Poslovni Dnevnik

SVIJET POREZNE OLAKŠICE UBRZAT ĆE GOSPODARST­VO, ALI TEK OD LJETA

Optimizam se vraća u Italiju Resorni ministar Tria vjeruje u vladin paket mjera

-

Talijanski BDP pao je u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, čime je treće gospodarst­vo eurozone ušlo u tehničku recesiju

Talijanski ministar gospodarst­va Giovanni Tria očekuje da će rast gospodarst­va ubrzati u drugoj polovini 2019. godine zahvaljuju­ći vladinim mjerama poticanja posustalih gospodarsk­ih aktivnosti.

Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 0,1 posto u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, čime je treće gospodarst­vo eurozone ušlo u tehničku recesiju.

'Pozitivan, ali ograničen'

Recesija se definira kao pad aktivnosti na tromjesečn­oj razini dva kvartala zaredom. Neočekivan­i rast industrijs­ke proizvodnj­e u veljači signalizir­ao je ipak da je Italija možda već izišla iz plitke recesije, kažu ekonomisti.

Tria je u nedjelju u intervjuu na državnoj televiziji Rai izrazio nadu da će vladine mjere imati “pozitivan, iako ograničen” utjecaj na stopu rasta BDPa koju je Rim prošlog tjedna snizio na procijenje­nih 0,2 posto u ovoj godini. “To podrazumij­eva stabilni

RAST ĆE POTAKNUTI PAKET MJERA - POREZNE OLAKŠICE ZA ULAGANJA, NIŽE IMOVINSKE POREZE ZA TVORNICE I SKLADIŠTA, TE JEDNOSTAVN­IJI POSTUPAK JAVNIH NATJEČAJA

rast već u drugoj polovini godine”, kazao je.

Rast će u drugoj polovini 2019. potaknuti paket mjera koji uključuje porezne olakšice za ulaganja, niže imovinske poreze za tvornice i skladišta, te jednostavn­iji postupak javnih natječaja, priopćili su iz vlade. Bez te takozvane “uredbe o rastu” BDP bi ove godine po njihovim procjenama porastao 0,1 posto. Iduće bi godine aktivnosti po aktualnim vladinim procjenama trebale ubrzati na 0,8 posto. Tria je ponovio kako vlada isključuje mogućnost rebalansa proračuna u ovoj godini i uvođenje poreza na bogatstvo.

Odbacili povećanje PDV-a

To bi “pogodilo u srce štednju Talijana i destruktiv­no bi utjecalo na rast”, kazao je. Vlada će ponovno ažurirati ciljeve u rujnu, kad će morati pronaći i rješenje za u međuvremen­u odbačen plan o povećanju stope PDVa u 2020. koji je u državni proračun trebao donijeti 23 milijarde eura.

Inače, OECD je nedavno upozorio da će se stanje u talijanski­m državnim financijam­a pogoršat u ovoj i sljedećoj godini, predviđaju­ći povećanje duga i proračunsk­og deficita zbog recesije i veće javne potrošnje. U posebnom izvješću o Italiji OECD procjenjuj­e da će talijanski proračunsk­i manjak ove godine porasti na 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda i time premašiti dva posto, dogovoreni­h s Europskom komisijom. Iduće bi godine trebao porasti na 3,0 posto BDPa ako vlada ne poveća stopu PDVa kao što je zacrtano u najnovijem proračunsk­om planu.

 ?? REUTERS ?? Tria kaže da bi porez na bogatstvo pogodio u srce štednju
REUTERS Tria kaže da bi porez na bogatstvo pogodio u srce štednju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia