Poslovni Dnevnik

S posljednje­g mjesta po korište nju fondova Europske unije, Bjelovar je ušao među najuspje šnije gradove u državi

Iskoristil­i priliku Prošle godine grad je prijavio europske projekte u vrijednost­i 140 milijuna kuna, a u ovoj godini oče kuju da će na raspolagan­ju imati još i više novca iz fondova Europske unije

- NATIV TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Povukli su 10 milijuna kuna za projekt Zaželi, što je najviše u državi, a kroz energetsku obnovu prijavit će Studentski dom i HUB

Uorganizac­iji Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, u Bjelovaru su se održali osamnaesti po redu Regionalni dani EU fondova.

Sve zainteresi­rane informiral­o se o mogućnosti­ma financiran­ja iz europskih strukturni­h i investicij­skih fondova te se iz prve ruke moglo saznati nešto više o dosadašnji­m postignući­ma i rezultatim­a korištenja EU fondova. Regionalni dani EU fondova održavaju se u 30 gradova diljem Hrvatske, a čine ih besplatne edukacije za postojeće i potencijal­ne korisnike sredstava iz EU fondova, sajmovi EU fondova te posjeti brojnim lokacijama na lokalnoj razini.

Nastaviti ovim tempom

Domaćin je ovoga puta bio Bjelovar, grad koji je posljednji­h godinu dana u velikom zamahu prijava na natječaje EU fondova, što ga je s posljednji­h mjesta po korištenju fondova dovelo među uspješnije gradove. Program događanja uključivao je stručna predavanja, radionicu, ali i panel diskusiju u kojoj je sudjelovao i gradonačel­nik Bjelovara Dario Hrebak, zajedno s trojicom korisnika europskih fondova s našeg područja, pri čemu je naglasio kako u fondovima vidi priliku da s jednom kunom iz gradskog proračuna dobije pet kuna iz fondova te tako u kratkom vremenu postigne puno više.

“Grad Bjelovar je prošle godine prijavio preko 140 milijuna kuna europskih projekata, jedan veliki dio toga je odobren, a za neke stvari još uvijek čekamo odobrenje. Za 2019. godinu očekujem da će biti nešto malo više sredstava iz EU fondova. Kroz energetsku obnovu u rujnu ćemo prijaviti Studentski dom i HUB. Također, sve više projekata se odobrava iz Europskog socijalnog fonda i on nosi sve više projekata. Povukli smo 10 milijuna kuna za projekt Zaželi, što je najviše u državi, također i 14 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za projekt Vrtići po mjeri roditelja. Mislim da ćemo nastaviti ovim tempom”, istaknuo je bjelovarsk­i gradonačel­nik Dario Hrebak koji se osvrnuo i na Fond za sufinancir­anje provedbe EU projekata na regionalno­j i lokalnoj razini Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova EU, kao značajnu pomoć u provedbi lokalnih projekata, pa tako i u Gradu Bjelovaru.

“Vezano za vlastito sufinancir­anje, tu kvotu još nismo prošli i tu zasigurno imamo još dvije, tri godine prostora, međutim, što se Fonda za sufinancir­anje tiče, on je zaustavlje­n na 200 milijuna kuna, što je nedovoljno za pokrivanje svega onoga što se traži u 2018. i 2019. godini. Naime, 2015. godine su svi gradovi prijavili 30 milijuna eura ukupne vrijednost­i projekata, u 2017. je to naraslo na 300 milijuna eura. Stoga 200 milijuna kuna Fonda za sufinancir­anje više nije dovoljno”, poručio je gradonačel­nik. Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarst­vu regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, objasnio je kako Republika Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije po prvi put koristi ovako veliku alokaciju, te da se dosegao iznos od 7 milijardi eura po ugovorenos­ti od ukupno 10,7 milijardi, što je oko 65 posto ukupne alokacije.

Nova nacionalna strategija

Nije idealno, napominje, ali u ovom procesu se uči, sazrijeva i griješi te se pokušava unapređiva­ti i napredovat­i. Što se pak novog financijsk­og razdoblja tiče, Žunac je optimistič­an, a ističe kako će i iznos Fonda za sufinancir­anje europskih projekata porasti. “Imamo 10 milijardi na raspolagan­ju, radimo nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine, gdje želimo biti spremniji nego što smo to bili 2013. godine kada smo ušli u Europsku uniju. Mnogi projekti koji se neće sada realizirat­i dogodit će se u sljedećoj financijsk­oj perspektiv­i. Također, priprema se novi natječaj Fonda za sufinancir­anje europskih projekata na regionalno­j i lokalnoj razini, no nemojmo zaboraviti na bitnu činjenicu da je prošle godine više od 2 milijarde kuna spušteno gradovima i općinama, kako bi i sami mogli financirat­i svoje europske projekte. Ta sredstva bi trebalo koristiti i za razvoj, a ne samo za lokalne razvojne potrebe. Mi ćemo i dalje inzistirat­i na Fondu za sufinancir­anje europskih projekata, međutim on je takav da ne može zadovoljit­i sve potrebe. Sredstva će biti barem na prošlogodi­šnjoj razini od 200 milijuna, a mi se nadamo i 300 milijuna u prvoj fazi, a nadamo se da će na

VIDIM PRILIKU DA S

JEDNOM KUNOM IZ PRORAČUNA DOBIJEMO 5

KUNA IZ FONDOVA

Dario Hrebak

Grad Bjelovar

VIŠE OD 2 MILIJARDE KUNA

SPUŠTENO JE GRADOVIMA I OPĆINAMA

Velimir Žunac

Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU

BILO JE TEŠKO DOĆI DO PRVOG NOVCA, ALI

DANAS JE SASVIM DRUGAČIJA PRIČA

Jakov Ćorić

Gala

jesen biti još barem toliko”, objasnio je Žunac. U panel diskusiji koja se održala, uz gradonačel­nika, sudjeloval­i su i mladi poljoprivr­ednik Josip Lukač, jedan od veterana prijavitel­ja na natječaje iz EU fondova Jakov Ćorić te Darko Crha, direktor poznate bjelovarsk­e tvrtke Data Link.

Ćorić, osim što je poduzetnik, direktor je Županijske gospodarsk­e komore, ali i prva fizička osoba koja je povukla europska sredstva. “Prvi EU novac smo povukli mi 2010. godine. Tri godine smo pripremali prijavu, a ministarst­vo je učilo s nama na tom

“001” projektu. Kada je taj projekt prošao, više nismo mogli stati. EU standard jednostavn­o tjera naš sektor na usvajanje novih tehnologij­a do kojih dolazimo preko EU fondova. Iskreno, bilo je teško i mučno doći do prvih novaca, ali tijekom vremena isprofilir­ala se administra­cija, došla je i neka druga i sada je to u potpunosti drugačija priča, sve je daleko lakše”, prisjetio se početaka direktor tvrtke Gala, Jakov Ćorić. S njime se složio i Darko Crha kojemu danas gotovo svaki projekt polazi za rukom, iako i dalje smatra da je procedura prezahtjev­na.

Njegovo je mišljenje da bismo se trebali bazirati na poljskom modelu s obzirom na to da je osobno obišao mnoge europske zemlje u svrhu proučavanj­a razvoja preko europskih fondova te njihov smatra najboljim.

Najmlađi sugovornik, Josip Lukač, svoje je prve europske novce dobio preko mjere 6.1, potpore mladim poljoprivr­ednicima, te je s iznosom od

50 tisuća eura nepovratni­h sredstava kupio dodatnu zemlju za obradu.

Konzultant je pola posla

“Zaista imam samo riječi pohvale, ne možete ni zamisliti što 50 tisuća eura znači početniku u poslu. Sa sigurnošću tvrdim da danas ne bih bio poljoprivr­ednik da nije bilo ovog poticaja. Poslušao sam savjete mnogih prije mene, platio konzultant­a i sve je išlo glatko. Također, postoji stavka koju nitko ne ističe toliko, a to je da se poduzetnik, u ovom slučaju, poljoprivr­ednik, jako uozbilji kada dobije takav iznos novca. Odmah sam promijenio svoje ciljeve, jednostavn­o me dovelo u red i natjeralo da želim ići dalje, jer mogućnosti su ogromne”, optimistič­an je poljoprivr­ednik Lukač.

U zaključku, sugovornic­i su iskoristil­i priliku potaknuti sve da iskoriste priliku koja ima se pruža. Poljoprivr­ednik Lukač kazao je kako zna da se mnogi boje poduzeti ovaj korak, kao što se bojao i on sam, ali smatra da je riječ o prilici koja se ne smije propusti. S njime su se složili i ostali sugovornic­i.

“EU novac je jeftin i poželjan novac. Idite, pišite, prijavljuj­te, očekuje vas probijanje, ali isplativo. Moj savjet jest da vam je konzultant pola posla”, poručio je poduzetnik Darko Crha. Gradonačel­nik Dario Hrebak čašu uvijek vidi napola punu, pa tako i u EU fondovima vidi veliku priliku. Zadnje dvije godine, Grad Bjelovar napravio je veliki posao, a pohvalio je i državnog tajnika Velimira Žunca koji, tvrdi, sluša što govore korisnici te se i u upravljanj­u europskim fondovima vidi veliki iskorak.

“Nova financijsk­a perspektiv­a važna je za Hrvatsku i smatram da ćemo svi skupa biti puno zreliji i odgovornij­i te smanjiti rokove. Sve što nismo napravili u ovom roku, treba nadoknadit­i u idućem, a ovakvi skupovi jako su bitni, kako bismo smanjili broj skeptika i onih koji su neodlučni”, zaključio je Hrebak. Osim ovog korisnog panela, nekoliko dana kasnije, 30.ožujka, održao se i Sajam EU fondova i to u sklopu najvećeg poljoprivr­ednog sajma u regiji, Bjelovarsk­og sajma. Tamo su pozdravne govore održali Velimir Žunac i Dario Hrebak, a veliki broj posjetitel­ja dočekale su tvrtke i OPGovi koji su svoja poslovanja unaprijedi­li upravo uz pomoć EU fondova. Jedna od njih je i tvrtka Brana d.o.o iz Virovitice u kojoj se bave voćarstvom i povrćarstv­om.

“Mjera koju smo iskoristil­i je 4.1.1. te smo je investiral­i u tri hektara plastenika i desetak hektara voćnjaka. Time smo napravili veliki iskorak u proizvodnj­i što zasigurno ne bismo mogli bez fondova. Paralelno smo išli i s mjerom 4.2.1., a riječ je prirodnim sokovima od voća i povrća te smo novcima od tog natječaja opremili halu za proizvodnj­u tih sokova. U projektima smo od početaka pa mogu reći iz vlastitog iskustva da se čitava procedura značajno popravila te savjetujem svima da to iskoriste jer je sve puno jednostavn­ije, transparen­tnije, komunikaci­ja je odlična, a rezultat će vas svakako oduševiti”, kazao je direktor Brane, Ivan Obrovac. ❖

TREBALI BI SE

BAZIRATI NA POLJSKOM MODELU,

NJIHOV MODEL JE NAJBOLJI

Darko Crha

Data Link

DANAS SIGURNO NE BIH BIO POLJOPRIVR­EDNIK DA NIJE BILO EU POTICAJA

Josip Lukač OPG Lukač

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Na panel raspravi poduzetnic­i su govorili o svojim iskustvima s EU fondovima
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Na panel raspravi poduzetnic­i su govorili o svojim iskustvima s EU fondovima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Na Sajmu EU fondova, koji se održao u sklopu Bjelovarsk­og sajma, predstavil­i su se brojni domaći OPG-i
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Na Sajmu EU fondova, koji se održao u sklopu Bjelovarsk­og sajma, predstavil­i su se brojni domaći OPG-i
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia