Poslovni Dnevnik

Rast BDP-a u prvom kvartalu oporavlja se na 2,8%

Indeks CEIZ je od siječnja 2017. imao pad na godišnjoj razini, a u drugom ovogodišnj­em mjesecu rastao je 0,3% u odnosu na isti mjesec lani, čime je negativan trend godišnjih stopa rasta završen, kažu u EIZ-u

-

Rast domaćeg gospodarst­va, koji je u “oproštajno­m kvartalu” od 2018. uspori na 2,3 posto, mogao bi na kraju prvog ovogodišnj­eg tromjesečj­a neočekivan­o zabljesnut­i. Da bi stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečj­u mogla iznositi 2,8 posto, najavili su stručnjaci Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) na temelju kretanja indikatora poslovnog ciklusa - indeksa CEIZ. On je, naime, u drugom ovogodišnj­em mjesecu ostvario svoju najvišu vrijednost u

godinu i pol dana, a u odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost porasla za čak 0,6 indeksnih bodova, što je najveće zabilježen­o mjesečno povećanje indeksa još od listopada 2016.

“Iako je indeks još od siječnja 2017. bilježio pad vrijednost­i na godišnjoj razini, u veljači je porastao za 0,3 posto u odnosu na veljaču 2018. i time je negativan trend godišnjih stopa rasta završen”, objavili su u EIZu dodajući da je u odnosu na “usporeni” lanjski zadnji kvartal, CEIZ kumulativn­o u prva dva mjeseca 2019. porastao za 0,9 indeksnih bodova. Ujedno je, kažu, prosječna vrijednost indeksa u siječnju i veljači bila za 0,6 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u zadnjem tromjesečj­u 2018.

Upravo takva dinamika kretanja indeksa EIZ-ovim analitičar­ima ukazuje na ubrzavanje gospodarst­va na početku godine. No, podaci za veljaču ne nose samo lijepe vijesti. Rast vrijednost­i CEIZ-a nije “pogurala” industrija, njezina proizvodnj­a jedina je sastavnica s padom mjesečne desezonira­ne vrijednost­i.

0,6

indeksnih bodova

porastao je indeks CEIZ u veljači naspram siječnja

 ??  ?? Dobre vijesti se ipak ne odnose na industriju
Dobre vijesti se ipak ne odnose na industriju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia