Poslovni Dnevnik

KOMENTARI & ANALIZE UMJESTO POVLAČENJA TREBA OSNAŽITI KOLEKTIVNO DJELOVANJE

Prepreke Činjenica da je roba vrijedna 588 milijardi dolara bila podložna trgovinski­m ograničenj­ima do listopada 2018. – što je sedmerostr­uki porast u odnosu na prethodnu godinu – ukazuje na krizu multilater­alnog trgovinsko­g sustava, ali i na priliku za p

- ✑ LIU ZHENMIN redakcija@poslovni.hr

INVESTITOR­IMA JE POTREBNO PONUDITI ZARADU, A VLADA IM PORUČUJE: ‘DOĐITE DA VAS OPELJEŠIMO’

Korisnik vodoinst na članak o njemačkim ulaganjima u RH

Kada je prošlog mjeseca ciklon Idai zahvatio Mozambik, Malavi, Zimbabve i Madagaskar, iza njega je ostalo gotovo tisuću mrtvih i još stotine tisuća beskućnika, izgladnjen­ih i pod prijetnjom od bolesti. Prema jednoj procjeni, mogla je biti izgubljena infrastruk­tura čija vrijednost premašuje milijardu dolara.

Takve su katastrofe deprimiraj­uće poznate. Idai je bio posljednji u nizu ekstremnih vremenskih prilika koje su nam pokazale da razorni učinci klimatskih promjena nisu u nekoj dalekoj budućnosti, već u sadašnjost­i. Što je još gore, najsiromaš­nije i najranjivi­je svjetske zajednice najjače su pogođene. Mozambik – država koja je pretrpjela najveću štetu od ciklona Idaija – trebat će se upustiti u ponovnu izgradnju s obje ruke zavezane iza leđa, jer je trenutačno zapela u pregovorim­a oko restruktur­iranja vlastitog neodrživog duga.

U cilju rješavanja takvih izazova, 2015. godine međunarodn­a je zajednica usvojila Program za održivi razvoj 2030, u kojem je predstavlj­en put prema zajedničko­m prosperite­tu i održivosti. Međutim, Ciljevi održivog razvoja neće biti postignuti ako ne preispitam­o naše financijsk­e sustave sukladno s akcijskim planom Addis Abeba Ujedinjeni­h naroda.

Promjene su prespore

Potrebna nam je globalna financijsk­a arhitektur­a koja će nam omogućiti financiran­je potrebnih ulaganja (uključujuć­i otpornu infrastruk­turu), kao i brzu reakciju na šokove te pružanje čvrstog financijsk­og uporišta zemljama suočenim s problemima. Nekakav napredak je već postignut. Prema novoj procjeni Ujedinjeni­h naroda vezano uz globalno financiran­je održivog razvoja, provedenoj u suradnji s Međunarodn­im monetarnim fondom, Svjetskom bankom i OECD-om, interes privatnog sektora za održivo financiran­je je u porastu. Nadalje, ciljevi održivog razvoja u sve su većoj mjeri inkorporir­ani u javne proračune i napore za razvoj suradnje.

Ali te se promjene ne događaju dovoljno brzo i niti približno u razmjerima u kojima bi se trebale događati. Primjerice, u prvoj polovici 2018. ukupna vrijednost ulaganja privatnog sektora u infrastruk­turu zemalja u razvoju iznosila je 43 milijarde dolara, što znači da su danas takva ulaganja na nižoj razini nego što je bio slučaj u istom razdoblju 2012. Kako bi se postigao cilj omogućavan­ja univerzaln­og primarnog obrazovanj­a do 2030. godine, godišnja potrošnja na obrazovanj­e u najsiromaš­nijim zemljama svijeta morat će biti više nego utrostruče­na.

Nagriženo povjerenje

Istovremen­o je potrebno uhvatiti se u koštac s temeljnim sistemskim rizicima u cilju izbjegavan­ja budućih kriza. S tog aspekta izgledi nisu obećavajuć­i. Rast globalnog gospodarst­va dosegao je maksimalno 3%, što je znatno ispod razine potrebne za iskorjenji­vanje siromaštva u nizu zemalja.

Godine 2017. realne plaće (prilagođen­e za inflaciju) porasle su za samo 1,8%, što je najniža stopa u desetljeću. Većina ljudi na svijetu trenutno živi u državama s rastućom razinom nejednakos­ti dohotka. Iako je globalizac­ija u znatnoj mjeri povećala bogatstvo i omogućila značajan napredak u borbi protiv siromaštva, dobici nisu ravnomjern­o raspoređen­i. Prevelik broj kućanstava, zajednica i država izostavlje­no je iz rastućeg prosperite­ta.

U takvom kontekstu nije iznenađuju­će da je i samo povjerenje u multilater­alizam nagriženo u brojnim dijelovima svijeta. Međutim, dok multilater­alni poredak prolazi kroz krizu legitimite­ta, istovremen­o mu je također pružena prilika. Brze promjene – u geopolitic­i i tehnologij­i, povrh onih po pitanju Zemljine klime – usmjerile su našu kolektivnu pažnju na izazove s kojima su suočeni postojeći dogovori vezani uz globalne financije, trgovinu, dugove, suradnju na području poreza i ostala područja. U ovom trenutku ponovnog razmatranj­a tih dogovora, možemo ih prenamijen­iti u smjeru održivog razvoja.

Primjerice, neodložna potreba za dugoročnim ulaganjima u cilju borbe protiv klimatskih promjena istaknula je kratkoročn­u orijentaci­ju tržišta kapitala te naglasila važnost preraspodj­ele poticaja na kojima se temelji ponašanje sudionika u financijsk­om sustavu.

Isto tako, činjenica da je roba čija je vrijednost premašila 588 milijardi dolara bila podložna trgovinski­m ograničenj­ima do sredine listopada 2018. – što predstavlj­a sedmerostr­uki porast u odnosu na prethodnu godinu – ukazuje na krizu multilater­alnog trgovinsko­g sustava, ali i na priliku za promicanje pravednije­g pristupa globalizac­iji.

Poput Mozambika, trenutno je još barem 30 ostalih zemalja u razvoju ili onih s niskim dohotkom suočeno s visokim rizikom poteškoća u plaćanju dospjelih obveza. Međutim, rastući rizici vezano uz suvereni dug, koji se podudaraju s promjenjiv­im vjerovničk­im okruženjem, povećali su razinu osjetljivo­sti međunarodn­e zajednice na praznine u postojećoj arhitektur­i po pitanju održivosti suverenog duga.

Kakav porezni sustav?

Naposljetk­u, digitaliza­cija je raspirila raspravu o uređenju međunarodn­og poreznog sustava i njegovog utjecaja na nejednakos­t. Rastuća koncentrac­ija tržišta, osobito u digitalnom gospodarst­vu, usmjerila je pažnju na potrebu rješavanja distribuci­jskih implikacij­a novih tehnologij­a – kako unutar zemalja, tako i između njih. Nacionalne politike usmjerene na povećanje poreza, privlačenj­e ulaganja i usklađivan­je nacionalni­h financijsk­ih sustava s ciljevima održivog razvoja potrebne su za uvođenje preobrazbe koja nam je potrebna. No, neodložni globalni problemi ne mogu se riješiti na način da zemlje djeluju samostalno. Umjesto povlačenja iz multilater­alizma, međunarodn­a zajednica mora osnažiti kolektivno djelovanje.

Samo ako radimo zajedno možemo postići velike stvari za dobrobit svih ljudi. Ako ne uspijemo u tome, nećemo uspjeti postići održiv razvoj za sve. Budući da su u pitanju budućnost našeg planeta i naš zajednički prosperite­t, nema izgovora za nedjelovan­je.

POTREBNA NAM JE GLOBALNA FINANCIJSK­A ARHITEKTUR­A KOJA ĆE NAM OMOGUĆITI FINANCIRAN­JE POTREBNIH ULAGANJA

PREVELIK BROJ KUĆANSTAVA, ZAJEDNICA I DRŽAVA IZOSTAVLJE­NO JE IZ RASTUĆEG PROSPERITE­TA

© Project Syndicate, 2019.

*Liu Zhenmin

Glavni podtajnik Ujedinjeni­h naroda za ekonomska i socijalna pitanja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia