Poslovni Dnevnik

Kršenje sankcija stajat će UniCredit 1,3 milijarde dolara

Nagodba Konačno završen šestogodiš­nji postupak s američkim vlastima

-

Banke iz grupe UniCredit netranspar­entno su preusmjera­vale transakcij­e preko SAD-a

Banke u vlasništvu talijansko­g UniCredita postigle su nagodbu s američkim vlastima, u sklopu koje će platiti kaznu od 1,3 milijarde dolara zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv više država. Sankcije su uvedene u sklopu borbe protiv “onih koji šire upotrebu oružja za masovno uništenje” te protiv “globalnog terorizma”, navodi se u priopćenju američkog ministarst­va financija.

Na popisu zemalja obuhvaćeni­h sankcijama nalaze se Iran, Libija, Sudan, Sirija, Kuba i Mjanmar. “Banke iz grupe UniCredit prekršile su više programa sankcija netranspar­entnim preusmjera­vanjem transakcij­a preko SADa, bu

dući da bi spoznaja o njihovoj stvarnoj prirodi rezultiral­a blokadom odnosno odbijanjem tih plaćanja”, objavila je dužnosnica američkog ministarst­va financija Sigal Mandelker. Nagodba obuhvaća krovnu talijansku banku i njezine podružnice u Njemačkoj UniCredit Bank AG te UniCredit Bank Austria. Njemačka podružnica pristala je i priznati krivnju za ilegalno prebacivan­je stotina milijuna dolara kriz američki financijsk­i sustav, priopćilo je ministarst­vo pravosuđa.

Reuters pojašnjava kkao se radi o kršenju američkih sankcija, uključujuć­i i onih povezanih s iranskim državnim brodarom IRISL. Iz američkog ministarst­va financija poručili su da je UniCredit 10 godina “svjesno i namjerno” kršio sankcije. Američka državna odvjetnica Jessie Liu ocijenila je u priopćenju bančine poteze “iznimno besramnima”. Ovime je završio šestogodiš­nji postupak koji je pritiskao talijansku banku. UniCredit je u priopćenju istaknuo kako je iznos nagodbe svih podružnica u potpunosti pokriven ranijim rezervacij­ama. Štoviše, rezervacij­e su veće za 300 milijuna eura, pa će za toliko biti povećana dobit u prvom tromjesečj­u, najavila je banka.

UZ NOVČANU KAZNU, NJEMAČKA PODRUŽNICA PRISTALA JE I PRIZNATI KRIVNJU ZA ILEGALNO PREBACIVAN­JE STOTINA MILIJUNA DOLARA KROZ FINANCIJSK­I SUSTAV

 ??  ?? Banka je priopćila da je iznos nagodbe pokriven rezervacij­ama
Banka je priopćila da je iznos nagodbe pokriven rezervacij­ama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia