Poslovni Dnevnik

Nova ‘Disneyjeva televizija’ ozbiljno je izazvala Netflix

Ulazak na tržište Div zabavne industrije predstavio streaming uslugu Disney+

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ulazak na tržište Div zabavne industrije predstavio streaming uslugu Disney+

Analitičar­i ističu da je Disney u velikoj prednosti jer će zbog bogate baze filmova osam puta manje ulagati u originalni sadržaj

Walt Disney je ozbiljno izazvao Netflix predstaviv­ši svoju streaming uslugu, a analitičar­i smatraju da je u značajnoj prednosti jer će zbog bogate riznice filmova znatno manje morati ulagati u snimanje filmova. Kompanija je krajem prošloga

tjedna objavila da će usluga nazvana Disney+ biti orijentira­na na obiteljski sadržaj, a stajat će sedam dolara mjesečno ili 70 dolara godišnje. Globalnu dominaciju Netflixa izazvat će listom novih i klasičnih filmova, kako iz vlastite produkcije, tako i od najpopular­nijih svjetskih franšiza. Kako prenosi Reuters, korisnicim­a će, između ostaloga, biti dostupni Marvelovi superheroj­i, serijal Ratovi zvijezda, Pixarova Priča o igračkama te cijeli serijal The Simpsons. Gledanje Disney+ neće biti “opterećeno” reklamama, a usluga će

krenuti na američkom tržištu 12. studenog. Na ostala velika svjetska tržišta dolazit će postupno.

Agresivna strategija

Izvršni direktor Disneya Bob Iger izjavio je analitičar­ima da su u kompaniji vrlo ozbiljno pripremili novu uslugu i kreću s agresivnom strategijo­m. Postavili su cilj da privuku između 60 i 90 milijuna korisnika, a Disney+ trebao bi postati profitabil­an do fiskalne 2024. godine. Walt Disney već će iduće godine uložiti milijardu dolara u stvaranje originalno­g sadržaja za Disney+, a približno dvije milijarde dolara do 2024. godine.

Upravo je to najveća prednost Walta Disneyja u odnosu na Netflix, ocjenjuje za CNBC Mark Mahaney, analitičar tehnološko­g sektora u RBC Capital Markets. Naime, Disney ima hrpu ranije produciran­og sadržaja koji može iskoristit­i. Štoviše, najava kompanije da će ulagati jednu do dvije milijarde dolara godišnje u snimanje filmova znači da će za tu stavku trošiti sedam do osam puta manje nego Netflix.

Drugi adut

Pitanje sadržaja ključno je kada se govori o video straeming uslugama. Iako je percepcija javnosti da je Netflix svoju popularnos­t stekao zahvaljuju­ći originalni­m serijama, statistika ipak sugerira drugačije. Prema podacima tvrtke 7Park Data iz listopada prošle godine, gledanje Netflixovi­h filmova i serija popelo se na američkom tržištu s 24 posto godinu ranije na 37 posto. Međutim, većina sadržaja točnije 63 posto koju Amerikanci gledaju na Netflixu ipak je od drugih produkcijs­kih kuća.

Drugi Disneyjev adut je cijena nove usluge. Naime, sedam dolara mjesečno je manje nego što su očekivali analitičar­i u anketi Reutersa postavivši cijenu na 7,50 dolažu ra. Kompanija je svoju uslugu učinila “vrlo priuštivom”, komentirao je za Reuters Patrice Cucinello, direktor u agenciji Fitch Ratings. Kako bi došao do više korisnika, Disney je objavio kako je postigao sporazum s kompanijam­a Roku i Sony kako bi se Disney+ prikazivao na streaming uređajima i igraćim konzolama. Pitanje je ima li Disney prostora na tržištu, odnosno jesu li korisnici spremni plaćati dvije streaming platforme.

Mark Mahaney tvrdi da jesu. Prema istraživan­ju RBC Capital Marketsa, preko 70 posto korisnika neke od streaming platformi izjavilo je da je voljno kupiti još jednu, ističe Mahaney. Prema njegovu mišljenju, Disney i Netflix ne bi previše smetali jedan drugome jer Disney planira doći do 90 milijuna korisnika u pet godina, a Netflix bi tada mogao imati već 300 milijuna korisnika širom svijeta.

 ?? REUTERS ?? Kompanija planira da Disney+ postane profitabil­an do fiskalne 2024. godine
REUTERS Kompanija planira da Disney+ postane profitabil­an do fiskalne 2024. godine
 ?? REUTERS ?? Cijena od sedam dolara vrlo je dobro pogođena
REUTERS Cijena od sedam dolara vrlo je dobro pogođena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia