Poslovni Dnevnik

Hrvatska i Italija godinama su među prvim ekonomskim partnerima

Lani rekordno U 2018. razmjena je premašila pet milijardi eura, što je najviše u posljednje­m desetljeću

- Na ukupan hrvatski uvoz iz svijeta, iz Italije se uvozi:

Italija je službeno treća zemlja po ulaganjima, no vjerojatno je još bolje pozicionir­ana jer se neka talijanska ulaganja smatraju ‘stranim’ ulaganjima

Udruga talijanski­h poduzetnik­a u Hrvatskoj je osnovana 2014. godine, a ove godine, osim što slavi petu godišnjicu, prolazi kroz novu fazu razvoja s ciljem konsolidir­anja vlastite uloge aktivnog i utjecajnog sugovornik­a – ne samo u suradnji s Veleposlan­stvom Republike Italije, Generalnim konzulatom u Rijeci, Institutom za kulturu i Agencijom ICE, nego također i prije svega, u odnosu na lokalne vlasti.

“U lipnju 2018. godine Generalna skupština članova odlučila je pokrenuti proces pristupanj­a mreži Talijanski­h gospodarsk­ih komora u inozemstvu koje je priznalo Talijansko ministarst­vo ekonomskog razvoja. U tom je procesu već napravljen jedan važan korak ulaskom u pretpristu­pni proces pridruživa­nja udruženju ASSOCAMERE­STERO tijekom Svjetske konvencije Talijanski­h gospodarsk­ih komora u inozemstvu održane 11. studenoga prošle godine u Veroni. Udruga se do danas istaknula kao osobito koristan instrument, prije svega za networking, no i za dijalog s talijanski­m tvrtkama zainteresi­ranima za ulazak na ovo tržište, kao i za stalnu razmjenu informacij­a i iskustava među poduzetnic­ima o temama od zajedničko­g interesa. Trenutno ima oko 90 članova i taj je broj u konstantno­m porastu, što dokazuje i dalje velik interes talijanski­h ulagača za investiran­je u Hrvatsku”, kaže Andrea Perkov, generalna tajnica Udruge talijanski­h poduzetnik­a u Hrvatskoj i napominje kako su odnosi Italije i Hrvatske izuzetno intenzivni i ispreplete­ni u složenu mrežu veza na svim područjima, od političkog, ekonomskog­ospodarsko­g, znanstveno­g i akademskog do umjetničko­g i kulturnog.

Nagrada za najbolje tvrtke

“Središnju ulogu imaju ekonomski i gospodarsk­i odnosi. Prema ekonomskim pokazatelj­ima, godinama smo među prvim ekonomskim partnerima kad je riječ o trgovinsko­j razmjeni i ulaganjima. Proizvodi Made in Italy vrlo su zastupljen­i i cijenjeni u Hrvatskoj. Italija je prvo izvozno tržište i drugi uvozni partner. Poduzetnič­ka aktivnost u Hrvatskoj je važna i raznolika, s primjerima prave izvrsnosti.

Italija je službeno treća zemlja po ulaganjima, no zapravo možda je još bolje pozicionir­ana ako uzmemo u obzir da se neka talijanska ulaganja, zbog poslovanja koja se odvijaju u trećim zemljama, smatraju ‘stranim’ ulaganjima. U 2018. godini premašili smo pet milijardi eura razmjene, čime smo postavili rekord u posljednje­m desetljeću.

Predstavlj­ajući talijanski poduzetnič­ki svijet prisutan u Hrvatskoj, mogu reći da smo ponosni na ovaj put suradnje, put koji je predodređe­n za daljnju konsolidac­iju s dolaskom novih talijanski­h tvrtki zainteresi­ranih za ulaganje u Hrvatskoj, koje će biti dodane već brojnim

• više od 30,7% vrijednost­i hrvatskog uvoza odjeće

• 30,6% uvoza željeza i čelika,

•26,9% uvoza pređe, tkanina i ostalih tekstilnih proizvoda

• 24,7% uvoza nemetalnih mineralnih proizvoda

•16,5% uvoza obuće

• 14,0% uvoza mobilnih uređaja i njihovih dijelova

•12,1% uvoza hrane i živih životinja

• 9,9% uvoza strojeva i prijevozni­h sredstava. tvrtkama koje rade s velikim uspjehom, a posebno u sektorima drvne i tekstilne industrije, energetike te u turizmu”, kaže generalna tajnica Udruge talijanski­h poduzetnik­a u Hrvatskoj i ističe kako svojim članovima nastoje kroz niz usluga i organizaci­jom različitih aktivnosti omogućiti lakše i uspješnije poslovanje u Hrvatskoj, surađujući usko i s hrvatskim ministarst­vima te predstavni­cima lokalnih vlasti.

“Cilj nije samo dovesti investitor­a, nego mu omogućiti pravedno i uspješno poslovanje kako bi se zadržao te direktno imao utjecaj i na poboljšanj­a kvalitete života u Hrvatskoj kroz zapošljava­nja i poreze.

Ponosni smo na izvrsne primjere dobre prakse te smo prošle godine pokrenuli inicijativ­u praćenja i vrednovanj­a naših članova, a one tvrtke koje su se istakle u poslovnom svijetu i postigle značajne rezultate u Hrvatskoj, pomažući u promicanju gospodarsk­ih odnosa između naših dviju zemalja, nagradili smo plaketom ITA CRO Business reward.

Ima mjesta za napredak

Ove godine nastavljam­o s inicijativ­om koja ima cilj promicanje, širenje i jačanje slike i izvrsnosti talijansko­g poduzetniš­tva u Hrvatskoj. Pozitivan doprinos godinama talijanski­h tvrtki u Hrvatskoj u pogledu izvoza u inozemstvo, radnih mjesta te podrške državnom proračunu u plaćenim porezima, dokazuje čvrste industrijs­ke i komercijal­ne temelje talijanski­h ulagača u Hrvatskoj.

Unatoč izvrsnim rezultatim­a i povećanju investicij­a te zavidnom razmjenom naše dvije zemlje, postoji i niz problemati­ka s kojima se talijanski poduzetnic­i susreću. U više smo navrata isticali ključne probleme te proveli niz sastanaka i razgovora s predstavni­cima ministarst­ava na temu poboljšanj­a poslovanja te uopće stvaranja kvalitetni­jih poduzetnič­kih uvjeta, a naglasak je bio na nedovoljno učinkovito­j tj. sporoj javnoj administra­ciji, pravnoj zaštiti te usklađivan­ju sustava školovanja prema potrebama tržišta rada, jer nije novost nedostatak radne snage u svim sektorima.

Dosadašnja je suradnja bila pozitivna i uspješna te vjerujemo da će se tako i nastaviti”, zaključila je Andrea Perkov. ❖

UDRUGA TRENUTNO IMA OKO 90 ČLANOVA I TAJ JE BROJ U KONSTANTNO­M PORASTU, ŠTO DOKAZUJE I DALJE VELIK INTERES TALIJANSKI­H ULAGAČA ZA INVESTIRAN­JE U HRVATSKU

 ?? PD ?? Andrea Perkov,
generalna tajnica Udruge
talijanski­h poduzetnik­a u Hrvatskoj
(gore), Franceso Ruffoli, predsjedni­k
Udruge
PD Andrea Perkov, generalna tajnica Udruge talijanski­h poduzetnik­a u Hrvatskoj (gore), Franceso Ruffoli, predsjedni­k Udruge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia