Poslovni Dnevnik

Prije dolaska Kineza u Uljanik bi mogao doći stečaj

Vrijeme curi Delegacija brodogradi­lišta CSIC-a posjetit će Hrvatsku u idućih desetak dana, ali mogu li biti brži od sudstva

-

Delegacija kineskog brodogradi­lišta CSICa posjetit će Hrvatsku u idućih desetak dana, no čak i kada bi imali ideju o novom modelu preuzimanj­a, do konkretnih poteza potrebno je puno koraka i vremena, za što vremena nema.

Šanse da Uljanik od stečaja izbavi CSIC ni premijer Andrej Plenković ne želi podgrijava­ti, a ministar gospodarst­va

Horvat otišao je i korak dalje, kazavši kako će radnici i dobavljači svoja potraživan­ja moći naplatiti iz stečajne mase.

Već ovaj tjedan, u utorak, očekuje se službena objava rješenja za otvaranje stečaja Uljanik Proizvodnj­e opreme, tvrtku u Vodnjanu, za koju je sutkinja na trgovačkom sudu u Pazinu zaključila prethodni stečajni postupak. Idući takav korak moguć je već u srijedu za 3. maj, a idući tjedan za Uljanik Brodogradi­lište, te početkom svibnja za krovnu tvrtku Uljanik d.d. Makar iz Banskih dvora ostavljaju naznaku da bi mogli uslijediti pregovori s Kinezima, sucima u ovim postupcima iz Vlade su ponovno prebacili odgovornos­t i odluku o konačnom otvaranju stečaja, za koje su u svim tvrtkama ispunjeni uvjeti, ma koliko se uprave trudile naći nove poslove. Oni bi, zaključe li se prije otvaranja stečaja, mogli koristiti da se u stečaju nastavi s radom, no kada se otvori stečaj već sada je jasno da će to biti jedan od kompleksni­jih procesa, budući da su odnosi među tvrtkama ispreplete­ni, a za razliku od drugih sektora, velika brodogradn­ja zahtijeva veliku financijsk­u podlogu za radove.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Kinezi zadnja slamka spasa
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Kinezi zadnja slamka spasa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia