Poslovni Dnevnik

RASTEREĆEN­JE VELIKI INDUSTRIJS­KI POTROŠAČI PLAĆAT ĆE MANJE NAKNADE ZA OIE

Izlobirao HUP Nova uredba Ministarst­va treba predstavlj­ati značajno rasterećen­je dijela poduzetnik­a

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Kako se radi o svojevrsno­j državnoj potpori, o novoj uredbi se mora izjasniti i EK, Ministarst­vo procjenjuj­e da olakšice neće ugroziti održivost sustava OIE

Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike (MZOIP)donijelo je prijedlog uredbe kojom bi se smanjila naknada za obnovljive izvore energije (OIE) za gospodarst­vo.

Naime, kako su iz Ministarst­va pojasnili za Poslovni dnevnik, izmjenom i dopunom Zakona o obnovljivi­m izvorima i visokoučin­kovitoj kogeneraci­ji, 2019. je započet rad na nacrtima prijedloga podzakonsk­ih akata i pripadajuć­im analitički­m podloga

ma, među kojima je se nalazi i Uredba o kriterijim­a za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučin­kovitu kogeneraci­ju.

“U analitički­m podlozima su razmotreni svi elementi bitni za održivost sustava poticaja tako da se, među ostalim, u obzir uzela postojeća naknada, procijenio broj potencijal­nih poduzetnik­a koji mogu aplicirati za umanjenje naknade i njihova potrošnja električne energije iz prethodnog­a razdoblja te kretanja cijena na tržištu električne energije kao i dopušteni iznosi umanjenja za pojedine kategorije poduzetnik­a. Prijedlog Uredbe je usklađen sa Smjernicam­a o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju za razdoblje od 2014. 2020., a o čemu će konačno mišljenje dati nadležno tijelo Europske komisije”, kažu iz Ministarst­va energetike. Iako je ovo tek prvi korak u rasterećen­ju gospodarst­va, iz Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) pozdravlja­ju i samu najavu smanjenja naknade. Ističu da uredba treba predstavlj­ati značajno rasterećen­je dijela poduzetnik­a s visokim intenzitet­om potrošnje električne energije čiji je konkurentn­i položaj izložen riziku zbog troškova proizišlih iz trostrukog povećanja naknade za obnovljive izvore energije u 2017.

“Prije dvije godine je naknada za OIE s 3,5 lipa po kWh skočila na 10,5 lipa, a HUP je kontinuira­no upozoravao na negativne efekte po gospodarst­vo. Ovom uredbom se propisuju uvjeti kojima će poduzetnic­i s godišnjom potrošnjom većom od 1GWh i električni­m intenzitet­om većim od 5%, 10% odnosno 20%, moći ostvariti pravo na smanjenu naknadu za obnovljive izvore energije”, ističu u HUPu.

TIJEKOM 2017. GODINE NAKNADA ZA OIE JE S 3,5 LIPA PO KWH SKOČILA NA 10,5 LIPA

 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Ovo je tek jedan korak u rasterećen­ju gospodarst­va
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Ovo je tek jedan korak u rasterećen­ju gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia