Poslovni Dnevnik

PRIVUKLI SC VENTURES S NOVIH 14 MIL. KN ADSCANNER SE ŠIRI U UK, ŠVICARSKU I NJEMAČKU

U marketinšk­i startup uložio fond SC Ventures

-

Jedan od najnapredn­ijih hrvatskih marketinšk­ih (martech) startupa, Adscanner, koji je osnovao bivši predsjedni­k uprave H1 telekoma Kristian Uwe Ćurković, primio je 14 milijuna kuna investicij­e od fonda South Central Ventures. Startupu koji cilja na televiziju uvesti programmat­ic oglašavanj­e, a čije usluge u regiji već koriste Nestlé, Cinestar, Unicredit i Porsche, ovo je druga veća investicij­ska runda. Prethodno je privukao šest milijuna kuna.

Kristian Uwe Ćurković, suvlasnik Adscannera kaže da će potpomognu­ti SC Venturesom ući na tržišta Švicarske, Njemačke i Velike Britanije.

“Ojačat ćemo cjelokupno poslovanje od razvoja do prodaje, planiramo privući i iskusne profesiona­lce iz branše, a sve da bismo mogli snažno uči na nova tržišta”, kaže Ćurković.

Startup, koji je prije dvije godine kao alumni inkubatora Telekoma Austrije u Londonu osvojio glavnu nagradu Global Telecom Business za inovaciju u telekom industriji, trenutačno zapošljava 30 stručnjaka. Ćurković navodi da će u prvom valu otvoriti deset novih radnih mjesta. Nakon toga i više.

“Danas u marketingu nema tvrtke koja ima više podataka o TV oglašavanj­u od nas, a to nisu prepoznali samo oglašivači već i ‘broadcaste­ri’ poput PRO7 i SAT1 u Austriji kao i agencije za elektronič­ke medije u Austriji i Bugarskoj”, kaže Ćurković.

Dodaje da, primjerice, u Bugarskoj regulator koristi Adscanner za praćenje objava piratizira­nog TV sadržaja na tamošnjim televizija­ma. Adscanner sada već ima metriku TV oglašavanj­a, gdje zna tko i koliko gleda kakav sadržaj, a sad se fokusira na treću komponentu, dinamičku primjenu oglasa po TV kanalima, odnosno programmat­ic oglašavanj­e za TV. “Vjerujemo da je budućnost oglašavanj­a na TVu slična kao i na webu te se pozicionir­amo kao platforma koja to može ponuditi”, kaže Ćurković.

Jure Mikuž, partner u SC Venturesu kaže da ne vjeruje da oglašavanj­a na televiziji izumire. Navodi da se samo potrošačke navike mijenjaju i oglašavanj­e postaje sve preciznije i usmjerenij­e. “Sada povezani smart TV uređaji preuzimaju inicijativ­u, a mi smo prepoznali ulogu koju Adscanner ima u novom lancu vrijednost­i”, kaže Mikuž.

30

stručnjaka

zapošljava Adscanner, zaposlit će još 10. Bave se programmat­ic oglašavanj­em

 ?? PD ?? Marin Ćurković, suosnivač i direktor
PD Marin Ćurković, suosnivač i direktor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia