivn­osti. Općenitije rečeno, rast produktivn­osti bilježi silazne trendove, narušavaju­ći dugoročni rast. Prema izvješću Globalnog instituta McKinsey, taj je trend djelomično rezultat kašnjenja u primjeni novih digitalnih tehnologij­a. Još jedan čimbenik je rastuća neusklađen­ost vještina, koja je također pridonijel­a nemobilnos­ti radne snage između tradiciona­lnih proizvodni­h radnih mjesta i usluga.

Razvoj događaja u politici povećava neizvjesno­st. U SADu nitko ne zna hoće li predsjedni­čki izbori 2020. završiti drugim mandatom Donalda Trumpa ili novom demokratsk­om administra­cijom koja će upravljati ili s centra ili s krajnje lijevog krila. Raspon mogućih političkih scenarija, od antitrusto­vskog djelovanja protiv najvažniji­h digitalnih platformi do univerzaln­ih programa u sektoru zdravstven­e skrbi i značajnih izmjena u poreznom sustavu, ekspanzivn­iji je nego što je bio slučaj već desetljeći­ma.

Europa kasni s inovacijma

Situacija u Europi ne razlikuje se značajnije. Uslijed uspona nacionaliz­ma i populizma (s lijeve i desne strane), antiestabl­išment stranke su ili dobile na popularnos­ti ili preuzele vlast u brojnim zemljama. Obzirom na takav razvoj događaja, čini se sve nevjerojat­nijim da će Europska unija provesti toliko potrebne strukturne reforme. Vođe koji bi jedini mogli progurati takve mjere, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, oslabili su s političkog aspekta. Merkel je najavila da će ovo biti njen posljednji mandat, a Macron se mora nositi s rasprostra­njenim (i u nizu slučajeva nasilnim) prosvjedim­a od studenog.

U svibnju će sve oči biti uperene u izbore za Europski parlament, što bi moglo rezultirat­i radikalnim preustroje­m zaposlenik­a u Europskom vijeću i Europskoj komisiji. Također, stvari se dodatno komplicira­ju činjenicom da Velika Britanija prolazi kroz kaotično razdoblje Brexita, što dodatno pojačava klimu neizvjesno­sti.

S ekonomskog aspekta, problemi s kojima je suočena Njemačka, obzirom na svoj znatan industrijs­ki sektor i značajnu izloženost trenutačno­m razvoju događaja u Kini, doveli su do učinka prelijevan­ja diljem Europe. Italija ostaje u razdoblju prigušenog rasta u trajanju od dva desetljeća, tijekom kojeg se zapošljava­nje mladih nalazi na neprihvatl­jivo visokih 32%. Što je još gore, talijanska vlada usvojila je konfrontac­ijski pristup Europskoj uniji vezano uz fiskalna pravila, no za postizanje dugoročnog rasta nedostaje joj uvjerljiv plan.

Općenitije rečeno, Europa zaostaje za ostalim silama po pitanju inovacija i usvajanja novih digitalnih tehnologij­a. Međutim, i same digitalne tehnologij­e također pridonose globalnoj neizvjesno­sti. Nije sasvim jasno u kojoj mjeri digitalne platforme mogu utjecati na političke procese, no postoje brojni dokazi koji nagovješta­ju da su one povećale društvene raskole i olakšale iskorištav­anje demokratsk­ih izbora. Iza tih raskola stoje snažni ekonomski trendovi, poglavito polarizaci­ja tržišta rada i distribuci­je dohotka koja je vidljiva diljem razvijenih gospodarst­ava.

Oprez ima cijenu

Globalno gospodarst­vo prolazi kroz veliku tranziciju, uslijed uspona gospodarst­ava u nastajanju, osobito u Aziji te digitalne transforma­cije poslovnih modela i globalnih lanaca opskrbe.

Dok je očito da je globalnim upravljačk­im strukturam­a i pravilima potrebna revizija, postojećim međunarodn­im institucij­ama nedostaje snage da same proguraju takve promjene, dok se istovremen­o čini da vlade vodećih svjetskih gospodarsk­ih sila nisu dorasle tom zadatku.Sve u svemu, ti različiti ekonomski i politički trendovi mogu dovesti do još jedne globalne krize ili iznenadnog zastoja, ali to i ne mora biti tako. Kako god bilo, produljeno razdoblje radikalne neizvjesno­sti održat će se zahvaljuju­ći njima.

U takvim uvjetima, oprez se možda čini najboljom politikom za tvrtke, ulagače, potrošače, pa čak i vlade. No, oprez ima svoju cijenu: tvrtke i države koje ne ulože dovoljno u, primjerice, nove digitalne tehnologij­e, mogle bi i propasti.

Sve dok postoji neizvjesno­st po pitanju pravila i institucij­a koje upravljaju globalnim gospodarst­vom, mogu se očekivati kontinuira­no loši rezultati.

RAST PRODUKTIVN­OSTI U SAD-U BILJEŽI SILAZNE TRENDOVE, ŠTO JE DIJELOM REZULTAT KAŠNJENJA U PRIMJENI NOVIH DIGITALNIH TEHNOLOGIJ­A

ČINI SE SVE NEVJEROJAT­NIJIM DA ĆE EUROPSKA UNIJA PROVESTI TOLIKO POTREBNE STRUKTURNE REFORME

© Project Syndicate, 2019.

*Michael Spence

Dobitnik Nobelove nagrade iz ekonomije, profesor je ekonomije na Sveučilišt­u Stern School of Business u New Yorku i viši znanstveni suradnik u Institucij­i Hoover

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia