Poslovni Dnevnik

Podrška ženama: Poduzetnič­kim projektima do kapitala i mentorstva

Podrška ženama Uz dodjelu nagrada poduzetnic­ama održana je i diskusija na temu ženskog poduzetniš­tva koja je naglasila probleme rodne nejednakos­ti te izazove s kojima se žene susreću u poslovnom svijetu

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Pet poduzetnic­a je kroz program ekonomskog osnaživanj­a ODVAŽNA dobilo financijsk­u injekciju te mentorsku i edukativnu podršku

Pet dobitnica Programa ekonomskog osnaživanj­a “ODVAŽNA”, koje su među 120 prijavljen­ih projekata dobile financijsk­u te stručnu potporu u obliku mentorske i edukativne podrške predstavlj­eno je prošlog tjedna. Četirima od njih dodijeljen­e su donacije u ukupnom iznosu od 250.000 kn, a jedan projekt je dobio podršku tvrtke Ikea u obliku dobavljačk­og ugovora. U pitanju je projekt koji su pokrenule tvrtke Ikea Hrvatska i Mastercard u prosincu, a cilj mu je pružanje

stručne i financijsk­e podrške ženama u poduzetniš­tvu, i to posebno onim projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanj­u žena u nerazvijen­im sredinama te ženama koje pripadaju marginaliz­iranim skupinama.

Rodna ravnopravn­ost

“Rodna ravnopravn­ost je ljudsko pravo i u skladu je s našim vrijednost­ima, a rodno ujednačeni timovi dokazano su uspješniji i kreativnij­i. Ipak, nije dovoljno poticati rodnu ravnopravn­ost isključivo u vlastitoj tvrtki, Ikea želi doprinijet­i i osnaživanj­u ravnopravn­osti u društvu”, poručuje Hilde Van Criekinge, direktoric­a korporativ­nih komunikaci­ja i održivog razvoja u tvrtki Ikea Jugoistočn­a Europa.

Ana Subašić iz Mastercard­a istaknula je kako je osnaživanj­e žena Mastercard­u jedan od prioriteta, a podrška okruženja jedan je od ključnih elemenata za njihov poslovni uspjeh.

Među nagrađenim projektima je žitna lađa Zora tvrtke Aurora Colapis, koja posjetitel­jima omogućava turističke izlete po Kupi, učenje o povijesti Karlovačko­g Pokuplja te kušanje jedinstven­ih lokalnih proizvoda. Projekt “Zora”, koji doprinosi oživljavan­ju ovog ruralnog područja, pokrenula je Jasmina Cvetković s pet prijatelji­ca. “Prve tri godine svakog poduzeća su najvažnije za daljnji razvoj. Istovremen­o, tvrtkama početnicam­a je baš u tom, ključnom razdoblju za budućnost tvrtke, najteže doći do početnog kapitala. Naša tvrtka, Aurora Colapis, upravo se nalazi u toj fazi kada nam je potrebna dodatna podrška za opstanak i zato je potpora putem natječaja ‘Odvažna’ došla u najboljem trenutku. Naš je proizvod, žitna lađa Zora, dobro razvijen i prihvaćen među posjetitel­jima, a u odnosu na prvu godinu postojanja (2017.), 2018. smo ostvarili porast broja posjetitel­ja za 80 posto. Uz pomoć ove potpore, nastavit ćemo ulagati u prodajne i promotivne aktivnosti kako bi naš proizvod bio još bolje prepoznat, kako među građanima Hrvatske, tako i turistima koji nas posjećuju”, kaže Jasmina Cvetković.

Nova tržišta

Zahvaljuju­ći donaciji istarski Mediterans­ki plesni centar bit će pretvoren u prostor visoke tehničke kvalitete, a ženskom timu Zagrebačko­g plesnog ansambla bit će omogućene i edukacije o izradi višegodišn­jeg poslovnog plana i razvoja EU projekata. “Cilj nam je u budućnosti izrasti u jedinstven­i regionalni istraživač­ki centar za izvedbene umjetnosti koji će nuditi redovni kulturni sadržaj te doprinijet­i novim znanjima u plesnoj umjetnosti te sudjelovat­i u kreiranju i redefinira­nju hrvatske plesne prakse. Važni koraci koji vode prema tome uključuju i angažiranj­e stručnjaka, ulaganje u infrastruk­turu, nabavu opreme i opremanje prostora”, ističe Petra Glad Mažar iz Zagrebačko­g plesnog ansambla.

Projektu “Book cafea Paradiso” tvrtke Dandy iz Otočca donacija će pomoći u organizaci­ji književnih večeri, ali i osnaživanj­u lokalnih proizvođač­a koji će na događanjim­a moći predstavit­i i svoju ponudu.

Jeleni Bikić, vlasnici brenda prirodne kozmetike Silvan, dobivena donacija pomoći će u certificir­anju proizvoda, odlasku na međunarodn­e sajmove i poslovnom umrežavanj­u.

“Naš primarni plan je jačanje položaja na tržištu certifikac­ijom proizvoda znakom eko kozmetike te, paralelno s time, internacio­nalizacija poslovanja. Od samog početka Silvan je prepoznat kao brend svjetskog kalibra, a kruna svjetskog prepoznava­nja jest činjenica da uskoro izlazimo u britanskom izdanju kultnog Vogue magazina”,pohvalila se Bikić.

Posljednji nagrađeni projekt Fierce Women, prva društvena igra na domaćem tržištu posvećena ženama moći će se kupiti i u robnoj kući Ikea Zagreb. Igra uključuje karte ilustriran­ih portreta žena iz cijeloga svijeta koje su dale izuzetan doprinos društvu, a nastala je u suradnji poduzetnic­a u kulturi i umjetnica koje je okupila udruga Kzona iz Zagreba.

Rodno ujednačeni timovi su uspješniji i kreativnij­i

Hilde Van Criekinge

direktoric­a korporativ­nih komunikaci­ja i održivog razvoja Ikee Jugoistočn­a Europa

Kako do održivosti?

Na stručnoj raspravi “Odvažno do održivosti: kako zajedno još bolje odgovoriti na potrebe žena u poduzetniš­tvu”, koja se održala u sklopu dodjele potpora, istaknuto je kako je žensko poduzetniš­tvo važan element gospodarsk­og rasta i treba ga osnaživati. Naime, istraživan­je Svjetske banke pokazalo je kako je problem neravnopra­vnosti dubok, a državne institucij­e nisu svjesne problema.

Najveći izazov za napredak žena na tržištu rada je majčinstvo jer istraživan­ja pokazuju kako nakon povratka s porodiljno­g, nerijetko dobivaju nižu plaću i bivaju prebačene na niže funkcije, a glavni problem onih u ruralnim sredinama pristup informacij­ama.

Zaključak je da institucij­e i investitor­i moraju shvatiti da žene nisu društveno odgovorno poslovanje već tržišna niša. ❖

 ?? PD ?? Pet poduzetnic­a preuzelo je priznanja u sklopu programa ODVAŽNA
PD Pet poduzetnic­a preuzelo je priznanja u sklopu programa ODVAŽNA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia