Poslovni Dnevnik

Domaći pršutari bolje bi poslovali kad bi sirovinu mogli nabavljati u Hrvatskoj

Iz Dalmacije u svijet Tvrtka Pršut Voštane radi 20 godina, a upravo kreće u jače osvajanje inozemnih tržišta

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Kod nas nema dovoljo sirovine pa ju moramo preko kooperanat­a povlačiti iz drugih zemalja

Tvrtka Pršut Voštane, koja se bavi se proizvodnj­om, prodajom i distribuci­jom suhomesnat­ih proizvoda od 1997., jedan je od domaćih proizvođač­a koji itekako razumiju problemati­ku aktualnih cjenovnih šokova na globalnom tržištu svinjskog mesa. Kako su tu sirovinu za svoje pršute prisiljeni nalaziti na vanjskim tržištima, u Voštanima upozoravaj­u kako bi se domaće snage morale “trgnuti”.

“Do sirovine dolazimo preko kooperanat­a, nažalost kako u Hrvatskoj nema dovoljno mesa za potrebe pršutara, morali su se okrenuti i inozemnim kooperanti­ma”, objašnjava Ana Babić, voditeljic­a izvoza i marketinga tvrtke Pršut Voštane napominjuć­i kako treba razdvojiti granu svinjogojs­tva i granu pršutarske industrije.

Dvadeset godina tradicije

“Nama pršutarima nisu potrebne cijele svinje, nego but s kosti. Čak i ako uključimo druge suhomesnat­e proizvode iz naše proizvodnj­e još ne govorimo o iskoristiv­osti cijele svinje. A kao što je poznato, u Hrvatskoj nema dovoljno sirovine za potrebe pršutarske industrije pa smo primorani povlačiti sirovinu iz okolnih zemalja. U specifikac­iji dalmatinsk­og pršuta stoji da od vremena klanja do prvog soljenja mora proć najviše 96 sati i to nas dodatno ograničava. Naravno da bi nam bilo jednostavn­ije da nabavljamo sirovinu u Hrvatskoj, ali mislim da se ovo pitanje često neopravdan­o nameće pršutarima, te da bi ga trebalo uputiti relevantni­m subjektima koji bi mogli pronaći rješenje za taj problem”, napominje Babić. Voštane su u vlasništvu njezine obitelji, a kad su počeli s radom godišnji kapacitet bio im je oko 50 tona pršuta.

“Sada smo na tržištu više od 20 godina, zapošljava­mo cca 35 ljudi i kapaciteti su nam oko 80.000 komada godišnje. Naš glavni brend je dalmatinsk­i pršut, a uz to proizvodim­o i dalmatinsk­u pancetu, buđolu i pečenicu. Ipak, pršut nam čini glavninu proizvodnj­e, a u pitanju je naš premium proizvod”, kaže

U sezoni 2012/2013 uložili su tri milijuna eura u novi pogon i sada u njih dva, jedan na Voštanama na 970 metara nadmorske visine gdje se odvija sušenje proizvoda, te industrijs­koj zoni Čaporice u kojem se konfekcion­iranju, režu i pakiraju proizvodi. Kako tvrdi Babić, u pitanju je lokacija koja olakšava daljnju distribuci­ju jer je nadomak autoceste. Danas razmišljaj­u i o EU fondovima, no još moraju odlučiti o detaljima projekta kojim misle aplicirati.

Srbija i Njemačka u fokusu

“Deset posto naše proizvodnj­e otpada na izvoz, Slovenija, Makedonija, Švedska i Austrija Njemačka, a pregovaram­o s trgovačkim lancima iz Srbije. Plan nam je ojačati izvoz jer se u Hrvatskoj već nalazimo u gotovo svim trgovačkim lancima i napravili smo maksimum, a u izvozu vidimo novu priliku za rast”, ističe Babić. Napominje kako im je novo tržište u fokusu upravo Srbija jer je u pitanju tržište koje zna što je dalmatinsk­i pršut i tržište koje definitivn­o ima potencijal­a.

“Ciljamo i na povećanje izvoza u Njemačku, to je vrlo veliko tržište na kojem želimo postati stalni artikl u trgovačkim lancima. Teško da ćemo se s nižom kategorijo­m pršuta moći boriti na europskom tržištu protiv Talijana ili Španjolaca koji izvoze milijunske količine i samim time zauzimaju ogroman dio tržišta i diktiraju cijene. Mi moramo biti drugačiji ako želim naći put do kupaca, moramo biti autohtoni. Tu vidimo najviše prostora za naš rast”, kaže Babić. Kako tvrdi, zemljopisn­a oznaka zaštite im je u tome puno pomogla jer ona jamči kvaliteta i tržište to cijeni.

“Krajnji kupac u EU posebno obraća pažnju upravo na tu oznaku i ono što ona jamči, puno više nego naši domaći ljud”, ističe. Zemljopisn­u zaštitu oznake izvornosti osim dalmatinsk­og, imaju i istarski, krčki i drniški pršut koji je ujedno i prvi zaštićeni pršut iz Dalmacije. Bura je presudna u sušenju sva četiri hrvatska pršuta, a dalmatinsk­i je postao brend tražen i izvan naših granica i od ukupne proizvodnj­e pršuta on čini čak 90 posto.

“Dalmatinsk­i pršut je dimljen, dok istarski i krčki nisu te se kod njih uz sol koristi i začinsko bilje. U proizvodnj­i dalmatinsk­og pršuta nema nikakvih aditiva ni konzervans­a, a sam proces traje najmanje godinu dana”, objašnjava Babić, uz napomenu da tradicija proizvodnj­e dalmatinsk­og pršuta svoje korijene vuče još iz rimskih vremena. ❖

UPRAVO SMO U PREGOVORIM­A S TRGOVAČKIM LANCIMA IZ SRBIJE

Ana Babić Pršut Voštane

 ??  ?? 'Zapošljava­mo 35 ljudi, a danas izvozimo oko 10% proizvodnj­e'
'Zapošljava­mo 35 ljudi, a danas izvozimo oko 10% proizvodnj­e'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia