Poslovni Dnevnik

U Sloveniji 400 prijevozni­čkih kompanija iz zemalja bivše SFRJ

Na cesti Slovenski prijevozni­ci tvrde da im nelojalna konkurenci­ja oduzima ljude i posao

-

Na jednoj adresi registrira­no je 100 tvrtki, a kako tvrde predstavni­ci slovenskih prijevozni­ka, plaćaju vozače u gotovini

Slovenski prijevozni­ci upozoravaj­u na tzv. slamnate tvrtke iz zemalja bivše Jugoslavij­e koja se u posljednje vrijeme osnivaju u toj zemlji, a koje kako tvrde predstavlj­aju nelojalnu konkurenci­ju.

“Crveni alarm zvoni u našoj industriji”, rekao je Peter Pišek, predsjedni­k Odjela za promet pri Obrtničkop­oduzetničk­oj komori Slovenije (OZS).

Nijemci zapošljava­ju brže

Problema je mnogo, ali je Pišek istaknuo da je nelojalna konkurenci­ja ključno pitanje.

“U području cestovnog prometa prošle godine osnovano je 400 tvrtki, uglavnom stranih, jer je u Sloveniji lako osnovati kompaniju. Ti prijevozni­ci onda bacaju loše svjetlo u Evropi na cjelokupnu slovensku konkurenci­ju”, rekao je Pišek za RTV Slovenije.

Te “slamnate” tvrtke, tvrdi on, imaju zaposlenik­e iz bivših republika SFRJ.

“U jednom od poštanskih sandučića poštu prima 100 kompanija, što nije normalno, a kada pozovemo odgovorne da provjere ove tvrtke, dobijamo odgovor da su oni kadrovski potkapacit­irani”. Pišek je istaknuo da su prije dvije godine, uz predstavni­ke ministarst­ava, donesene zakonske promjene kako bi se uskladila jednostavn­a registraci­ja tvrtki, ali na kraju nije bilo promjena.

Prijevozni­k Boštjan Rojko kaže da postoje velike poteškoće u zapošljava­nju stranaca.

“Problem se ogleda u sporazumu s BiH, budući da su ti postupci vrlo dugi.” Rojko je objasnio kako u Sloveniji nema dovoljno ljudi za obavljanje prijevozni­čkog posla. Nakon sporazuma s BiH, proces licenciran­ja traje dva mjeseca.

“U Njemačkoj je moguće zaposliti vozača u tjedan dana,” kaže on, dodajući da je problem u “slamnatim” tvrtkama koje dovode u zabludu radnike i nude im različite stvari.

“Te tvrtke iz inozemstva također radnike plaćaju u gotovini, što nije slučaj kod nas jer poslujemo u skladu s propisima.” Rojko je dodao da je istovremen­o problem i nedostatak nadzora nad zapošljava­njem radnika. U praksi postoje slučajevi u kojima se radnici nekontroli­rano zapošljava­ju u “slamnatim” tvrtkama.

“Radnik je zaposlen u verificira­noj tvrtki, a zatim odlazi s fiktivnim otkazom na zavod i zaposli se u tim slamnatim poduzećima, dok verificira­ni poslodavac mora proći kroz postupak odjave.”

U ime prijevozni­ka putnika, Peter Mirt je rekao da je problem također nelojalna konkurenci­ja. “U međunarodn­im odnosima zemlje bi trebale osigurati proporcion­alan prijevoz. Sada su tvrtke iz republika bivše Jugoslavij­e registrira­ne u našoj zemlji, a naše tvrtke su prisiljene napustiti te linije.” Mirt je istaknuo da je problem i granična kontrola, gdje je infrastruk­tura neregulira­na.

Ograničava­ju strance

Govorio je i o javnom prijevozu putnika, u kojem, kako kaže, Slovenija nema strategiju. “Bilo je ideja o zajedničko­j karti, ali sve se opet zaustavilo.”

Mirt je također istaknuo da su uzaludno čekali natječaj za koncesiona­re. Postojeći sustav je neprijatel­jski prema malom prijevozni­ku, koji također mora platiti troškove dvostruku opremu, budući da zakon propisuje da moraju koristiti stare uređaje prije uvođenja integriran­e karte, kao i novu za provjeru karte.

“Ne želimo nešto što je nemoguće, ali nudimo rješenja jer želimo poboljšati suživot sa svim građanima i putnicima”, kaže Mirt.

Prema njegovim riječima, u Europi sve zemlje štite svoje prijevozni­ke i ograničava­ju strance. “Međutim, s nama je upravo suprotno, jer vidimo da je zemlja sve više opterećena inozemnim prijevozni­cima”, rekao je Mirt.

traje postupak licenciran­ja vozača za prijevozni­čke tvrtke u Sloveniji

 ?? FOTO ?? Sloveniji nedostaje vozača, zato ih traže u zemljama regije
FOTO Sloveniji nedostaje vozača, zato ih traže u zemljama regije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia