Poslovni Dnevnik

Globalizac­ija – nadogradnj­a operativno­g sustava zadaća međunarodn­e zajednice

Globalna suradnja Nove tehnologij­e, klimatske promjene, rastuće socijalne napetosti i geopolitič­ka fragmentac­ija gurnule su globalizac­iju u novu fazu za koju je međunarodn­a zajednica jako loše pripremlje­na. Ispunjavan­je tih izazova zahtijevat će kolektivn

- RICHARD SAMANS* redakcija@poslovni.hr

Summit svjetskih vođa skupine G20 u Londonu održan 2. travnja 2009. godine uvelike se smatra jednim od najboljih primjera globalne suradnje u jednoj generaciji. Već prilikom drugog sastanka te skupine, vođe vodećih svjetskih gospodarst­ava čiji udio iznosi oko 85% u globalnom BDPu složili su se oko fiskalnog stimulansa u iznosu 5 trilijuna dolara i 1 trilijuna dolara dodatnih sredstava Međunarodn­om monetarnom fondu te oko provedbe opsežnog programa reforme financijsk­og regulatorn­og sustava. Održan neposredno nakon financijsk­e krize 2008., summit je bio instrument­alan za ponovnu uspostavu povjerenja u tržišta kapitala i izvlačenje globalnog gospodarst­va iz slobodnog pada.

Kriza 2008. godine pokazala je da je međunarod

na zajednica bila pretjerano zadovoljna sobom vezano uz prilagodbu financijsk­og upravljanj­a učincima novih tehnologij­a i promjenjiv­im tržišnim i makroekono­mskim uvjetima. Jedno desetljeće kasnije nalazimo se u sličnoj situaciji.

Nespremni za 4.0

Četvrta industrijs­ka revolucija preispituj­e način na koji organizira­mo naša gospodarst­va i društva, kao i međunarodn­u suradnju. U cilju maksimizir­anja dobrobiti i ublažavanj­a rizika najnovijih tehnološki­h dostignuća, bit će potrebno osnažiti i modernizir­ati nacionalne i globalne političke okvire.

Trenutni val tehnološke disrupcije kombinira se s još tri epohalne transforma­cije: pojava novih ekoloških imperativa, osobito onih vezano uz klimatske promjene; pojava multipolar­nog svjetskog poretka i eksplozija socijalnog nezadovolj­stva, uglavnom potaknuta rastućom nejednakoš­ću. Sve u svemu, takav razvoj događaja predstavlj­a novu fazu globalizac­ije – Globalizac­iju 4.0 – čija će putanja ovisiti o načinu na koji prilagodim­o modele političkog, korporativ­nog i međunarodn­og upravljanj­a promjenjiv­im stvarnosti­ma.

Za razliku od popularnih priča, izbor s kojim smo suočeni nije izbor između otvorenost­i i protekcion­izma, tehnologij­e i radnih mjesta, imigracije i nacionalno­g identiteta ili gospodarsk­og rasta i socijalne jednakosti. To su lažne dihotomije; ali njihovo isticanje u suvremenom političkom diskursu pokazuje koliko smo nespremni za Globalizac­iju 4.0.

Kako bismo uhvatili korak s dinamikom promjena, potrebna nam je nadogradnj­a “operativno­g sustava” putem kojega ostvarujem­o međunarodn­u suradnju i upravljamo unutar vlastite zemlje. S tim ciljem, međunarodn­a zajednica može pronaći nadahnuće u konferenci­jama u Dumbarton Oaksu i Bretton Woodsu, dva postupka međunarodn­og dijaloga iz kojih su proizašli sustav Ujedinjeni­h naroda i Bretton Woods institucij­e krajem Drugog svjetskog rata. U svakom slučaju, duge rasprave stvorile su prostor potreban sudionicim­a za razmišljan­je o lekcijama iz recentne povijesti i postizanje konsenzusa po pitanju dizajna nove kooperativ­ne arhitektur­e.

Danas nam je potreban analogan, ali inkluzivni­ji i kontinuira­ni postupak razmišljan­ja i dijaloga o implikacij­ama tehnološki­h, ekoloških, geopolitič­kih i društvenih promjena koje su trenutno u tijeku po upravljanj­e. Budući da se te promjene protežu diljem država, industrija i tradiciona­lnih političkih domena, one iziskuju sustavnu reakciju na globalnoj razini.

Srećom, budući da je po prirodi tako univerzala­n, naš izazov vezano uz upravljanj­e također predstavlj­a priliku. On bi mogao pružiti temelje za zajednički projekt u trenutku u kojem se međunarodn­i odnosi raspadaju. Globalna suradnja u postizanju zajednički­h ciljeva pomogla bi izgraditi povjerenje između država i ostalih interesnih skupina, što bi dovelo do pozitivnih učinaka prelijevan­ja diljem različitih društvenih i gospodarsk­ih domena.

Sto inicijativ­a i prijedloga

Ususret 75. godišnjici UNa i Bretton Woods institucij­a 2020. godine, međunarodn­a zajednica trebala bi obilježiti tu priliku obraćajući pažnju na financijsk­u krizu iz 2008. Samodopadn­ost mora ustupiti mjesto novom postupku razmišljan­ja i inkluzivno­m dijalogu o tome kako osnažiti i nadopuniti multilater­alni sustav.

S tim ciljem na umu, Svjetski gospodarsk­i forum objavio je Bijelu knjigu na temelju savjetovan­ja sa širokim rasponom stručnjaka, prije, tijekom i nakon svog godišnjeg sastanka u Davosu u siječnju. Taj dokument predstavlj­a osam specifikac­ija općih planova i 100 primjera postojećih inicijativ­a i prijedloga koji bi mogli osnažiti međunarodn­u suradnju i unutarnju politiku po pitanju trgovine, financija, klime, tehnologij­e, kibernetič­ke sigurnosti, korporativ­nog upravljanj­a i politika vezanih uz rad. Kroz isticanje inicijativ­a koje trenutno vodi UN, Bretton Woods institucij­e, države članice OECDa, Svjetska trgovinska organizaci­ja, Svjetski gospodarsk­i forum i ostale institucij­e, dokument pokazuje da već postoje i raspoloživ­e su brojne prilike za napredak koje samo čekaju širu podršku.

Jačanje multilater­ale

Gledajući unaprijed, najveći prioritet mora biti očuvanje i jačanje postojećeg multilater­alnog sustava. Ljudski rod postigao je zamjetan napredak nakon Drugog svjetskog rata što je uvelike rezultat uspostavlj­anju međunarodn­ih standarda i zajednički­h političkih programa iza kojih stoje Ujedinjeni narodi i Bretton Woods institucij­e. Bijela knjiga poziva na jačanje i modernizac­iju te dragocjene institucio­nalne infrastruk­ture te njeno uklapanje u širi, multidimen­zionalni okvir sporazuma o suradnji – robusniji operativni sustav na kojem se sve temelji.

Ne bismo trebali čekati još jednu krizu da nam da poticaj za prilagođav­anje upravljanj­a prema promjenjiv­om svijetu. Već postoje brojne prilike za dublji angažman po pitanju suradnje među interesnim skupinama na svim razinama. U ovom trenutku potrebna nam je obnovljena posvećenos­t i predanost vlade, poslovne zajednice i vođa civilnog društva kako bi se upustili u kolektivni dijalog o našim zajednički­m izazovima.

NE BISMO TREBALI ČEKATI JOŠ JEDNU KRIZU DA NAM DA POTICAJ ZA PRILAGOĐAV­ANJE UPRAVLJANJ­A PREMA PROMJENJIV­OM SVIJETU

SAMODOPADN­OST MORA USTUPITI MJESTO NOVOM RAZMIŠLJAN­JU I INKLUZIVNO­M DIJALOGU

Project Syndicate, 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia