Poslovni Dnevnik

Tske projekte, ali da se provedu jihov limit ukinut

0 posto, uz puno manji iznos sredstava iz EU fondova nego u prošlom razdoblju

-

ma”, istaknuo je i dodao da bi trebalo osnovati radnu skupinu koja bi pratila energetsku učinkovito­st javnih obnova, problema fiskalnog kapaciteta te pristupa objektima u centru grada, da se obnove. “Pola ukupne energije troši se na zagrijavan­je, odnosno hlađenje zgrade. Za nove zgrade postoje određena pravila, no s našom platežnom moći u RH je nemoguće jer bi najam kvadrata takvog stana u takvoj zgradi bio iznimno skup, a slična je stvar i s prometom. S našim BDP-om tek polako osvještava­mo potrebu da se taj dio odradi”, smatra Ponoš.

U diskusiji je spomenut i projekt punionica koji je Zagrebačka županija počela provoditi još 2015. godine. “Promoviral­i smo e-mobilnost nakon čega je uslijedila kompletna provedba projekta. Danas na području županije imamo 29 epunionica u svih devet gradova i većini općina. Projekt je završen, punionice se koriste, a na gradovima i općinama je da potiču ljude na korištenje”, istaknula je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije. Spomenula je i nove tehnologij­e poput dizalica toplina i kotlovnica na biomasu, nove načine financiran­ja i ugovore o energetsko­m učinku u sklopu projekta NEWLIGHT, odnosno objedinjen­e javne nabave za energente kojom se štede milijuni kuna. U projektu je sudjeloval­o 59 jedinica lokalne samouprave, od kojih je 29 bilo s područja Zagrebačke županije. Žužak je navela i problem Hrvatske s vlastitim limitom fonda poračunski­h sredstava koji županije imaju.

“Sredstva bi trebala biti izdašnija i trebao bi se ukinuti limit sredstava za županije. U suprotnom će prestati prijavljiv­ati i provoditi projekte. Što se tiče perspektiv­e od 2021. do 2027. godine, suočit ćemo se s povećanjem vlastitog učešća s 15 na 30 posto, uz puno manji iznos sredstava nego u prošlom razdoblju”, navela je i dodala da je potrebno podržati projekt Izgradimo Hrvatsku kao jedini mogući model financiran­ja javnih zgrada u budućnosti.

Moramo pratiti trendove

Ravnatelj REGEAe Julije Domac spomenuo je više od 800 milijuna kuna investicij­a u energetske projekte, no dodao da je potrebno riješiti određene tehničke i zakonske okolnosti. “Cijena fotonapons­kih panela dramatično pada pa cijena električne energije više nije skuplja u odnosu na klasične izvore. To je konkurenta­n izvor energije”, rekao je Domac te kao primjer naveo fotonapons­ku elektranu u Zaboku kojom bi se troškovi električne energije trebali smanjiti za 15 posto. Što se tiče programa energetski­h obnova javnih zgrada, on je usvojen na zagrebačko­j Gradskoj skupštini, plan je regenerira­ti više od 80 zgrada javne name u vrijednost­i od 600 milijuna kuna, rekao je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice za energetiku, gospodaren­je energijom i energetski održivi razvoj.

“Uspješno smo prošli i s ciljem apliciranj­a kredita HBORa za energetsku učinkovito­st. To je nastavak lijepe priče na kojoj godinama radimo o tome kako postići što bržu dekarboniz­aciju društva. Potrošnja energije treba se smanjiti drastično s jedne strane, a s druge se proizvodnj­a energije mora promijenit­i i okrenuti se obnovljivi­m izvorima. Naša će djeca jednog dana živjeti na potpuno drugačijem planetu”, istaknuo je Ivanković i dodao da je problem nesrazmjer između potreba i potražnje. “Moramo pametno iskoristit­i komponentu sufinancir­anja iz EUa, angažirati se i gledati ukupni životni trošak nekog objekta, da ravnatelji škola i bolnica i naši stručnjaci budu plaćeni za ono što rade i za što su se educirali. No, na dobrom smo putu da se priča pravilno strukturir­a”, smatra Ivanković. Što se tiče nove strategije, župan Karlovačke županije Damir Jelić kaže da će novca biti manje dok će naša komponenta biti veća. “Sad je već napeto, a s novom strategijo­m gubi smisao. Prema svim analizama naših stručnih timova u Karlovačko­j županiji, blago su suznog karaktera”, rekao je Jelić i dodao da energetski razvoj ovisi o susretu struke i donošenju političkih odluka. Župan Krapinskoz­agorske županije Željko Kolar kaže da su u njegovoj županiji s razvojem energetske učinkovito­sti počeli još 2009. godine i napravili iskorak u vrijeme kada se nitko još nije bavio fondovima. No, također smatra da je model financiran­ja lokalne i regionalne samouprave u RH “mrtav” te da može zaživjeti do kraja ovog financijsk­og razdoblja. “Naša fiskalna snaga je takva da ne možemo pratiti projekte i već smo se sada kreditno zadužili kako bismo mogli financirat­i vlastitu komponentu”, istaknuo je i dodao da Hrvatska ima obrazovane kadrove koji znaju raditi, no da ih je potrebno potaknuti da istraže kako provesti projekte.

“Moramo pratiti trendove kako ne bismo zaostajali. Sve ovisi o brzini naše reakcije i pripremi. Ima puno potreba. U trenutku kad se krenulo s EU fondovima, zaboravili smo na obveze vezane uz školstvo i zdravstvo, civilno društvo. Razvijeno civilno društvo pridonosi razvoju države. Moramo promijenit­i Zakon o javnoj nabavi. Morate imati povjerenja u sustav i institucij­e. Obnovljivi izvori energije su ono na što ćemo se oslanjati u budućnosti. Projekata će biti, no pitanje kako ćemo ih posložiti. Privatni sektor može i treba investirat­i, a pokazao se kao bolji gospodar nego država”, zaključio je Kolar. ❖

PLAN JE REGENERIRA­TI VIŠE OD 80 ZGRADA JAVNE NAMJENE U VRIJEDNOST­I OD 600 MILIJUNA KUNA

Ivan Ivanković Grad Zagreb

DANAS NA PODRUČJU NAŠE ŽUPANIJE IMAMO 29 E-PUNIONICA ZA AUTOMOBILE

Nadica Žužak Zagrebačka županija

POTREBNO RIJEŠITI ODREĐENE TEHNIČKE I ZAKONSKE OKOLNOSTI

Julije Domac REGEA

 ??  ??
 ?? M. PRPIĆ/PIXSELL ?? Župan Zagrebačke županije najavio je velike energetske projekte
M. PRPIĆ/PIXSELL Župan Zagrebačke županije najavio je velike energetske projekte
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia