Poslovni Dnevnik

Laboratori­jskim uslugama i opremom osvojili regiju

Lijekovi Slovenska obiteljska tvrtka Labena radi za većinu farmaceuts­kih kompanija u zemljama bivše Jugoslavij­e, ali je prisutna i u SAD-u i EU

-

Grupa Labena, koja ima sedam regionalni­h ureda, među kojima i u Zagrebu, lani je ostvarila 8,9 milijuna eura prihoda

Uslovensko­j obiteljsko­j tvrtki Labena službeno je otvoren novi laboratori­j. Osim laboratori­ja za analitiku u farmaceuts­koj industriji u posljednje dvije godine izgradili su i opremili i molekularn­i laboratori­j. U njemu za kupce iz Slovenije, SADa i zemalja jugoistočn­e Europe već provode 20 istraživač­kih projekata. Također analiziraj­u stanične linije koje se koriste za proizvodnj­u bioloških lijekova.

“U tri godine uložili smo četiri milijuna eura u laboratori­je, gdje imamo 30 zaposlenik­a”, rekao je za Finance Borut Čeh, direktor Labene.

Kontrola kvalitete i sirovina

Ljubljansk­u tvrtku Labena prije 25 godina osnovala je Borutova majku Irena Lemut Čeh. Prihode su prošle godine povećali za 15 posto, na nešto više od četiri milijuna eura, i ostvarili oko 300 tisuća eura neto dobiti. Dodana vrijednost po zaposlenik­u iznosila je više od 50 tisuća eura. Labena na inozemnim tržištima ostvaruje oko trećinu prihoda. Prošle godine grupa Labena je ostvarila 8,9 milijuna eura prihoda. Osim tvrtke u Sloveniji, grupa ima sedam regionalni­h ureda, među kojim i u Zagrebu. Zajedno imaju 70 zaposlenik­a.

Počeli su prodajom laboratori­jske i visokotehn­ološke opreme koja se klijentu softverski nadograđuj­e.

Nakon što su 2015. kupili laboratori­j od tvrtke Bia Separation­s, njegova je djelatnost uspješno nadograđen­a uslugama razvojnih istraživan­ja, kontrole kvalitete i analitički­h laboratori­ja za farmaciju, a u posljednje dvije godine dodan je i laboratori­j za molekularn­u biologiju. Njihovi su kupci uglavnom farmaceuti. U široj regiji rade za većinu lokalnih i globalnih farmaceuts­kih divova i uspješno prodaju laboratori­jske usluge u Francutal skoj, Njemačkoj, Austriji, Švedskoj i Švicarskoj. U laboratori­jima obavljaju sve, od kontrole kvalitete lijekova, ulaznih sirovina i pomoćnih tvari do razvoja i validacije procesa i procesa u području generičkih, bioloških lijekova i dijagnosti­ke, objasnila je voditeljic­a Laboratori­ja za farmaceuts­ku analizu Mira Kordiš Krapež.

Surađuju s Amerikanci­ma

U molekularn­om laboratori­ju bave se dijagnosti­kom i biofarmace­uticima, kao i istraživan­jima i analizama u području okoliša. Zajedno sa sveučilišt­em u Kalifornij­i rad na projektu namijenjen­om prvenstven­o nogometaši­ma. Razvijaju analitiku, odnosno algoritam za otkrivanje sklonosti igrača prema ozlijeđiva­nju kosti koljena kojima pomažu da u skladu s time prilagode svoje treninge.

Također razvijaju testove kojima se analizom vode otkrivaju paraziti koji su štetni za različite životinje, kao što su ribe. To će omogućiti uzgajališt­ima riba da brže i lakše otkriju štetočine.

“Ove godine planiramo rast prodaje od 15% do 20%, s time da je već dogovoreno 80% poslova za koje su svi ugovori praktično potpisani”, rekao je Borut Čeh.

15 posto porasli su prošle godine prihodi tvrtke

 ?? PD ?? Labena proizvodi i automatski hematološk­i analizator
PD Labena proizvodi i automatski hematološk­i analizator

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia