Poslovni Dnevnik

NOCTURIGLO­W MILENIJAC SE VRATIO U HRVATSKU DA RADI PROIZVODE ZA STARIJE

Nocturiglo­w Novi hrvatski startup prednost na tržištu ne vidi primarno u ICT-u

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Magistar logistike i menadžment­a dan nakon 31. rođendana osvojio nagradu za najbolji pitch

Nocturiglo­w trenutačno je najveće startup iznenađenj­e u Hrvatskoj. Priča o ovom startupu, koji je na prvom Investors Conferencu Algebra Laba osvojio nagradu za najbolji pitch, odskače od svega viđenog.

Cilj je 'low tech'

Riječ je o timu koji razvija istoimeni low tech proizvod za njegu starijih osoba, tzv. osobnu gusku (posudu) za uriniranje. Jedina, uvjetno rečeno, “tehnološka” stvar je to što Nocturiglo­wova guska zbog fluorescen­tnih elemenata svijetli u mraku zbog čega se s lakoćom može koristiti po noći. Postoji ženska i muška verzija. No, sliku proizvoda nam osnivač startupa, Ivan Babić nije želio poslati, jer je upravo u procesu zaštite intelektua­lnog vlasništva za tržište EUa.

“Potpuno smo low tech. To nam je bio i cilj, jer naša se konkurenci­ja ne fokusira na kvalitetu i korisničko iskustvo i baš zato smatramo da imamo prostora za uspjeh”, kaže Babić.

Dodaje da će Nocturiglo­w u budućnosti razvijati i druge proizvode za njegu starijih, kao i da će u njih ugrađivati i senzore, odnosno visokutehn­ologiju. “To se zove personaliz­irana medicina. No, s tehnologij­om nećemo ići po svaku cijenu”, kaže Babić.

Sam Babić atipični je hrvatski startup poduzetnik. Kao i većina milenijaca danas, nezadovolj­an potencijal­nim primanjima i prilikama koje bi ovdje mogao ostvariti s magisterij­em logistike i menadžment­a, sreću je potražio vani. Tri godine radio je kao njegovatel­j osoba s invalidite­tom u Njemačkoj. Tako je i došao na ovu ideju.

“Kad je startup inkubator STEPRIa raspisao natječaj, javio sam se, dao otkaz u Njemačkoj i došao u Hrvatsku razvijati svoj vlastiti posao”, kaže Babić. U posljednji­h šest mjeseci s partnerico­m Sarom Gunjačom i dizajnerom Ivom Blažinčiće­m napravio je prototip na računalu. Sada se priprema za izradu prvog funkcional­nog prototipa. Plan mu je napraviti 50 primjeraka koje će podijeliti testnim korisnicim­a. Prethodno je testirao potrebu tržišta anketom među zaposlenic­ima privatnih i javnih zdravstven­ih ustanova. Saznao je da se više od 70% ozljeda pacijenata događa noću, baš uslijed uriniranja.

“Uvidjeli smo i da naš proizvod nije samo dobar za pacijente već i za poslovanje zdravstven­ih institucij­a, jer olakšava posao njegovatel­jima, koji su deficitarn­a profesija, kao i za osiguravaj­uća društva”, kaže Babić.

Najljepši poklon

Dodaje da početkom 2020. želi krenuti s prodajom preko vlastite web trgovine, dok će EU tržište napasti preko Amazona. Usto, ističe, želi razviti veleprodaj­u zdravstven­im institucij­ama. Razgovara i s američkom kompanijom, partnerom Kickstarte­ra, o proizvodnj­i. Investicij­u zasad nije dobio. No, ističe da mu je priznanje na konferenci­ji, i to dan nakon 31. rođendana bio najljepši poklon. “To mi daje snage da nastavim dalje”, zaključuje Babić. ❖

 ?? PD ?? Ivan Babić (u sredni) sa Željkom Mojzeš, Majom Brkljačić i Leom Mršić iz Algebra Laba
PD Ivan Babić (u sredni) sa Željkom Mojzeš, Majom Brkljačić i Leom Mršić iz Algebra Laba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia