Poslovni Dnevnik

Novi v.d. ‘Železnica Srbije’

Blokada imovine Kompanija je već duže u dugovima zbog spora s radnicima

-

Izabran je Gorana Adžića koji je do sada bio u kompaniji ‘Infrastruk­tura železnica’, a naslijedio je Miroslava Stojčića

Vlada Srbije imenovala je Gorana Adžića za vršitelja dužnosti direktora Železnica Srbije, koji je do sada bio u Infrastruk­turi železnica, pišu Večernje novosti, a prenosi internetsk­i portal n1.rs.

Prije mjesec i pol dana ostavku na tu poziciju podnio je Miroslav Stojčić, jedini od četiri direktora željezničk­ih kompanija koji je izabran na javnom natječaju, podsećaju Novosti. Stojičić je tada naveo da je podnio ostavku na tu funkciju jer je imao opstrukcij­e u radu i bio onemogućen da raspolaže imovinom te pkompanije, ali i ukazao da je njegov

mandat završen, zaključno sa 17. siječnjom ove godine.

Upravljanj­e kompanijom bilo mu je otežano, jer Vlada Srbije nije usvojila novi statut tvrtke, a imovina i račun su blokirali izvršitelj­i zbog tužbi radnika. Na istoj sednici, na kojoj je imenovan Adžić, Vlada Srbije razriješil­a je dužnosti Stojčića i još dva izvršna direktora iz Odbora direktora te kompanije, Nenada Kecmana i Rajka Kovića.Adžić je za Večernje novosti povodom imenovanja rekao da se ne bi prihvatio te pozicije da ne veruje da će problemi kompanije biti riješeni.

“U međuvremen­u je usvojen novi statut tvrtke. Ima i novosti. Jedna od njih je da će skupština kompanije brojati pet, umjesto 15 članova”, rekao je i dodao da je Vlada Srbije ranije imenovala i izvršne direktore. Ranije je jedinstven­a srpska željeznica podijeljen­a na četiri kompanije Infrastruk­tura železnice Srbije, Srbijavoz, Srbijakarg­o i Železnice Srbije. Večernje novosti podsećaju da su nakon podjele nadležnost­i među željezničk­im kompanijam­a, Železnicam­a Srbije pripali dugovi i imovina. Račun im je trenutno blokiran zbog duga od oko 762,7 milijuna dinara i to zbog 8000 sudskih sporova povodom smjenskog rada, toplog obroka i regresa. Rešenje je trebala biti prodaja imovine, a potom bi se sklopili sporazumi o reprogramu duga, ali su kompanije preduhitri­li ovršitelji, koji su stavili zabranu na raspolagan­jr i prodaju imovinu.

 ??  ?? Tvrtka je prije podijeljen­a na 4 dijela
Tvrtka je prije podijeljen­a na 4 dijela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia