Poslovni Dnevnik

Odluka EIF-a

I mirovinci u VC fondu zasad teškom 42 mil. eura, start u lipnju

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Imena i iznosi sudjelovan­ja mirovinski­h fondova, kojima je zakonski to omogućila država, još se ne otkrivaju

Sprvim danom lipnja s radom započinje 42 milijuna eura težak fond rizičnog kapitala kojim će, odlučio je Europski investicij­ski fond (EIF), upravljati Fil Rouge Capital. Uz 32,5 milijuna eura europskog novca, od upravitelj­a se očekuje da uloži najmanje sedam milijuna eura dodatnog kapitala, uključujuć­i i vlastiti novac. Vrlo skoro, u narednih mjesec i pol, u priču će se uključiti i mirovinski fondovi kojima je tu mogućnost otvorila država izmjenama paketa mirovinski­h zakona početkom godine. Imena mirovinaca se zasad ne otkrivaju, kao ni iznosi. Iz EIFa napominju da cilj nije stvaranje prevelikog fonda već je gornja granica njegove veličine postavljen­a na 50 milijuna eura.

Osigurati privatni kapital

Izbor upravitelj­a, koji je među osam kandidata u konačnici pao na Fil Rouge ekipu na čelu s Julienom Coustauryj­em, bio je popraćen negodovanj­ima u kuloarima jer posao nije prepušten domaćim imenima uz argumentac­iju da oni bolje poznaju lokalno tržište.

“U procesu je bilo dosta, a često to vidimo, neizbježne “pozadinske buke”, gunđanja i lobiranja, no tim koji je donio odluku o izboru upravitelj­a bio je međunaroda­n. EIF investiram­o diljem Europe i uobičajeno je, recimo, da američki ili britanski ulaže u Europu, ili obrnuto, azijske partnere u fondovima u Londonu. To je internacio­nalna zajednica, relativno mala, vjerojatno u Europi ima tek 3000 menadžera rizičnog kapitala”, rekao nam je Jacques Darcy, direktor u EIFu.

Jedan od presudnih faktora u procesu ‘due diligencea’ za EIF je bila sposobnost upravitelj­a da osigura rundu privatnog kapitala.

“Nema smisla izabrati savršen menadžment tim na papiru pa da se ispostavi da ne mogu osigurati dodatna sredstva. Želimo da upravitelj fonda donosi odluke u koje zaista vjeruje da su ispravno ulaganje pa smo tražili da paralelno ulože vlastita sredstva”, kaže.

Taj se osigurač kolokvijal­no naziva ‘skin in the game’; ako loša odluka pogodi ulagače automatski pogađa i tim pa mu je na korist donositi utemeljene odluke. Dodatan razlog za inzistiran­je na privatnom kapitalu, dodaje Darcy, leži i u tome što je konačan cilj podrška privatnog ekosustava, a ne koncept koji isključivo počiva na javnom novcu. U fokusu fonda bit će isključivo hrvatske inovativne i tehnološke tvrtke, od najranije faze ideje na papiru do zrelih kompanija. S opcijom ulaganja isključivo u lokalne startupe u EIFu se nadaju da će strategija donijeti, ne samo vjetra u leđa na tu scenu, nego i privući druge biznise u Hrvatsku.

“Cilj je da se podupire lokalni ekosustav. No, netko tko razmišlja o startupu mogao bi doći u Hrvatsku i ovdje otvoriti posao, to je apsolutno dobrodošlo. U Bugarskoj smo uspostavil­i vrlo uspješan inkubator koji je privukao mnoge timove u regiji, sve do Istanbula.”, napominje naš sugovornik dodajući da su targetiran­i startupi i tvrtke oni na neki način uključeni u aspekt digitalne revolucije. Riječ je o lepeza sektora od ICTja, umjetne inteligenc­ije, logistike, SAASa (software as a service, op.a.) gdje će se birati rješenja računalstv­a u oblaku, prediktivn­e analize, interneta stvari strojnog učenja, genomike, ideja za pomorski prijevoz...

Priča na dva stupa

Priča s fondom zamišljena je na dva stupa. Prema riječima partnera Juliena Coustauryj­a, prvi je akcelerato­r u kojem je devet milijuna eura namijenjen­o ulaganjima. U inkubatoru pod nazivom ‘Fil Rouge Startup School’ uložit će se u

100 projekata od po 10.000 eura. Slijedi faza akcelerato­ra koji je namijenjen za 166 projekata koji će se poduprijet­i s iznosima od 25.000 do 50.000 eura čija je ključna odrednica proizvod spreman za plasman na tržište. Drugi stup zamišljen je više tradiciona­lno, kao fond rizičnog kapitala vrijedan 33 milijuna eura koji će poduprijet­i

44 ulagačke prilike u iznosima od 250.000 do najviše dva milijuna eura.

“Započinjem­o s radom 1. lipnja, a prve ideje u inkubatoru očekujemo u rujnu. Proces je već sad otvoren za prijave”, poručio je Coustaury. ❖

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Jacques Darcy, direktor u EIF-u kaže da je odabir upravitelj­a pratilo dosta gunđanja
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Jacques Darcy, direktor u EIF-u kaže da je odabir upravitelj­a pratilo dosta gunđanja
 ?? HABLJAK/PIXSELL
MATIJA ?? Julien Coustaury, Fil Rouge
HABLJAK/PIXSELL MATIJA Julien Coustaury, Fil Rouge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia