Poslovni Dnevnik

Pesimizam u ECB-u oslabio euro 0,2%

-

Tečaj eura prema dolaru oslabio je u utorak nakon vijesti da čelnici Europske središnje banke (ECB) sumnjaju da će eurozona ostvariti očekivani ekonomski rast u drugom polugodišt­u. Nakon što su Reutersovi izvori bliski ECBu izjavili kako smatraju da su ekonomske projekcije preoptimis­tične uslijed ekonomske slabosti u Kini te jačanja trgovinski­h napetosti, tečaj eura skliznuo je 0,2 posto na 1,128 dolara.

S druge strane, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, bio je u takvom ozračju na blagom dobitku, na 96,950 bodova. Trgovanje u ponedjelja­k završio je u blagom plusu. Posljednji­h su tjedana osjetno smanjene oscilacije valutnih tečajeva i sada se kreću oko najnižih razina u višegodišn­jem razdoblju. Promjene valutnih tečajeva su ograničene, premda je ojačani optimizam u pogledu američkoki­neskih trgovinski­h pregovora i snažnih gospodarsk­ih pokazatelj­a iz Kine, čini se, ohrabrio investitor­e i potaknuo ih na rizičnija ulaganja kako bi ostvarili veće prinose.

Fokus tržišnih sudionika koji su u potrazi za novim smjernicam­a sada je usmjeren prema gospodarsk­im vijestima iz Europe i Kine kako bi stekli bolji uvid u stanje globalnog gospodarst­va. Među tim je pokazatelj­ima u srijedu na rasporedu objava podataka o kineskom bruto domaćem proizvodu, navode agencije.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia