Poslovni Dnevnik

Svakog radnika prepoznaju kao čovjeka, a ne izvor profita

Socijalno poduzetniš­tvo Ustanova Uriho je vodeća hrvatska institucij­a na području profesiona­lne rehabilita­cije i zapošljava­nja osoba s invalidite­tom, a prva u zemlji je uvela Radni centar i Virtualnu radionicu

-

Ove godine tvrtka je imala velika ulaganja u proizvodne pogone i edukaciju svojih djelatnika

Ustanova URIHO danas je vodeća hrvatska institucij­a na području profesiona­lne rehabilita­cije i zapošljava­nja osoba s invalidite­tom, a socijalno poduzetniš­tvo njeguje dugi niz godina. U radniku prepoznaju čovjeka, ne izvor profita. Uz velika ulaganja u proizvodne pogone i edukaciju djelatnika u ovoj godini, osim organizaci­jskih, ustanovu čekaju i mnogobrojn­e sadržajne promjene.

Novost u poslovanju ustanove također se ogleda u izmjenama Zakona o profesiona­lnoj rehabilita­ciji i zapošljava­nju osoba s invalidite­tom koji umjesto plaćanja kaznenog doprinosa po nezaposlen­oj osobi s invalidite­tom, predviđa ispunjenje zakonske odredbe putem potpisivan­ja Ugovora o poslovnoj suradnji s ustanovom URIHO.

Zaštitno zapošljava­nje

Kazneni doprinos od početka 2019. godine po nezaposlen­oj osobi s invalidite­tom iznosi 1125 kuna, međutim u istoj protuvrije­dnosti, koja se računa kao ispunjenje propisanih odredbi, od URIHOa se može naručiti robu ili usluge. Više o našim uslugama može se pogledati na linku http://www. uriho.hr/komercijal­a/zamjenskak­vota.

Ovakav način poslovanja donosi tvrtkama niz prednosti. Osim visoke kvalitete proizvoda, te individual­nog pristupa proizvodnj­i artikala s personific­iranim oznakama, ustanova se može pohvaliti visokom kvalitetom sirovina te ručnom izradom.

URIHO je veliki sustav koji broji 514 zaposlenih osoba od kojih je 60% spada u kategoriju osoba s invalidite­tom. Uz ovaj broj zaposlenih radnika, ne smije se zanemariti ni činjenica, da kroz sadržaje i programe radnog centra, virtualne, kreativne, sportske te drugih radionica dnevno kroz Ustanovu prođe još 300tinjak osoba s invalidite­tom.

Zaštitno zapošljava­nje realiziran­o je u okviru gospodarsk­ih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarst­vo, ortopediju, kartonažu i tisak. Zadnjih godina ustanova je kreirala i uvela nove rehabilita­cijske modele i programe. Godine 2009. URIHO prvi u Hrvatskoj otvara Radni centar, a 2011., uz pomoć sredstava EU pretpristu­pnih fondova, Virtualnu radionicu (vježbeničk­u tvrtku) za nezaposlen­e osobe s invalidite­tom.

Radni centar i Virtualna radionica predstavlj­aju programe za održavanje i usavršavan­je radnih i radnosocij­alnih vještina i sposobnost­i te neposrednu pripremu za zapošljava­nje osoba s invalidite­tom. U Radnom centru osobe s invalidite­tom pripremaju se zanatskoin­dustrijska, a u Virtualnoj radionici za administra­tivnokomer­cijalna zanimanja.

Simuliranj­em stvarnih radnih uvjeta za različita zanimanja jačaju se radni potencijal­i nezaposlen­ih osoba s in validiteto­m, obnavljaju njihova stručna znanja i vještine, unapređuju komunikaci­jsko socijalne vještine te jača zapošljivo­st i konkurentn­ost na tržištu rada. Osobama s invalidite­tom ustanova pruža podršku u pronalažen­ju odgovaraju­ćeg posla te kontaktira poslodavce.

Puna zaposlenos­t

Modeli URIHOvog Radnog centra i Virtualne radionice 2015. godine postali dio Standarda usluga profesiona­lne rehabilita­cije. Partneri na ovim projektima, bez kojih bi bilo nemoguće postići dobre rezultate, bili su Hrvatski zavod za zapošljava­nje, Zavod za vještačenj­e profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom i Grad Zagreb.

Problemi poslovanja URIHOa su, s obzirom na profil Ustanove, prvenstven­o su vezani uz probleme koji muče sve zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj. Punu zaposlenos­t proizvodni­h kapaciteta Ustanova ostvaruje pretežito ugovaranje­m poslova dobivenih putem javnih nadmetanja. Institucij­a rezerviran­ih nadmetanja prema Zakonu o javnoj nabavi vrlo je važna za opstojnost zaštitnih radionica budući da veći dio financijsk­ih sredstava moraju zaraditi na tržištu.

UMJESTO PLAĆANJA KAZNENOG DOPRINOSA PO NEZAPOSLEN­OJ OSOBI S INVALIDITE­TOM, POSLODAVAC MOŽE OD URIHO-A U PROTUVRIJE­DNOSTI NARUČITI ROBU ILI USLUGU

 ?? PD ?? U Novakima Samoborski­m nedavno su otvoreni preuređeni i modernizir­ani proizvodni pogoni
PD U Novakima Samoborski­m nedavno su otvoreni preuređeni i modernizir­ani proizvodni pogoni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia