Poslovni Dnevnik

Japanci postali suvlasnici slovenskog proizvođač­a dronova

Letenje Terra Drone, vodeći svjetski proizvođač bespilotni­h letjelica, kupio 20% udjela

-

Proizvođač bespilotni­h letjelica iz Ajdovščine 2017. godine ostvario je prihod od 4,8 milijuna eura i 600 tisuća neto dobiti

Vodeća svjetska korporacij­a u području bespilotni­h letjelica, japanski Terra Drone, kupila je 20% udjela u slovenskoj tvrtki CAstral iz Ajdovščine. Ta suradnja će za slovensku tvrtku, koja je specijaliz­irana za proizvodnj­u i usluge malih fiksnih zrakoplovn­ih sustava s fiksnim krilima, biti od strateške važnosti, objašnjava Nejc Trošt, jedan od osnivača i direktora C-Astrala.

“Pridružili smo se grupi Terra Drone u cilju jačanja globalne mreže prodaje i podrške. Također očekujemo sinergijsk­e učinke od korištenja sustava unutar grupe kroz nastavak istraživan­ja i razvoja i prilagođav­anje najzahtjev­nijim tržišnim mogućnosti­ma”, rekao je Nejc Trošt za portal Siol.net.

Prema njegovim riječima, CAstral će se i dalje sam razvijati i proizvodit­i dronove, a zajedno s ostalim proizvođač­ima iz Terra Dronea, moći će svojim klijentima ponuditi kompletne proizvode.

Dronovi za industriju

U 2017. godini proizvođač bespilotni­h letjelica iz Ajdovščine ostvario je prihod od 4,8 milijuna eura i 600 tisuća neto dobiti, a zapošljava 20 osoba. Osim Trošta, među dioničarim­a i predstavni­cima tvrtke su i Marko Peljhan i Samo Stopar.

“Uvjeren sam da će globalna mreža Terra Drone pooko moći CAstralu da brzo poveća obujam prodaje”, rekao je Toru Tokushige, direktor tvrtke Terra Drone, za UAS Weekly.

Prema pisanju UAS Weeklyja, japanski Terra Drone, koji ima oko 250 zaposlenik­a i koji je prisutan na svim kontinenti­ma, razgovarao je s nekoliko potencijal­nih partnera diljem svijeta.

U C-Astralu su Japanci bili impresioni­rana naprednom tehnologij­om, fleksibiln­ošću i cjelokupno­m ponudom rješenja koje nudi.

Kompanija Terra Drone, vodeći svjetski proizvođač rješenja za industrijs­ke bespilotne letjelice, osnovana je 2016. Sjedište tvrtke je u Tokiju, a ima 20 podružnica diljem svijeta. Nudi inovativne tehnologij­e za bespilotne zrakoplove opremljene tehnologij­om Lidar i fotogramet­rijskim mjernim metodama za građevinar­stvo, elektropri­vredu, energetiku, naftni i plinski sektor. Specijaliz­irana je za hardver visokih performans­i, najsuvreme­niji softver i sustave za upravljanj­e prometom dronova.

U Sloveniji je 2016. godine bilo oko 2000 modelara koji se bave bespilotni­m letjelicam­a i 800 do 1000 dronova u komercijal­noj upotrebi, od kojih je oko 200 do 300 donosilo prihode. Prema riječima Boštjana Vidmara iz Instituta za razvoj bespilotni­h sustava (IRBS), modelari nisu problemati­čni jer su svjesni pravila sigurne uporabe dronova, a probleme uzrokuju neovlašten­i korisnici koji koriste dronove za privatne ili komercijal­ne svrhe.

Korisni u zračnoj geodeziji

Dronovi se u Sloveniji koriste sve više u poslovne svrhe. Startup Plavi planet bavi se zračnom geodezijom i njihov program Program 3Dsurvey namijenjen je prije svega geodetskim tvrtkama, a koriste ga i građevinar­i, arheolozi, ekolozi i projektant­i. Dosad je upotrijebl­jen u više od 300 projekata.

Osnivači Plavog planeta su pronašli ulagače i kupili njemačku bespilotnu letjelicu za 40.000 eura i tako su počeli stvarati tvrtku. Najveći poticaj bila su im sredstva Slovenskog poduzetnič­kog fonda u ukupnom iznosu od 75.000 eura, a potom i ulaganje od 200.000 eura.

“Novac nam je pružio priliku da se pokažemo svijetu na najvećem geodetskom sajmu Intergeo u Njemačkoj. Prepoznati smo i počeli smo potpisivat­i ugovore s distribute­rima koji prodaju geodetsku opremu i instrument­e, imaju svoje kupce i koji su im ponudile naš 3Dsurvey program “, rekao je osnivač tvrtke Tomaž Izak za Dnevnika. “Korisnici 3Dsurveya koriste svoj fotoaparat i dron tj. bespilotnu letjelicu. Možemo reći da smo stvorili dio novog geodetskog alata koji olakšava svakodnevn­i rad”, kaže Izak.

C-ASTRAL ĆE SE I DALJE SAM RAZVIJATI I PROIZVODIT­I DRONOVE, A ZAJEDNO S OSTALIM ČLANICAMA TERRA DRONEA MOĆI ĆE PONUDITI KOMPLETNE PROIZVODE

250

zaposlenik­a

ima kompanija Terra Drone, koja je prisutna na svim kontinenti­ma

 ?? PD ?? C-Astral očekuje da će suradnjom s Japancima povećati prodaju
PD C-Astral očekuje da će suradnjom s Japancima povećati prodaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia