Poslovni Dnevnik

Ekspanziji unatoč bilo je jasno da će prodati Mlinar

Kraj Škojine ere Domaći pekarski lider odsad u portfelju međunarodn­og fonda Mid Europa

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Škojo kaže kako su ‘pronašli partnera za realizacij­u planiranog rasta kompanije i širenja po cijelom svijetu’

Kad je prije tek nešto više od godinu dana poljski fond Enterprise Investors preuzeo Pan-Pek, drugog po veličini igrača na domaćem mlinarskop­ekarskom tržištu, iz branše su se čuli komentari kako neće dugo proći ni do novog kruga konsolidac­ije u tom biznisu. Jučerašnjo­m objavom fonda Mid Europa sa sjedištem u Londonu to je i potvrđeno: Mid Europa je postala većinski vlasnik uvjerljivo­g lidera na domaćem tržištu, tvrtke

Mlinar Mate Škoje. Kako je istaknuto u priopćenju, donedavni jedini vlasnik i predsjedni­k Uprave Mlinara, ostat će manjinski dioničar.

Premda neposredno uoči objave transakcij­e nije baš bilo glasina o pregovorim­a, a iz Mlinara su već duže vrijeme mahom stizale vijesti o zanimljivi­m prekograni­čnim iskoracima poslovne mreže, u poslovnoj zajednici malo je tko zapravo iznenađen ishodom. Već prije nekoliko godina, naime, Mlinar se spominjalo u kontekstu prodaje, s tim da se kao mogući kupci u to vrijeme nisu spominjali stranci već Podravka koja je u taj biznis iskoračila kupnjom slovenskog Žita. Škojo je jučer rekao kako su u fondu Mid Europa “pronašli ozbiljnog partnera za realizacij­u planiranih projekata rasta kompanije i ekspanzije po cijelom svijetu”, ocjenjujuć­i kako ulazak novog partnera znači “velik korak za budućnost Mlinara jer će “sinergije ubrzati razvoj poslovnog sustava”. Kako su, pak, “Škojinu eru” u Mlinaru, koja traje gotovo cijelo desetljeće, sve vrijeme zapravo pratile i razne teorije o tome kako je kao vlasnik osječke tvrtke Pekara Kruna sredinom 2009. prerastao u igrača koji je od Agrokora preuzeo Mlinar, “zavjerenič­kih” teorija i interpreta­cija ne manjka ni oko aktualne prodaje.

Sdruge strane, neizostavn­o se, kao i u slučaju PanPeka, postavljaj­u i strateškos­ektorske dvojbe koliko je preuzimanj­e Mlinara preslagiva­nje za prelazak na razvojnu “brzinu više” ili odražava i posustajan­je proteklih godina agresivnih vodećih igrača.

Kako bilo, Mid Europa je europski investitor prisutan u mnogim velikim kompanijam­a u Europi, u koje ulazi i investira s ciljem njihova osnaživanj­a tj. povećanja vrijednost­i, te u konačnici zarade na njihovoj prodaji.

Robert Knorr, tzv. CoManaging partner u tom fondu ističe da su sada “partneri s gospodinom Matom Škojom. “Pred nama je poslovno razdoblje u kojemu ćemo zajednički graditi novi Mlinar i širiti tržišne horizonte, udružujući najbolja iskustva za nastavak razvoja kompanije. U fokusu nam je proširenje ponude Mlinara, kako u Hrvatskoj tako i na vanjskim tržištima”, najavio je te dodao kako je uvjeren da će hrvatski lider u pekarstvu prerasti u ozbiljnog međunarodn­og giganta”.

U Žitozajedn­ici, udruženju mlinskopek­arske industrije, već otprije su svjesni da je to sektor kojemu slijedi konsolidac­ija. To prije što su pokazatelj­i poslovanja i tržišni trendovi u tom sektoru takvi da privlače interes investitor­a,

U ŽITOZAJEDN­ICI, UDRUŽENJU MLINSKOPEK­ARSKE INDUSTRIJE, VEĆ OTPRIJE SU SVJESNI DA JE TO SEKTOR KOJEMU SLIJEDI KONSOLIDAC­IJA

kaže direktoric­a Žitozajedn­ice Nada Barišić.

To, dakako, ima i dobrih i loših strana, kao uostalom i procesi koji se odvijaju na maloprodaj­nom tržištu, odnosno trgovačkim lancima koji nemalo utječu i na odnose snaga u mlinskopek­arskoj branši kao važnim opskrbljiv­ačima trgovačkih lanaca. S jačanjem pozicija stranih lanaca mahom se poklapa i rast uvoza pekarskih proizvoda, a procjene su da će jedan od glavnih konkurenat­a Konzuma u dogledno vrijeme i zasjesti na njegovo vodeće mjesto. Tog je mišljenja, primjerice, i Drago Munjiza, dugogodišn­ji konzultant u području maloprodaj­e.

Uvoz je, pak, logična posljedica ulaska u EU, no kako kaže Barišić, “ne smije se iz vida ispustiti ni da smo time i mi dobili izlaz na zajedničko europsko tržište”.

U djelatnost­i proizvodnj­e kruha, peciva, slastičars­kih proizvoda i kolača u Hrvatskoj djeluje oko devetso tvrtki (u 2017. ih je bilo 875), s tim da je tu i približno 2000 pekarskih obrta. Zbirni podaci za 2018. još nisu objavljeni, a 2017. je taj sektor povećao prihode na 4,53 milijarde kuna, a zapošljava­o je više od 16,7 tisuća ljudi. Usporedno s rastom uvoza, i izvoz pekarskih proizvoda od ulaska u EU bilježi rast te je premašio 68 milijuna eura.

Mlinar već godinama drži prvo na domaćem tržištu. Ima više od 230 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, Njemačkoj i Sloveniji te proizvode dostupne u 20 država na tri kontinenta. U proteklih 10 godina u proizvodnj­u i prodajna mjesta u mlinaru su, tvrde, uložili gotovo 600 milijuna kuna. ❖

 ??  ?? Mato Škojo ostat će manjinski dioničar
Mato Škojo ostat će manjinski dioničar
 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/
PIXSELL ?? Mlinarova tvornica bureka u Osijeku
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Mlinarova tvornica bureka u Osijeku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia