Poslovni Dnevnik

SVIJET EU DOBILA ZAKON KOJIM ŠTITI ‘ZVIŽDAČE’ OD POSLJEDICA

Zaštita hrabrih Europski parlament ujednačava praksu među raznim članicama

-

Novi zakon trebao bi stvoriti ‘sigurne kanale’ za prijavu kršenja zakona i pružiti ‘visoku razinu zaštite’ zviždačima od posljedica na području cijele EU

Europski parlament usvojio je zakon kojem je cilj ohrabriti građane da prijave sve nezakonito­sti s kojima se suoče Novi zakon, koji je usvojio Europski parlament, stvorit će “sigurne kanale” za prijavu kršenja zakona i štitit će zviždače od svih posljedica poslije prijave.

Smiju se obratiti i medijima

Ovo je prvi put da su zviždači dobili zaštitu širom EU. Pravila su prethodno bila u rukama zemalja članica, što je dovodilo do vrlo različitih pristupa sličnim problemima.

Novi zakon je odobren s 591 glasom za, 29 glasova protiv i uz 33 suzdržana glasa. Tvrdi se da novi zakon zviždačima daje “visoku razinu zaštite”. Ako njihove prijave ne donesu rezultate, bit će im dozvoljeno da izađu u javnost i razgovaraj­u s medijima.

Zakon zviždače štiti od otkaza, premještan­ja na lošije radno mesto i svakog drugog vida kazne.

Zakon kaže da zviždači imaju “ključnu ulogu” u sprečavanj­u kršenja zakona EU, kao i da štite društvo.

Međutim, kako se navodi, “potencijal­ni zviždači se često plaše što će im se dogoditi ako prijave nešto što ih brine ili u što sumnjaju”.

Veća pravna sigurnost

“Trebamo štititi zviždače od kažnjavanj­a, otkaza, premještan­ja na niže radno mesto ili tužbu, ako rade nešto dobro za društvo”, izjavio je potpredsje­dnik Europske komisije Frans Timmermans.

“To će pomoći u borbi protiv prevara, korupcije, izbjegavan­ja plaćanja poreza i štete po ljudsko zdravlje i okolinu”, dodao je.

Nevladina organizaci­ja Transparen­cy Internatio­nal koja prati i objavljuje priče o korupciji u politici i među korporacij­ama, navodi da će ovaj zakon zaposlenim­a omogućiti “veću pravnu sigurnost”. Dosad je sve bilo u rukama država članica EU, što je u praksi dovodilo do velikih razlika u sličnim slučajevim­a.

Iz Europske komisije navode da je samo deset članica Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Slovačka, Švedska i Velika Britanija - imalo usuglašene zakone koje štite zviždače. Tijekom pregovora o zakonu, neke države su ga željele usporiti. Luksemburg, Irska i Mađarska su željele da se pitanja poreza isključe, ali su na kraju odustali od toga. Ako članice ne primjene zakon u praksi, Europska komisija može preuzeti disciplins­ke korake protiv nje i prenijeti slučaj na Europski sud pravde.

10

članica EU

dosad je imalo usuglašene zakone koji štite zviždače

 ?? REUTERS ?? Zviždači dobivaju pravnu sigurnost
REUTERS Zviždači dobivaju pravnu sigurnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia