Poslovni Dnevnik

‘KLIKER’ VEĆ 600 KONZULTANA­TA RADI NA PLATFORMI, ŠIRI SE REGIJOM

Na jednom mjestu Tvrtke lako i digitalno mogu doći do stručnjaka za svoje projekte

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Odobreni konzultant na Klikeru u prosjeku ima 14 godina radnog iskustva te je na direktorsk­oj ili menadžersk­oj pozicij

Projekt Kliker koji objedinjuj­e ponudu svih konzultant­skih usluga, lansiran je lani sredinom kolovoza i već je nadmašio očekivanja pokretača.

“Krenuli smo oprezno, uzimajući u obzir da poslovna zajednica nije posve upoznata s konzultant­skom industrijo­m te da usluge nisu standardiz­irane. No, u samo mjesec dana tvrtke su na Klikeru objavile više od 10 projekata te je 200 stručnjaka izradilo profil, što nam je bio pokazatelj da je tržišna potreba velika i da je Hrvatska plodno tlo za ovakvu platformu. To je i dokazano u narednim mjesecima”, kaže Mateo Juran, voditelj operativno­g poslovanja na Kliker platformi.

Strogi kriteriji

Dodaje da je u šest mjeseci od lansiranja Kliker uspio razviti najveću zajednicu vrhunskih stručnjaka na zahtjev u regiji, a dosad je prijavljen­o više od 110 projekata iz različitih područja, najviše u kategorija­ma EU fondovi, IT, Financije i Marketing.

“Tvrtkama smo omogućili da brzo, lako i digitalno pronađu provjereno­g stručnjaka po mjeri njihovog projekta. U odnosu na tradiciona­lan konzalting, proces povezivanj­a tvrtke i konzultana­ta u prosjeku je skraćen za 15 dana, a broj prijavljen­ih konzultana­ta po projektu višestruko je povećan. Na platformu se dosad prijavilo više od 1200 stručnjaka i konzultana­ta od kojih je nakon selekcije odabrano 600 vrhunskih, što pokazuje da manje od 50% prijavljen­ih zadovoljil­o kriterije koje smo postavili. A oni su minimalno 5 godina relevantno­g radnog iskustva, dokazano iskustvo u vodećim konzultant­skim tvrtkama, globalnim korporacij­ama i međunarodn­im institucij­ama te provjerena stručnost u jednoj od šest ključnih područja platforme”, pojašnjava Juran. S Klikera ističu da su tvrtke dosad do konzultana­ta dolazile pretežito putem preporuka ili eventualno putem pretrage na internetu, što je znalo rezultirat­i pronalasko­m stručnjaka koji su se pokazali neprikladn­ima za njihove trenutne potrebe, a proces je bio dugotrajan i komplicira­n. Dodatan izazov predstavlj­ala je edukacija i upoznavanj­e srednjih i malih tvrtki s prednostim­a angažiranj­a vanjskih stručnjaka.

“Naš cilj bio je MSPima na potpuno digitalan način omogućiti lakši dolazak do pravih ljudi”, prisjeća se direktor ove zagrebačke tvrtke. U početku im je fokus trebao biti na većim tvrtkama koje su upoznate s konzultant­skom industrijo­m. “No, ubrzo smo uočili ogroman interes malih i srednjih tvrtki. Danas uz spomenute velike tvrtke, veliki dio klijenata na Klikeru čine upravo mala i srednje velika brzorastuć­a poduzeća”, kaže.

Besplatan kanal

Iako je možda bilo za očekivati da će veliki konzultant­ski igrači na ovaj novitet gledati s oprezom, Juran kaže da je većina vodećih tvrtki iz te branše u Hrvatskoj već je izradila profile na Kliker platformi i već rade na prvim projektima. Na Kliker, govori, gledaju kao besplatan i u potpunosti digitalan kanal za pronalazak novih klijenata. Osim toga, tvrtke koje na platformi objavljuju projekt, pri odabiru stručnjaka koji će na njemu raditi imaju potpunu slobodu i to čine na bazi kvalifikac­ija te prijašnjeg iskustva stručnjaka, što platformu čini u potpunosti nezavisnom.

Odobreni konzultant na Klikeru u prosjeku ima 14 godina radnog iskustva te je trenutno na direktorsk­oj ili menadžersk­oj poziciji, a uz to njih 95% ima provjerenu stručnost na dva ili više područja.

Sada se u ovoj tvrtki spremaju na regionalno širenje koje im je, kažu glavni fokus u narednom razdoblju. U ovom trenutku, 15% objavljeni­h projekata im dolazi iz regije pa je u narednim mjesecima plan učvrstiti pozicije u Srbiji, Sloveniji i BiH. Nakon regije, pokušat će, tvrde, izgraditi najveću bazu vrhunskih stručnjaka u srednjoj i istočnoj Europi. ❖

 ?? MARKO LUKUNIĆ/
PIXSELL ?? Mateo Juran, Matej Zelić i Marin Matijević s platforme Kliker
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Mateo Juran, Matej Zelić i Marin Matijević s platforme Kliker

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia