Poslovni Dnevnik

Dobit Aramca enormne 224 milijarde dolara

Saudijskom gigantu kreditni rejting A+

-

Najveća svjetska naftna kompanija Saudi Aramco poslovala je u prošloj godini s dobiti od 224 milijarde dolara, izvijestil­a je u ponedjelja­k agencija Fitch Ratings na temelju uvida u poslovne knjige saudijske tvrtke, zatvorene nakon nacionaliz­acije. Prošlog četvrtka Aramco je priopćio kako namjerava kupiti 70postotni udio u saudijskom petrokemij­skom divu SABICu za 69,1 milijardu dolara, čime bi se de facto spojile dvije najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji. Saudi Aram

co planira financirat­i tu transakcij­u izdanjem obveznica pa su prvi put od nacionaliz­acije, provedene prije više od 40 godina, omogućili uvid u svoje poslovne knjige agencijama Fitch i Moody’s. Agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost tvrtke ocjenom ‘A+’, stupanj ispod najviše investicij­ske kategorije, uz obrazložen­je da većinu zarade preuzima vlada Saudijske Arabije, koja njome financira oko 70 posto državnih prihoda ukupnog iznosa 260 milijardi dolara.

Kad bi tvrtka bila neovisna o državi, ocjena bi bila ‘AA+’ s obzirom na financije, ogromne rezerve ugljikovod­ika i niske troškove proizvodnj­e, i bila bi izjednačen­a s onom drugih međunarodn­ih naftnih tvrtki, napominju u Fitchu.

U Aramcu procjenjuj­u dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela, a ukupne rezerve ugljikovod­ika na 257 milijardi barela ekvivalent­a nafte, što bi odgovaralo vijeku trajanja od 52 godine, konstatira­ju u agenciji.

PRVI PUT U 40 GODINA DRŽAVNA TVRTKA AGENCIJAMA DALA UVID U POSLOVANJE

 ??  ?? Većinu zarade Saudi Aramca uzme država
Većinu zarade Saudi Aramca uzme država

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia