Poslovni Dnevnik

Za arapske kupce smanjili vrijednost imovine Luke Bar

Privatizac­ija Zanimanje za preuzimanj­e luke pokazale su kompanije iz UAE-a

-

Milo Đukanović, predsjedni­k Crne Gore, u Emiratima je izjavio da je za luku zainteresi­rana kraljevska obitelj

Odbor direktora Luke Bar, kojim rukovodi predsjedni­k Vojin Žugić, na sjednici održanoj prošlog tjedna usvojio je novu procjenu imovine te kompanije i njene tri povezane tvrtke, a koja je za 16,7 milijuna eura niža od prethodne i iznosi oko 51,2 milijuna eura, potvrđeno je Vijestima.

Sugovornic­i podgoričko­g lista tvrde da će zbog otpisa dijela imovine, dijela spornih i

nenaplativ­ih potraživan­ja i zaostalih dugovanja radnicima u 2018. godini, gubitak Luke Bar na kraju prošle godine sigurno biti veći od 20 milijuna eura. Nova procjena vrijednost­i Luke Bar dolazi nakon zanimanja iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata (UAE) za preuzimanj­e.

Manjinski dioničari ljuti

Na samom početku ove godine Milo Đukanović, predsjedni­k Crne Gore, boravio je u UAEu, odakle je crnogorsko­j javnosti odmah poslana poruka da su članovi vladajuće kraljevske obitelji zainteresi­rani da njihove kompanije privatizir­aju Luku Bar. Krajem siječnja ove godine predstavni­ci kompaniiz UAEa posjetili su vladu, ali i Luku Bar.

Prije dvije godine poništen je natječaj za privatizac­iju te državne kompanije, na koji je stigla ponuda poljske OT Logistics grupe koja je nudila 8,5 milijuna eura za 30 posto vlasništva i 14 milijuna ulaganja. Iz crnogorske vlade je tada rečeno da ne odustaju od privatizac­ije već da je to “jedan svojevrsni time out”. S druge strane, manjinski dioničari Luke Bar rekli su Vijestima da su “sluđeni” sakrivenim informacij­ama o smanjenju imovine i kapitala kompanije uoči moguće privatizac­ije. Za njih je bilo logičnije da država, kao većinski vlasnik, ponudi potencijan­im investitor­ima na prodaju što vrijedniju imovinu.

Zadovoljni poslovanje­m

Odbor direktora, menadžment i Revizijski odbor Luke Bar objavili su i da je ta kompanija 2018. godinu završila s ukupnim gubitkom od 22,105.876 eura.

“Unatoč iskazanom gubitku treba istaknuti da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 289.688 eura“, naveli su iz Luke, a taj iznos se, kako doznaju Vijesti, odnosi na operativno poslovanje bez računovods­tvenih operacija i smanjenja imovine.

PRIJE DVIJE GODINE PONIŠTEN JE NATJEČAJ ZA PRIVATIZAC­IJU LUKE BAR U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU, NA KOJI JE STIGLA PONUDA POLJSKE OT LOGISTICS GRUPE

 ?? PD ?? Crnogorska luka završila je prošlu godinu s gubitkom većim od 22 milijuna eura
PD Crnogorska luka završila je prošlu godinu s gubitkom većim od 22 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia