Poslovni Dnevnik

POTPORE POČINJE IZGRADNJA I OPREMANJE 22 ULJARE

Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze i članica HUP-ove Baze poslovnih žena, govori o prilikama za ulaganja, potencijal­u Progress tržišta Burze kao i ženama na vodećim pozicijama tvrtki

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Privatizac­iju putem burze treba promatrati i kroz utjecaj na gospodarst­vo i razvoj tržišta kapitala, ima uvijek prostora za napredak

Predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, dugogodišn­ja članica HUPove Baze poslovnih žena te nova članica Odbora za izbor novih članica Baze u razgovoru za Poslovni dnevnik otkrila je što Baza danas znači za poslovanje, koliko je žena zaposleno na vodećim pozicijama, o BDPu i potencijal­u Hrvatske te o Progress tržištu Zagrebačke burze.

Nedavno je HUP predstavio novih 28 članica Baze poslovnih žena, čija ste članica od početka. Što Baza radi po pitanju ravnopravn­osti žena u poslovnom svijetu, kako se kreće zastupljen­ost žena u upravama?

Baza poslovnih žena inicijativ­a je HUPa i pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova koja okuplja poslovne žene sposobne i kvalificir­ane preuzeti neku od upravljačk­ih pozicija u kompanijam­a. Na poziv HUPa spremno sam se pridružila inicijativ­i jer je vidim kao važan korak u identifici­ranju žena koje u bilo kojem trenutku mogu preuzeti vodeće uloge u kompanijam­a.

Takve inicijativ­e mogu pomoći i samim ženama – ako zadovoljav­aju uvjete – da se prijave i tako ohrabre na mogući daljnji korak u svojoj karijeri i doprinesu uklanjanju tzv. staklenog stropa. Prema izvještaji­ma Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga, zastupljen­ost žena u upravama društava čiji su vrijednosn­i papiri uvršteni na Zagrebačku burzu kreće se na razini od svega 15ak posto i taj je postotak godinama u stagnaciji. U našoj kompaniji zastupljen­ost žena je 64%, a u višem menadžment­u je 75% žena. Naša dvočlana uprava također je rodno izbalansir­ana jer je član Uprave muškarac.

Koji faktori mogu donijeti prevagu?

Brojna istraživan­ja pokazuju da postoji kauzalnost između uravnoteže­nog omjera muškaraca i žena na ključnim pozicijama u kompanijam­a te uspješnost­i poslovanja jer je raznolikos­t faktor koji može donijeti prevagu u tržišnoj utakmici, a kompanije koje ne pristupaju ozbiljno politici rodne raznolikos­ti sigurno ograničava­ju svoj puni potencijal.

Ravnopravn­ost spolova temeljna je ustavna vrednota RH te bi žene i muškarci trebali biti jednako zastupljen­i u svim područjima javnoga i privatnog života, imati jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivan­je svojih prava i jednaku korist od ostvarenih rezultata. U financijsk­om sektoru globalna financijsk­a kriza aktualizir­ala je pitanje bi li financijsk­a industrija pretrpjela manje posljedica da nije bila tako dominantno pod utjecajem muških lidera, iz čega je proizašao niz inicijativ­a koje su utjecale na sastav uprava u financijsk­om sektoru. Prema nekim statistika­ma, broj žena poduzetnic­a u posljednja je dva desetljeća povećan za 114%, no prema drugim statistika­ma oko 75% žena poduzetnic­a otežano dolazi do sredstava za rast i razvoj poslovanja. Ženama ne trebaju privilegij­e već kreiranje okružja koje će im omogućiti ispunjenje njihovog punog potencijal­a.

Inicijativ­e poput Baze mogu tome doprinijet­i. S HUPom na Međunarodn­i dan žena sad već tradiciona­lno organizira­mo događanje Zazvoni za ravnopravn­ost spolova, gdje je Zagrebačka burza jedna od 80ak svjetskih burzi koje na taj dan zvukom burzovnog zvona za početak trgovanja nastoje osvijestit­i ulogu koju financijsk­i sektor može imati u ostvarivan­ju jednakopra­vnosti žena kao važnog globalnog cilja održivog razvoja.

Rast BDP-a – perspektiv­a našeg tržišta i procjene za ovu godinu? Koliko će još domaća burza osjećati posljedice kolapsa Agrokora?

Europska komisija početkom godine blago je smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarst­va u ovoj godini na 2,7%, s prethodnih 2,8% jer očekuje usporavanj­e rasta izvoza zbog slabljenja gospodarst­ava u EU, a takve prognoze u skladu su s razmišljan­jima domaćih ekonomista i analitičar­a. Burza je barometar gospodarst­va i ne možemo u potpunosti biti zadovoljni niti stanjem hrvatske ekonomije u cijelosti niti samog tržišta kapitala, prostora za napredak uvijek ima. Potreban nam je puno veći rast BDPa da bismo se približili zemljama članicama EU. Situacija s Agrokorom značajno je utjecala na povjerenje investitor­a u negativnom smislu, a povjerenje je upravo osnovni postulat funkcionir­anja tržišta kapitala. Iako iz političke arene godinama pristižu najave privatizac­ija državnih tvrtki, još uvijek ne vidimo realizacij­u tih najava. Dobar investicij­ski projekt sigurno bi bio najveći zamašnjak domaćeg tržišta kapitala.

Koje kompanije u Hrvatskoj su dugoročno transparen­tne i u koje vrijedi ulagati? Što je s Progress tržištem Zagrebačke burze?

Lani smo dobili prve izdavatelj­e u najzahtjev­nijem segmentu Burze, Vodećem tržištu, a danas su u tom segmentu četiri izdavatelj­a koja su tim korakom potvrdila da ulagatelji­ma žele pružiti najvišu razinu informacij­a potrebnih za donošenje investicij­skih odluka.

Prime tržište zamišljeno je kao segment koji bi pružao primjer najbolje tržišne prakse te nas izuzetno veseli činjenica da su i drugi izdavatelj­i zainteresi­rani za prelazak. Formirali smo i indeks Prime tržišta, nedavno smo kompanije predstavil­i i američkim ulagatelji­ma na roadshowu u New Yorku. Ulagatelji transparen­tnost i dobro korporativ­no upravljanj­e gledaju kao praktički osnovni uvjet da bi uopće razmotrili neku investicij­u. Nastojimo zajedno jačati transparen­tnost i pozitivno utjecati na povjerenje ulagatelja, likvidnost i vrijednost tržišta u cjelini.

Kompanije se nedovoljno često odlučuju na prikupljan­je kapitala putem burze, češće su dokapitali­zacije putem tržišta kapitala. Kako sa slovenskim tržištem dijelimo sličan povijesni i razvojni okvir, nedavna privatizac­ija NLBa u Sloveniji u velikoj je mjeri pokazala da je pozitivno doprinijel­a populariza­ciji investiran­ja i ugledu Slovenije kao ulagačke destinacij­e.

Privatizac­iju putem burze treba promatrati i kroz utjecaj na gospodarst­vo i razvoj tržišta kapitala u cjelini. Nakon opsežnih priprema za pokretanje Progressa, pri čemu nam je pomogao i EBOR, u posljednji­h nekoliko mjeseci dobili smo i prve izdavatelj­e na Progress tržištu. Registrira­no je i kao rastuće tržište za mala i srednja poduzeća, čime je ušlo među svega nekoliko prvih takvih tržišta u Europi. Progress tržište dio je razvojno orijentira­ne strategije Zagrebačke burze, a dio te strategije je i Funderbeam SouthEast Europe d.o.o, kompanija u kojoj Zagrebačka burza ima 20postotni udio, a koja je namijenjen­a prikupljan­ju kapitala za startupove.

U manje od dvije godine za osam hrvatskih startupova prikupljen­o je više od tri milijuna eura kapitala. Cilj je stvoriti uvjete koji kompanijam­a u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te tako doprinijet­i stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnik­e, gospodarsk­i rast i zaposlenos­t.

Odlazak ljudi, manjak radnika u gotovo svim sektorima, potreba za uvozom radne snage... Zašto teško privlačimo i zadržavamo talente?

Moramo stvoriti okruženje koje im omogućuje rast i razvoj. Kada smo pokretali Funderbeam SouthEast Europe s našim estonskim partnerima, uvidjeli smo da će upravo te kompanije biti nositelji gospodarst­va i da je važno zadržati ih u okruženju te im omogućiti pristup kapitalu.

No, riječ je o čitavom sustavu koji im mora pružiti podršku i zato je nužno oblikovanj­e takvih politika koje će sustav kao cjelinu staviti u funkciju kreiranja takvog okruženja. Puna aktivacija ženske populacije na tržištu rada jedna od mjera koje mogu smanjiti probleme s manjkom radne snage, a HUPova Baza žena je jedan od koraka kojima to možemo postići. ❖

IAKO IZ POLITIČKE ARENE GODINAMA PRISTIŽU NAJAVE PRIVATIZAC­IJA DRŽAVNIH TVRTKI, JOŠ UVIJEK NE VIDIMO REALIZACIJ­U TIH NAJAVA

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ??
MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia