Poslovni Dnevnik

FRC kani olakšati investicij­e u biznise temeljene na visokoj tehnologij­i

Zaokret Dosad bi za ideje u bankama i fondovima kapital zadnji dobili oni koji se bave nematerija­lnom imovinom

-

Fil Rouge Capital (FRC) proteklih je nekoliko mjeseci morao prikupiti vlastita sredstva, odnosno pronaći privatne investitor­e spremne uložiti u hrvatske startupe, dakle kapital koja bi dodao u ovaj VC fond. Riječ je o iznosu od oko devet milijuna eura, a prešavši zacrtani prag, potvrdio je svoju pobjedu na natječaju.

Stoga je idući korak potpisivan­je ugovora s EIF-om da se otpusti 32,5 milijuna eura iz EU blagajne. Potom, u narednih mjesec dana, svi zainteresi­rani privatni investitor­i, koji su se obvezali na ulaganje, trebaju uplatiti vlastita sredstva i time prvi hrvatski VC fond postaje operativan, odnosno spreman za investiran­je.

U domaćoj startup branši procjenjuj­e se da je trenutačno aktivno oko 250 startupa te da Fil Rouge Capitalu neće biti teško popuniti “pipeline”. Tim više što se očekuje da će se barem četvrtina vrijednost­i fonda sliti u startupe u najranijoj fazi razvoja.

Upravo bi po tome prvi “pravi” hrvatski VC fond trebao napraviti revoluciju na domaćoj investicij­skoj sceni. Sve one priče da ovdje nije moguće dobiti novac za svoju ideju za neki visoko-tehnološki biznis, dakako uz pretpostav­ku da je ta ideja formalizir­ana u obliku poslovnog plana, makar

on bio i vrlo kratak, time bi trebale pasti u zaborav. Uz te početne faze investiran­ja, već sad je poznato da će prvi ovakav fond kod nas raditi i manje VC investicij­e. No, kako je veliki naglasak na zajednički­m ulaganjima, bilo s poslovnim anđelima, bilo s drugim fondovima, a u Hrvatskoj je u posljednje vrijeme čak počela nicati i scena corporate venturinga, za očekivati je da bi u idućih godinu do dvije mogli vidjeti prvo milijunsko ulaganje u neki domaći startup sa sjedištem u Hrvatskoj.

Do sada su se takva ulaganja, izuzev Rimac Automobila, u pravilu radila preko tvrtki sa sjedištem u Irskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemsko­j, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji ili SAD-u.

Predstavni­ci Fil Rouge Capitala očigledno su čuli kritike koje su upućene prethodnom VC fondu u koji je uložila Republika Hrvatska, SC Venturesu. Stoga su se i prije službene objave EIF-a, HBOR-a i Vlade već počeli pojavljiva­ti na događanjim­a koja organizira­ju različiti dijelovi hrvatske startup zajednice. Zadnje su viđeni na Investors Conference­u Algebra Laba u Zagrebu, gdje su se trudili držati “ispod radara”. Navodno su već otvoriprot­eklih li prostor za suradnju s većim startup centrima u Hrvatskoj, među inima, zagrebački­m Zicerom i Algebra Labom, zatim riječkim STEPRIjem pa u Splitu itd. U branši se komentira da su pokazali velik interes za radom svih inkubatora i akcelerato­ra u Hrvatskoj. Nadalje, da ih vide kao mjesta koja afirmiraju i pomažu stvaranje novih startupa, kao i dobre filtere za inicijalni ulazak u pipeline prvog “pravog” hrvatskog VC fonda.

Službenih najava za Hrvatsku još nema, ali Fil Rouge Capital je u Sloveniji ulagao u sve tipove startupa koji se bave visokom tehnologij­om i koji imaju projekciju brzog rasta. To znači da obavezno koriste i ICT tehnologij­u i imaju plan širiti se globalno.

U Hrvatskoj se u branši komentira da će biti otvoreni za širok raspon tehnologij­a od blockchain­a preko IoT-a do umjetne inteligenc­ije. Pravila EIFa brane pak da ulažu u startupe koji su povezani s alkoholom, duhanom, oružjem, klađenjem, datingom i svime što je ilegalno.

Društvo koje upravlja prvim “pravim” hrvatskim VC fondom, Fil Rouge Capital, vode Julien Coustaury i Aleš Pustovrh, obojica su suosnivači najvećeg slovenskog startup huba ABC Akcelerato­ra. Uz njih je iskusan financijaš Roger Blott i voditelj startup skauta Stevica Kuharski. ❖

U DOMAĆOJ BRANŠI PROCJENJUJ­E SE DA JE TRENUTAČNO AKTIVNO OKO 250 STARTUPA TE DA FONDU NEĆE BITI TEŠKO POPUNITI PIPELINE

 ?? FOTOLIA ?? Idući korak je potpisivan­je ugovora s EIF-om da se otpusti 32,5 milijuna eura iz EU blagajne
FOTOLIA Idući korak je potpisivan­je ugovora s EIF-om da se otpusti 32,5 milijuna eura iz EU blagajne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia