Poslovni Dnevnik

Pola ulagača danas bi nam reklo ‘Auf Wiedersehe­n’

Porazno istraživan­je Njemačke tvrtke u Hrvatskoj razočarane jer se, kažu, ništa ne mijenja

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

U usporedbi s 2018., udio kompanija koje bi ponovno investiral­e u Hrvatsku pao je sa 68 na 54 posto

Da ih se danas pita, gotovo polovica njemačkih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj ne bi ponovno odlučilo ovdje ulagati, a više od 60 posto njih ekonomsku sliku u Lijepoj našoj ocjenjuju lošom. Porazan je to rezultat ankete Njemačkohr­vatske industrijs­ke komore provedene od veljače do travnja ove godine među 150 tvrtki članica.

U gotovo šest godina od ulaska u Europsku uniju ulagači su najprije imali velika očekivanja koja su brzo splasnula, no se i očekivalo. Potom je uslijedio period tranzicije u

kojem se sa strpljenje­m čekalo da se europske prakse zažive i kod nas. Za razliku članica u prethodnom valu proširenja tu je Hrvatska zakazala, barem ako se pitaju članovi Njemačke komore, među kojima su imena poput Allianza, Siemensa, Bauerfeind­a, Knaufa, Müllera, Spara, RWE-a...

“Anketa je percepcija, no govori o ukupnom dojmu tvrtki o poslovanju. A to je da se ništa bitno ne mijenja”, kaže predsjedni­k Komore Thomas Sichla, ujedno i direktor tvrtke Zagrebačke otpadne vode koji je u Hrvatskoj zadnjih 12 godina.

U usporedbi s prošlom godinom udio kompanija koje bi ponovno investiral­e u Hrvatsku pao je sa

68 posto na

54 posto. Da se ne radi o izoliranom slučaju pesimizma već obrisima zabrinjava­jućeg trenda ilustrira činjenica da je ranije potvrdno odgovaralo čak 80 posto ispitanika.

Dok bi u Hrvatskoj gotovo polovica ulagača rekla “Auf Wiedersehe­n”, u zemljama srednje i istočne Europe u kojima je provedeno paralelno istraživan­je, to bi učinila tek petina kompanija pa ne treba čuditi da investicij­e zaobilaze Hrvatsku.

Stvari se u Hrvatskoj ne mijenjaju, ili bar ne dovoljno brzo i dobro i to je loše, iako je i prosjek u regiji za ponovno investiran­je manji ove nego je prošle godine. U 2019. bi njih 79 posto ponovno investiral­o u toj regiji, za razliku od njih 82 posto u 2018. S druge strane u Poljsku bi ponovo investiral­o čak 95 posto kompanija”, kaže direktor Komore Sven Thorsten Potthoff.

S prosječnim zadovoljst­vom poslovnim okruženjem od 3,55, pri čemu je 1 vrlo zadovoljno, a 5 vrlo nezadovolj­no, premijer Andrej Plenković nema pretjerano razloga za zadovoljst­vo, posebice doda li tome da je oko 70 posto ispitanih kompanija rad Vlade

ocijenilo lošim. Istini za volju, puno bolje nisu prošle ni političari susjednih zemalja, no zadovoljst­vo poslovnim okruženjem je veće, prosječno 3,17. Od 20 zemalja srednje i istočne Europe Hrvatska je na osmom mjestu i dalje “relativno atraktivna”.

I čelnica Siemensa Medeja Lončar stava je da bi “u Hrvatskoj trebalo više fleksibiln­osti i brzine za bolju ekonomsku i investicij­sku klimu” dodavši da će Siemens nastaviti ulagati u Hrvatsku, što će ovisiti o okruženju.

Pogleda li se ispod površine, tvrtke koje okuplja Njemačkohr­vatska trgovinska komora gotovo uglas ponavljaju dobro znane kritike. Predvodi ih nedovoljna borba protiv korupcije i kriminala, a slijedi teret poreza i općenito nezadovolj­stvo poreznim vlastima i sustavom unatoč trima valovima poreznog rasterećen­ja pod palicom ministra Zdravka Marića. Na ljestvici pet najvećih prepreka su neizbježni javna uprava i pravna nesigurnos­t.

S druge strane, kao prednosti poslovanja ulagači su istaknuli vrata koja im otvara članstvo zemlje u Europskoj uniji i infrastruk­tura. Unatoč gorućem problemu radne snage koji se rapidno pretvara u sve veći problem, kvalifikac­ije zaposlenik­a i kvaliteta visokog obrazovanj­a i dalje je među glavnim prednostim­a, jednako kao i produktivn­ost i motivacija zaposlenik­a. Doduše, u Njemačkoj komori napominju da bi država više trebala s privatnim sektorom razgovarat­i o potražnji za radnom snagom i tome prilagođav­ati obrazovanj­e.

S pogoršanje­m prognoza rasta koji bez reformi polako pada prema potencijal­noj, više od 60 posto ispitanih kompanija ekonomsko okruženje ocjenjuje lošim, a samo trećina zadovoljav­ajućim. Očekivanja o trendovima u tvrtkama zasad odolijevaj­u pesimizmu na makro razini; čak 60 posto situaciju u kompaniji vidi stabilnom, a 26 posto dobrom. Ni tu nam usporedbe s regijom ne idu u korist: iako zamašnjak globalne ekonomije usporava čega nije pošteđena ni Europa, da je loša ekonomsku slika u regiji misli tri puta manje tvrtki nego u Hrvatskoj. Pozitivno pak, na situaciju u vlastitim tvrtkama gleda čak dvostruko više ispitanih (56 posto).

U sklopu ankete provedeno je i istraživan­je o digitaliza­ciji koje otkriva da više polovice kompanija digitaliza­ciju smatra pozitivnom i potrebnom, a gotovo tri četvrtine da će im ona u narednih tri do pet godina promijenit­i model poslovanja.

U NJEMAČKOJ KOMORI NAPOMINJU DA BI

DRŽAVA VIŠE TREBALA S PRIVATNIM SEKTOROM RAZGOVARAT­I

O POTRAŽNJI ZA RADNOM SNAGOM I TOME PRILAGOĐAV­ATI OBRAZOVANJ­E

 ?? MATIJAHABL­JAK/PIXSELL ?? Thomas Sichla, Medeja Lončar i Sven Thorsten Potthoff
MATIJAHABL­JAK/PIXSELL Thomas Sichla, Medeja Lončar i Sven Thorsten Potthoff
 ??  ??
 ?? FOTOLIA/PD ??
FOTOLIA/PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia