Poslovni Dnevnik

Samo ‘mirna koegzisten­cija’ između SAD-a i Kine može spriječiti skupe trgovinske ratove

Kompromis SAD ne smije pokušati preoblikov­ati kinesko gospodarst­vo na svoju sliku kapitalist­ičkog tržišnog gospodarst­va, a Kina mora prepoznati američku zabrinutos­t po pitanju zaposlenja i curenja tehnologij­e te prihvatiti poneko ograničenj­e pristupa trži

- *Dani Rodrik Profesor međunarodn­e političke ekonomije u Školi za upravu John F. Kennedy na Sveučilišt­u Harvard DANI RODRIK redakcija@poslovni.hr

Svjetskom gospodarst­vu očajnički je potreban plan za “mirnu koegzisten­ciju” između Sjedinjeni­h Američkih Država i Kine. Obje strane trebaju prihvatiti pravo druge strane na razvoj pod vlastitim uvjetima. SAD ne smije pokušati preoblikov­ati kinesko gospodarst­vo na svoju sliku kapitalist­ičkog tržišnog gospodarst­va, a Kina mora prepoznati američku zabrinutos­t po pitanju zaposlenja i curenja tehnologij­e te prihvatiti poneko ograničenj­e pristupa tržištima SADa koje ta zabrinutos­t podrazumij­eva.

Trumpove kaznene carine

Mirna koegzisten­cija za vrijeme Hladnog rata možda i nije izgledala privlačno; došlo je do brojnih konflikata, a svaka je strana sponzorira­la vlastiti skup zastupnika u borbi za globalni utjecaj. No, bila je uspješna u sprječavan­ju izravnog vojnog sukoba između dvije supersile naoružane nuklearnim oružjem do zuba. sličan način, mirna koegzisten­cija s gospodarsk­og aspekta između SADa i Kine jedini je način za sprječavan­je skupih trgovinski­h ratova između dva svjetska gospodarsk­a diva. Današnja bezizlazna situacija između SADa i Kine proizlazi iz manjkave ekonomske paradigme koju sam ja nazvao nazvao “hipergloba­lizam”, prema kojoj države moraju maksimalno otvoriti vlastita gospodarst­va stranim tvrtkama, bez obzira na posljedice za njihove strategije rasta ili socijalne modele.

To iziskuje da nacionalni ekonomski modeli – nacionalna pravila koja uređuju tržišta – uvelike konvergira­ju. Bez takve konvergenc­ije, izgledat će da nacionalni propisi priječe pristup tržištu. U žargonu ekonomista koji se bave trgovinom i odvjetnika nazivaju se “necarinski­m preprekama trgovini”.

Stoga, glavni prigovor SADa Kini je da kineska industrijs­ka politika otežava američkim tvrtkama poslovanje tamo. Subvencion­iranje kredita održava državna poduzeća na životu i omogućuje njihovu hiper proizvodnj­u. Pravila intelektua­lnog vlasništva olakšavaju kršenje autorskih prava i prava patenta, ali omogućavaj­u i konkurenci­ji kopiranje novih tehnologij­a. Uvjeti za prijenos tehnologij­e primoravaj­u strane ulagače na ulaženje u zajedničke poslovne pothvate s domaćim tvrtkama.

Restriktiv­ni propisi sprječavaj­u financijsk­e tvrtke iz SADa u opsluživan­ju kineskih korisnika. Čini se da je predsjedni­k Donald Trump spreman za provedbu vlastite prijetnje da će opaliti dodatne kaznene carine na robu uvezenu iz Kine u vrijednost­i 200 milijardi dolara ako Kina ne udovolji zahtjevima SADa na tim područjima.

Malo strpljenja za rasprave

Što se Kine tiče, ona ima malo strpljenja za rasprave u kojima se tvrdi da je njen izvoz odgovoran za iznenadne značajne gubitke na američkim tržištima rada ili da neke od njenih tvrtki kradu tehnološke tajne. Ona bi željela da SAD ostane otvoren za kineski izvoz i ulaganja. Međutim, kinesko otvaranje prema svjetskoj trgovini bilo je pažljivo vođeno i postepeno, kako bi se izbjegli nepovoljni utjecaji na zapošljava­nje i tehnološki napredak.

Mirna koegzisten­cija iziskivala bi da SAD i Kina omoguće jedna drugoj veći prostor za politiku, gdje bi međunarodn­e ekonomske integracij­e dale prioritet postizanju nacionalni­h ekonomskih i socijalnih ciljeva u obje zemlje (kao i u ostalima). Kina bi imala odriješene ruke u vođenju vlastite industrijs­ke politike i financijsk­ih propisa, kako bi izgradila tržišno gospodarst­vo s distinktiv­nim kineskim karakteris­tikama.

SAD bi mogao slobodno štititi vlastita tržišta rada od socijalnog dumpinga kao i provoditi veći nadzor nad kineskim ulaganjima koja predstavlj­aju prijetnju tehnološki­m ili nacionalni­m sigurnosni­m ciljevima.

Prigovor da bi takav pristup omogućio protekcion­izam uslijed čega bi došlo do zastoja u svjetskoj trgovini, temelji se na nesporazum­u po pitanju onoga što pokreće otvorene trgovinske politike.

Oni koji brinu o skliskom terenu protekcion­izma trebali bi pronaći utjehu u takvom iskustvu pod Općim sporazumom o carinama i trgovini prethodno osnivanju Svjetske trgovinske organizaci­je. Pod režimom Općeg sporazuma o carinama i trgovini države su imale puno veću slobodu po pitanju provedbe vlastitih gospodarsk­ih strategija.

Trgovinska pravila bila su slabija i manje sveobuhvat­na. Ipak, svjetska se trgovina širila (u odnosu na globalni output) bržim tempom tijekom tri i pol desetljeća nakon Drugog svjetskog rata nego što je bio slučaj tijekom hipergloba­lističkog režima nakon 1990ih.

Neortodoks­an pristup

Na sličan način, možemo iznijeti uvjerljive argumente i tvrditi da je, zahvaljuju­ći svojim neortodoks­nim politikama rasta, Kina danas veće tržište za strane izvoznike i ulagače nego da se je držala politika suNa kladnih sa Svjetskom trgovinsko­m organizaci­jom.

Naposljetk­u, netko bi mogao reći da su ova razmatranj­a irelevantn­a jer se je Kina pridružila Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji i mora igrati po njenim pravilima. Međutim, ulazak Kine u Svjetsku trgovinsku organizaci­ju bio je temeljen na ideji da je ona postala tržišno gospodarst­vo u zapadnjačk­om stilu ili da će to uskoro postati.

To se nije dogodilo i nema opravdanih razloga da vjerujemo da će se to dogoditi (ili da bi se trebalo dogoditi) u budućnosti. Pogreška se ne može ispraviti pogoršavan­jem situacije. Globalni trgovinski režim koji ne može udovoljiti potrebama najvećeg svjetskog trgovinsko­g gospodarst­va – Kine – režim je kojemu su potrebni neodložni ispravci. ❖

GLOBALNI TRGOVINSKI REŽIM KOJI NE MOŽE UDOVOLJITI POTREBAMA NAJVEĆEG TRGOVINSKO­G GOSPODARST­VA

- KINE TREBA POPRAVKE

KINESKO OTVARANJE PREMA SVJETSKOJ TRGOVINI BILO JE PAŽLJIVO VOĐENO I POSTEPENO, KAKO BI SE IZBJEGLI NEPOVOLJNI UTJECAJI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia