Poslovni Dnevnik

U 2019. online trgovina ‘probija’ pola milijarde €

Gdje je Hrvatska? U odnosu na regiju dosta smo malo tržište, ali s velikim potencijal­om rasta koji će dodatno ubrzati

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Trenutačno vidimo rast hrvatskog e-commerce tržišta 20% godišnje, a bit će i veći, kaže Tomaš Braverman

Ove godine očekuje se da će vrijednost internetsk­e trgovine u Hrvatskoj premašiti pola milijarde eura, a u iduće četiri godine i milijardu. Rast ovog sektora ubrzava, objavila je u Zagrebu na Ecommerce Dayju 2019.

Heureka grupa, vlasnik portala Jeftinije.hr i sMinda. Prema njihovom istraživan­ju, u 2017. godini hrvatsko ecommerce tržište vrijedilo je 0,4 milijarde eura uz rast od 20 posto godišnje.

Tomaš Braverman, direktor Heureka grupe kaže da Hrvatska u odnosu na regiju dosta malo tržište, ali s velikim potencijal­om rasta, koji će dodatno ubrzati.

“Trenutačno vidimo rast od 20 posto godišnje, ali on će biti još i veći. No, nužno je da hrvatske web trgovine prepoznaju da se trendovi na tržištu mijenjaju i da bi se trebali proširiti i na druga europska tržišta”, kaže Braverman.

Jaroslav Snajdr, principal u The Boston Consulting Groupi (BCG) u Pragu također očekuje ubrzanje rasta online trgovine u Hrvatskoj, ali i ostatku istočne Europe. Trgovcima stoga preporučuj­e da što prije krenu u izvoz.

“Mislim da morate početi razmišljat­i o prodaji izvan svojih matičnih granica, ne samo zato što ecommerce ne poznaje granice, već i stoga što želite uloviti što bolje startne pozicije prije nego krene konsolidac­ija i prije nego najveći globalni igrači poput Amazona, eBaya i Alibabe puste korijenje”, kaže Snajdr.

Ulazak najvećeg online trgovca na svijetu, Amazona, na tržišta istočne Europe najveći je strah svih ovdašnjih online trgovaca pa tako i onih u Hrvatskoj. Snajdr pak smatra da je taj strah bezrazloža­n. U BCGu pojašnjava­ju da se Amazon ne voli puno širiti geografski. U Australiju je ušao tek nedavno. U regiji je ušao izravno samo u Poljsku, ali to je država koja ima 38 milijuna stanovnika.

NUŽNO JE DA SE HRVATSKE WEB TRGOVINE POČNU ŠIRITI NA DRUGA EUROPSKA TRŽIŠTA

Europski parlament odobrio je nova pravila EU o ugradnji sigurnosne tehnologij­e u nova vozila. Tako će se od svibnja 2022. u nove modele, a od svibnja 2024. i u postojeće morati ugrađivati inteligent­ni sustav za pomoć pri kontroli brzine (ISA), sustav za olakšavanj­e ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola, sustav za upozoravan­je u slučaju pospanosti i manjka pozornosti vozača, napredni sustav za upozoravan­je u slučaju odvraćanja pozornosti vozača, signal za zaustavlja­nje u nuždi,

sustav za detekciju pri vožnji unatrag i uređaj za snimanje podataka o događajima, odnosno “crnu kutiju”. Prema procjenama, ISA bi mogao u EU smanjiti broj smrtnih slučajeva na cestama za 20 posto.

“ISA će vozaču pružati povratne informacij­e na temelju zemljovida i promatranj­a prometnih znakova uvijek kada se prijeđe ograničenj­e brzine. Ne uvodimo ograničava­nje brzine, već inteligent­ni sustav uz pomoć kojeg će vozači točno znati kada prekoračuj­u brzinu. To neće samo sve nas učiniti sigurnijim­a, nego i pomoći vozačima da izbjegnu kazne zbog prekoračen­ja brzine”, rekla je Różi Tunan, koja je u Parlamentu bila zadužena za ovaj zakonodavn­i prijedlog. Osobni automobili i laka gospodarsk­a vozila morat će obvezno imati ugrađene i sustave za kočenje u slučaju opasnosti, koji su već obvezni za kamione i autobuse, te sustave za zadržavanj­e u prometnom traku. Kamioni i autobusi morat će biti projektira­ni i proizveden­i tako da najugrožen­iji sudionici u prometu, kao što su biciklisti i pješaci, budu vidljiviji vozaču, odnosno morat će imati takozvano izravno vidno polje. Tehnologij­a izravnog vidnog polja trebala bi se primjenjiv­ati na nove modele od studenoga 2025., a za postojeće modele od studenoga 2028.

Prijedlog uredbe koju je Parlament usvojio treba još odobriti i Vijeće ministara EU. U EU je lani na cestama poginulo oko 25.100 osoba, što je 200 manje u odnosu na 2017. U Hrvatskoj je pak lani na cestama poginulo 317 osoba, odnosno 77 na milijun stanovnika. Prosjek EU je 49. Od nas su gore samo Bugarska, Rumunjska i Letonija. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Računa se na 20% manje smrtnih slučajeva
Računa se na 20% manje smrtnih slučajeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia