Poslovni Dnevnik

Država pokriva 50% troškova izgradnje pogona za 22 uljara

Vrijednost potpore 15-600.000 €

-

Tomislav Tolušić, potpredsje­dnik Vlade i ministar poljoprivr­ede prisustvov­ao je potpisivan­ju 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnj­u ulja, koje je s poljoprivr­ednicima potpisala ravnatelji­ca Agencije za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić. Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 26,7 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost ulaganja 56,2 milijuna.

Ugovori su rezultat 3. natječaja tipa operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednost­i poljoprivr­ednim proizvodim­a iz Programa ruralnog razvoja vrijednog 75 milijuna kuna koji je bio namijenjen isključivo za ulaganja u objekte za proizvodnj­u ulja od maslina, tikva (buča) uljarica i voća. Vrijednost potpore po projektu predviđena natječajem iznosila je od 15.000 do 600.000 eura, a intenzitet potpore po projektu 50 posto od ukupnih prihvatlji­vih troškova projekta.

Hina prenosi kako poljoprivr­edna zadruga Cres novom tehnologij­om planira pospješiti kvalitetu maslinovog ulja i zadovoljit­i potrebe zadrugara i ostalih otočana koji kod njih prerađuju masline. Dobili su 1,5 milijuna kuna potpore, a utrošit će ih u opremanje objekta uljare za proizvodnj­u maslinovog ulja i nabavku gospodarsk­ih vozila. Među dobitnicim­a potpore je i tvrtka Pannonian grain iz Osijeka, koja se bavi proizvodnj­om hladnih prešanih ulja. Potpora će im omogućiti da budu još kon

kurentniji na tržištu, a sredstva će iskoristit­i za opremanje pogona za proizvodnj­u hladnog prešanog ulja te za širenje asortimana, posebice bučinog ulja.

˝Želimo proizvode s dodanom vrijednošć­u i stvaramo uvjete za proizvodnj­u i preradu poljoprivr­ednih proizvoda. Povećava se potražnja za maslinovim uljima, potrošači sve više cijene „butik“proizvodnj­u, pa imamo šansu za veću proizvodnj­u, i za sadnju novih nasada maslina. Maslinarst­vo je među našim strateškim proizvodnj­ama koje posebno potičemo˝, poručuje Tolušić.

ŽELIMO PROIZVODE S DODANOM VRIJEDNOŠĆ­U I STVARAMO UVJETE ZA PROIZVODNJ­U I PRERADU

T. Tolušić ministar poljoprivr­ede

 ??  ?? Posebno se želi poticati maslinarst­vo
Posebno se želi poticati maslinarst­vo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia