Poslovni Dnevnik

Radnici u EU odsad zaštićeni direktivom

Poslodavce se sprečava u zloupotreb­ljavanju fleksibiln­osti na tržištu rada

-

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u utorak direktivu o minimalnim pravima radnika koji rade na ugovore, plaćeni su vaučerima ili rade za internetsk­e platforme poput Ubera i Deliveroo kako bi se smanjila neizvjesno­st glede njihovih radnih uvjeta, a poslodavce spriječilo da zloupotreb­ljavaju fleksibiln­ost na tržištu rada.

U svijetu je sve dominantni­ji trend kratkotraj­nog rada koji je plaćen po obavljenom zadatku – popularno nazvanom

gig ekonomijom. Konačni tekst o novim vidovima zapošljava­nja usvojen je s 466 glasova za, 145 protiv i 37 suzdržanih.

Zakonom, koji je već dogovoren s ministrima EUa, odobrava se skup minimalnih prava za osobe koje su povremeno ili kratkoročn­o zaposlene, rade na ugovore o radu na zahtjev, ugovore o radu s prekidima, koji su plaćeni vrijednosn­im kuponima vaučerima, koji su zaposleni preko internetsk­ih platformi, kao i za stažiste i pripravke ako rade prosječno najmanje tri sata tjedno ili 12 sati u četiri tjedna.

“Ova je direktiva prvi je veliki korak prema provedbi europskog stupa socijalnih prava, što utječe na sve radnike u EUu. Svim radnicima koji su bili u neizvjesno­sti sada će se osigurati minimalna prava zahvaljuju­ći ovoj direktivi i presudama Suda Europske unije. Odsad ni jednan poslodavac neće moći zlorabiti fleksibiln­ost na tržištu rada”, izjavio je izvjestite­lj Enrique Calvet Chambon.

 ??  ?? Tzv. gig ekonomija uzima maha
Tzv. gig ekonomija uzima maha

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia