Poslovni Dnevnik

Niz tvrtki ponudilo novac za obnovu Notre Dame

Privatni sektor donira 400 milijuna eura

-

Najbogatij­e francuske obitelji u čijem su vlasništvu poznate kompanije iz industrije luksuza obećale su donirati stotine milijuna eura za obnovu pariške katedrale Notre Dame stradale u velikom požaru. Obitelj Arnault, vlasnici Louis Vuitton Möet Hennessyja (LVMH), obećala je donirati 200 milijuna eura, stoji u priopćenju objavljeno­m u utorak. “Obitelj Arnault i LVMH grupa, u solidarnos­ti s ovom nacionalno­m tragedijom, povezani su s

obnovom ove izvanredne katedrale, simbola Francuske, njezine baštine i njezina jedinstva”, izjavila je obitelj.

Obitelj Pinault u čijem je vlasništvu kompanija Kering koja, između ostaloga, posjeduje brendove Gucci i Yves Saint Laurent, najavila je uplatu 100 milijuna eura. Francois Henri Pinault je pojasnio kako će novac donirati putem svoje holding kompanije Artemis. Obiteljima Arnault i Pinault pridružila se i naftna kompanija Total koja će također uplatiti 100 milijuna eura. U obnovu jednog od simbola Pariza uključit će se cijela nacija, najavio je u utorak rano ujutro predsjedni­k Emmanuel Macron.

Valérie Pécresse, čelnica regije ÎledeFranc­e, izjavila je kako će lokalna vlast dodijeliti 10 milijuna eura pomoći za izvanredne slučajeve kako bi nadbiskupi­ja mogla početi s prvim radovima na obnovi. “Ova obnova očito će stajati vrlo mnogo”, kazala je Pécresse za Radio Classique.

PREDSJEDNI­K EMMANUEL MACRON NAJAVIO JE NACIONALNU KAMPANJU ZA FINANCIRAN­JE

 ??  ?? U požaru se urušilo krovište i toranj katedrale
U požaru se urušilo krovište i toranj katedrale

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia