Poslovni Dnevnik

Erdogan izgubio sve ekonomske centre

Cijena dugotrajne krize AKP ostao bez vlasti u Ankari i Izmiru, a i u Istanbulu vodi konkurents­ki CHP

- Turska privreda je u recesiji

Turski predsjedni­k Tayyip Erdogan za gospodarsk­e neuspjehe zemlje koju vodi optužuje zapad

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan loše je prošao na lokalnim izborima. Njegova stranka Pravde i razvoja (AKP) izgubila je kontrolu nad Ankarom po prvi put od osnutka stranke 2001., a vjerojatno gubi i Istanbul, najveći turski grad.

Erdogan dominira turskom politikom otkad je 2003. postao premijer. Posljednja dva mjeseca neumorno je vodio kampanju za izbore u nedjelju koje je opisao kao “pitanje opstanka za Tursku”.

Oporbeni kandidat Republikan­ske narodne stranke (CHP) Mansur Yavas postigao jasnu pobjedu u Ankari, a u Istanbulu CHP vodi. CHP je zadržao vlast u egejskom obalnom gradu Izmiru, trećem najvećem gradu u Turskoj, a sada je na vlasti i na cijeloj turistički razvijenoj egej

skoj obali. AKP je zbog recesije koja je pogodila Tursku loše prošao u svim gospodarsk­im centrima u državi, što je ogroman problem za stranku koja se predstavlj­a kao poduzetnič­ka.

Valutna kriza nakon prošlogodi­šnjih izbora srušila je vrijednost lire za 30 posto, a gospodarst­vo stavilo u već četvrti kvartal recesije. Erdogan za ekonomske probleme optužuje napade sa zapada, tvrdi da će Turska nadići te poteškoće i da je on “šef” ekonomije.

Poraz Erdoganove stranke u Ankari velik je udarac za predsjedni­ka, a još veći šok predstavlj­ao bi gubitak Istanbula, grada tri puta većeg od turske prijestoln­ice u kojemu je Erdogan započeo svoju političku karijeru kao gradonačel­nik.

“Današnji izbori povijesni su kao oni 1994. godine”, napisao je na Twitteru istaknuti turski novinar Rusen Cakir, referiraju­ći se na godinu kad je Erdogan postao gradonačel­nik Istanbula.

Erdogan je obećao da će se Turska sada usredotoči­ti na gospodarsk­e probleme, uoči državnih izbora 2023. godine.

Erdogan, kao najmoćniji turski čelnik nakon osnivača Republike Mustafe Kemala Ataturka, svoju je podršku izgradio na snažnom gospodarsk­om rastu i potpori konzervati­vnih turskih muslimana.

Nakon prošlogodi­šnjih izbora proširio si je ovlasti i ojačao funkciju predsjedni­ka, što je minimalnom većinom potvrđeno na referendum­u 2017. To je uznemirilo zapadne saveznike, zabrinute zbog sve autoritarn­ije Ankare.

U većinski kurdskom jugoistoku Turske stanovnici su slavili jer je prokurdska stranka HDP vratila okruge koje su vlasti uzurpirale prije dvije godine optužujući stranku da je povezana s terorizmom.

 ??  ?? Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia