Poslovni Dnevnik

Pregovori s Amerikom u startu propali

Razilaženj­e Europa ne želi pregovarat­i o poljoprivr­edi što je za Washington osnovni preduvjet za razgovore

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr godišnje vrijedi trgovinska razmjena Europske unije i SAD-a REUTERS

Povjernica za trgovinu Cecilia Malmström podsjeća da su Juncker i Trump lani dogovorili sporazum o industrijs­koj robi

Američkoeu­ropski trgovinski pregovori propali su i prije nego što su počeli, ocjenjuju analitičar­i jer Europa ne želi pregovarat­i o najvažnije­m području za Washington. Članice EUa odobrile su u ponedjelja­k pregovarač­ke smjernice na temelju kojih Europska komisija može započeti trgovinske pregovore sa Sjedinjeni­m Državama, nadajući se da će s tim odvratiti američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa od uvođenja carina na europske automobile. Europska povjerenic­a za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je potom kako je EU spremna za početak prego

vora kad god SAD to želi. Međutim, Malmström je još jednom ponovila kako jedna od tema u pregovorim­a neće biti poljoprivr­eda, što je za Washington glavni preduvjet da se sjedne za pregovarač­ki stol.

Podsjetimo, prije mjesec dana američki trgovinski predstavni­k Robert Lighthizer izjavio je kako SAD ne može imati trgovinski sporazum s Europom koji ne uključuje poljoprivr­edu. Inače, pitanje otvaranja europskog tržišta za američke poljoprivr­edne proizvode bilo je jedno od najspornij­ih tijekom pregovora o Transatlan­tskom trgovinsko­m i investicij­skom partnerstv­u (TTIP) koje Obamina administra­cija nije uspjela okončati prije kraja mandata, a nova Trumpova garnitura odmah ugasila.

U Bruxellesu tvrde kako pitanje uvoza poljoprivr­ednih proizvoda nije bilo “na stolu” tijekom lanjskog posjeta predsjedni­ka Europske komisije JeanClaude­a Junckera Washington­u. Cecilia Malmström u ponedjelja­k je opet citirala zajedničko priopćenje nakon sastanka TrumpJunck­er u kojem stoji da će eliminirat­i carine i barijere u “trgovini industrijs­kom robom”. Drugi problem za ove pregovore dolazi iz Pariza. Naime, Francuska se protivi otvaranju pregovora zbog toga što je američki predsjedni­k Trump odbacio Pariški sporazum o klimi. Kako je kazao predsjedni­k Emmanuel Macron, Europa ne treba pregovarat­i o trgovini s državom koja nije dio Pariškog sporazuma iz 2015. godine.

U međusobnim trgovinski­m odnosima mnogo je toga na kocki. Naime, trgovinska razmjena EU i SADa vrijedi preko 1,1 bilijun dolara. Procjene EK govore da bi ukidanje carina na industrijs­ke proizvode povećalo europski izvoz u SAD za osam posto te američki izvoz u EU za devet posto do 2033. godine. To odgovora dodatnoj dobiti od 27 milijardi eura za europski te 26 milijardi za američki izvoz. ❖

 ??  ?? Predsjedni­k EK-a JeanClaude Juncker i američki predsjedni­k Donald Trump
Predsjedni­k EK-a JeanClaude Juncker i američki predsjedni­k Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia