Poslovni Dnevnik

Dosad ugovoreni projekti vrijedni 9,7 mlrd. kuna

Velika su gospodarsk­a očekivanja od projekta Luka Brod ‘teškog’ više od 100 mil. kuna koji kroz izgradnju nove lučke infrastruk­ture postaje pokretač razvoja Brodske županije, istaknuto je iz Vlade

-

Velika su gospodarsk­a očekivanja od projekta Luka Brod ‘teškog’ više od 100 mil. kn. Izgradnja nove lučke infrastruk­ture pokretač je razvoja Brodske županije, istaknuto je i uoči 8. Sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a prema premijeru, odlučujuće je da Vlada i lokalna samouprava učine sve na stvaranju uvjeta za gospodarsk­i razvoj koji će zaustaviti odlazak građana iz Hrvatske. Dosad ugovoreni projekti s komponento­m EU financira

nja iznose 9,7 mlrd. kn, navela je ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Još 1,85 mlrd. kn iznose ugovorena ulaganja državnog proračuna.

Za jačanje hrvatskog gospodarst­va, razvoj i povećanje konkurentn­osti od velike su važnosti projekti poput Luke Brod, smatra potpredsje­dnica HGK za graditeljs­tvo, promet i veze Mirjani Čagalj. Ovo je i poticaj i razvoju lokalne sredine koja je opterećena egzodusom stanovništ­va te zbog negativnog demografsk­og razvoja trpi i gospodarst­vo. Izuzetan prometni položaj pruža velik potencijal za razvoj luke Slavonski Brod u intermodal­ni logistički centar, što može prema Čagalj utjecati na buduću stratešku ulogu u međunarodn­om kontejners­kom prometu, jer se Luka Brod nalazi na granici RH i BiH, u blizini križanja željezničk­og koridora X i cestovnog koridora Vc te je međunarodn­a ulazna luka EU. Izgradnja planiranih kapaciteta u operativno­m dijelu luke omogućit će znatne uštede u procesu prijevoza sirovina i gotovih proizvoda te povećanje tereta na unutarnjim plovnim putovima.

Ipak, prema Željku Lovrinčevi­ću, rješavanju ključnog problema Slavonije kakav je manjak ljudi trebalo bi pristupiti i kroz osmišljeni program naseljavan­ja - otkup parcela i objekata od strane države uz pomoć EU novca te davanja na besplatnu upotrebu kroz duže razdoblje, uz određene uvjete.

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Ministrica Gabrijela Žalac
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Ministrica Gabrijela Žalac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia