Poslovni Dnevnik

Cijene u Turskoj opet rastu, ali je pad lire veća briga

Djelomična stabilizac­ija Stopa inflacije u ožujku blago povećana na 19,7 posto

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Djelomična stabilizac­ija Stopa inflacije u ožujku blago povećana na 19,7 posto

Pravac monetarne politike središnje banke u idućim mjesecima isključivo će određivati tečajna kretanja, smatraju analitičar­i

Iako su pritisci na rast cijena i dalje snažni, inflacija u Turskoj donekle se stabilizir­ala, no i dalje je četiri puta veća od cilja središnje banke. Međutim, monetarnim vlastima trenutno je veća briga tečaj lire koji je opet počeo ponirati, pa analitičar­i očekuju da će pravac monetarne politike turske središnje banke u narednim mjesecima isključivo određivati tečajna kretanja.

Nastavljen trend

Statističk­i podaci objavljeni u srijedu pokazali su da je stopa inflacije u ožujku blago ojačala na 19,71 posto ponajviše zbog rasta cijena goriva i hrane koje ne uspijevaju spustiti ni neuobičaje­ne vladine mjere, poput posebnih tržnica. Objavljena stopa inflacija nešto je viša od očekivanja 16 ekonomista u anketi Reutersa koji su u prosjeku prognozira­li 19,57 posto. Podaci za ožujak pokazali su kako je nastavljen trend blagog povećanja inflacije započet u siječnju.

Podsjetimo, inflacija u Turskoj dosegla je u listopadu

25 posto, najvišu vrijednost u

15 godina, no u idućim mjesecima počela je padati. No cijene hrane u Istanbulu, najvećem turskom gradu, prošlog su mjeseca uvećane za dodatnih jedan posto dok je cijena benzina na europskoj strani tog velegrada skočila za 10 posto, piše Bloomberg. Iako je inflacija donekle stabilizir­ana, to ne znači da je središnja banka na putu snižavanja kamatne stope, podignute na 24 posto krajem godine kada je lira naglo počela gubiti na vrijednost­i uslijed odljeva kapitala. Snažne fluktuacij­e tečaja opet su počele prije 10ak dana nakon iznenađuju­ćeg podatka o padu deviznih pričuva. “Monetarno ublažavanj­e morat će pričekati do drugog polugodišt­a”, ocjenjuje Ziad Daoud, Bloombergo­v ekonomist za regiju Bliskog istoka.

Obnovljene tenzije

Jason Tuvey, stariji ekonomist za rastuća tržišta u Capital

MONETARNO UBLAŽAVANJ­E MORAT ĆE PRIČEKATI DO DRUGOG POLUGODIŠT­A, OCJENJUJE ZIAD DAOUD, BLOOMBERGO­V EKONOMIST ZA REGIJU BLISKOG ISTOKA

 ?? REUTERS ?? Trend snižavanja cijena započet u listopadu prekinut je u siječnju
REUTERS Trend snižavanja cijena započet u listopadu prekinut je u siječnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia