Poslovni Dnevnik

Amazon i društvo nisu bauk, svima bude bolje kad stignu

Paradoks Eksperti kažu da domaćim web igračima dolazak rivala treba biti cilj

-

Drugim riječima, veća je od cijele jadranske regije. “Uvijek postoji mogućnost da se Amazon pojavi u regiji kao što je to napravio u Austriji, gdje nije izravno prisutan nego preko svoje njemačke jedinice. Međutim, mnogo je izvjesnije da će idućih pet godina pratiti tržište kao i do sada iz Njemačke, Italije i Velike Britanije s obzirom na to da postoje mnoga veća tržišta na kojima može jednostavn­ije postići rast”, kaže Snajdr.

Dodaje da to ne vrijedi za Alibabu, odnosno za AliExpress, jer kineski igrač na tržišta ulazi mnogo nepredvidl­jivije. Alibaba je već ispitivao mogućnost da u Hrvatskoj, u Zadru, i Bugarskoj izgradi lokalno skladište. Zasad je potvrdio samo da će u Belgiji otvoriti prvo i središnje EU skladište.

“Možda zvuči paradoksal­no, ali ulazak konkurenci­je trebao bi vam biti cilj, jer na primjeru Italije se vidi da otkako je Amazon ušao na tržište kupci kupuju više, usluga je bolja i općenito, svima je postalo bolje”, kaže Snajdr. S druge strane, nisu ni svi ulasci velikih igrača na manja europska tržišta nužno uspješni. EBay je 2013. zatvorio ured u Poljskoj, jer se nije mogao nositi s lokalnim igračima. Najjači među njima je Allegro. No, izlazak eBaya s poljskog tržišta, iako

on nije imao velik tržišni udio, svega tri posto, stvorio je veliki, neočekivan­i efekt. Značajno je porastao tržišni udjel malih online trgovaca u Poljskoj.

Inače, u Hrvatskoj upravo su mali trgovci dominantni. Postoci nisu iznijeti. No, u BCGu tvrde da su slični onima u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, gdje najveći online ecommerce igrač drži 615 posto tržišnog udjela, a s prvih deset jedva trećinu tržišta. Drugim riječima, dvije trećine tržišta pa i više otpada na male web trgovine. Unatoč usitnjenos­ti tržišta, u Hrvatskoj se očekuje da će se broj online trgovina nastaviti povećavati. Naime, izuzev Rumunjske, Hrvatska ima najmanji broj web trgovina na tisuću stanovnika u istočnoj Europi. Otprilike na 2000 stanovnika dođe po jedna web trgovina. Za usporedbu u Češkoj, koja je među najrazvije­nijima po pitanju etrgovine, prosjek je veći od tri trgovine na tisuću stanovnika.

Prema podacima Heureka grupe u Hrvatskoj posluje 5000 online trgovina. Broj online kupaca procjenjuj­e se na 1,8 milijuna, milijun manje nego što je ukupno korisnika interneta. No, internetsk­a trgovina još zauzima vrlo malen udio u ukupnoj maloprodaj­i. Svega tri posto, prema Heureki.

BCG je tu malo konzervati­vniji. Snajdr je u svojoj prezentaci­ji iznio podatak da je penetracij­a online trgovine u retailu u Hrvatskoj dva posto.

Darko Dujić, direktor sMind Hrvatska, kaže da se na tržištu vidi evolucija online trgovine u Hrvatskoj.

“Naše najnovije istraživan­je pokazuje da samo 5% hrvatskih korisnika interneta nije imalo iskustva s kupovinom online, 67% je unazad mjesec dana kupilo barem jedan proizvod i to se kontinuira­no povećava, a udio kupaca koji kupuju preko mobitela u godinu dana skočio je s 23 na 32% ”, zaključuje Dujić. ❖

U RH JE 5000 ONLINE TRGOVINA. BROJ ONLINE KUPACA PROCJENJUJ­E SE NA 1,8 MILIJUNA, MILIJUN MANJE OD UKUPNIH KORISNIKA WEBA, KAŽU U HEUREKI

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Jaroslav Snajdr, The Boston Consulting Groupa
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Jaroslav Snajdr, The Boston Consulting Groupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia