Poslovni Dnevnik

Fil Rouge Capital bit će operativan već u lipnju

Fond za startupe Europska investicij­ska banka, HBOR i Vlada u četvrtak ‘pečate’ dogovor

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Buran natječaj za upravitelj­a prvog hrvatskog VC fonda osvojili Slovenci, ali radit će iz Zagreba i investirat­i ovdje

Prvi “pravi” domaći VC fond bit će spreman za početak investiran­ja u startupe za mjesec i pol dana.

Bit će to prvi VC fond koji će imati ured u Zagrebu i koji će ulagati isključivo u startupe sa sjedištem u Hrvatskoj.

Iako se inicijalno navodilo da će raspolagat­i s 32,5 milijuna eura, konačan iznos bit će bliži 42 milijuna eura ili više od četvrt milijarde kuna. Već sad se procjenjuj­e da će fond do kraja 2023., znači u idućih pet godina napraviti do 300 startup investicij­a. Realizacij­a prvih ulaganja trebala bi se dogoditi već tijekom ljeta. Poznat je i upravitelj fonda. Riječ je o društvu Fil Rouge Capital iz Ljubljane. Informacij­e su to do kojih smo došli od izvora iz domaćeg startup ekosustava, a koje nam zasad nitko nije želio potvrditi.

U četvrtak se službeno potpisuje ugovor između Europskog investicij­skog fonda (EIF), HBORa i Vlade koji će zaključiti natječaj za upravitelj­a fonda i zabetonira­ti dogovoreni financijsk­i okvir za njegov rad. Šutnja ne čudi i jer se na realizacij­u prvog hrvatskog VC fonda čeka barem pola desetljeća pa i duže.

Usto, natječaj za upravitelj­a fonda protekao je vrlo burno. U pripetavan­ju, koje je kulminiral­o krajem prošle godine i u kojem je sudjeloval­o pet timova iz Hrvatske te po jedan iz Slovenije, Italije i Mađarske, zeleno svjetlo izborio je igrač iz Slovenije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia